Turun ammattikorkeakoulun johtamassa kansainvälisessä hankkeessa kehitettiin sovellus, joka antaa lapsille ja heidän perheilleen mahdollisuuden vierailla virtuaalisesti sairaalassa sekä tutustua erilaisiin tiloihin, toimenpiteisiin ja laitteisiin. Sovellus voi auttaa lasta ymmärtämään hoitoprosessia ja siten vähentää jännitystä ja pelkoa.

Julkaistu:
Muokattu:
Useita lapsia joutuu vuosittain sairaalahoitoon erilaisten lääketieteellisten toimenpiteiden ja tutkimusten yhteydessä. Epätietoisuus tulevasta voi aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta muun muassa vieraiden ympäristöjen, laitteiden ja ihmisten vuoksi, mikä saattaa vaikeuttaa tutkimusten tekemistä ja lisätä lapsen kokemaa kipua.
– Lapselle on tärkeää antaa ennakkoon selkeää ja ikätasoista tietoa sairaalassa tapahtuvista asioista. Kun lapsi ymmärtää, mitä on odotettavissa, hän pystyy paremmin hallitsemaan ahdistustaan. Tämä helpottaa samalla hoitohenkilökunnan työtä, kertoo Mobile Hospital -projektista vastaava Mirka Toivonen.
Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa, Euroopan unionin osarahoittamassa projektissa on vastattu lasten ja perheiden ennakko-ohjauksen tarpeisiin kehittämällä sovellus, jonka avulla he pääsevät vierailemaan autenttisissa sairaalatiloissa virtuaalisesti.
– Tämä on mahdollista Tyksin Majakkasairaalassa otettujen 360-kuvien kautta. Tiloihin on lisätty tietoa siitä, mitä missäkin vaiheessa hoitoa tapahtuu ja miksi. Myös hoitotyön ammattilaiset voivat hyödyntää sovellusta osana potilasohjausta, Toivonen esittelee.
Sovelluksen sisältämiin hoitopolkuihin on linkitetty lisätietoja, kuten ääni-, video- ja tekstitiedostoja, joista käy ilmi yleisimpien toimenpiteiden tai tutkimusten vaiheet sekä niissä käytettävät laitteet.

Uutta Mobile Hospital -sovellusta on pilotoitu lasten, vanhempien ja sairaanhoitajien kanssa Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa. Se on saanut hankeasiantuntijoiden mukaan erinomaista palautetta muun muassa lapsilähtöisestä lähestymistavasta, helppokäyttöisyydestä ja hauskuudesta.
– Sovelluksen avulla voi tutustua sairaalaan myös ihan muuten vain, vaikka lapsi ei olisikaan menossa sairaalahoitoon. Lapsethan ovat usein kiinnostuneita sairaaloista ja siitä, mitä siellä tapahtuu, Mirka Toivonen vinkkaa.
Maksuton sovellus on selainpohjainen, joten sitä ei tarvitse ladata erikseen sovelluskaupasta. Siihen pääsee tutustumaan osoitteessa www.turkugamelab.fi/mobilehospital. Käyttökieleksi voi valita joko suomen, ruotsin, englannin tai puolan.
Artikkelikuva: Minna Salakari
Tutustu ja kysy lisää
Lue seuraavaksi
-
Ilmiö
Miten mobiiliteknologia voi lievittää lasten sairaalapelkoja?
Lasten ja nuorten ohimenevät pelot ovat yleisiä ja luonnollinen osa kasvua ja kehitystä. Pelot ovat tapa, jolla lapset käsittelevät uusia, tuntemattomia tai jännittäviä tilanteita. Yksi yleisimmistä lasten peloista…
-
Uutinen
Turun AMK:n tutkijat palkittiin kansainvälisessä tekoälykilpailussa
Turun AMK:n projektissa kehitetään tekoälyratkaisuja, joissa koneoppiminen voi tapahtua hajautetusti ja ilman, että yksityisiä tietoja tarvitsee siirtää tai jakaa.
-
Mediatiedote
VR-lasit päähän hammastekniikan opetuksessa – “Viemme oppimisen uudelle tasolle”
Turun ammattikorkeakoulussa tapahtuu jotain poikkeuksellista: hammastekniikan opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa opinnoissaan kokemaan 3D-mallien käsittelyn aivan uudella tavalla – syvyysnäkökulmasta.