Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.6.2021
Bioanalyytikko (AMK)

Bioanalyytikko (AMK)

Bioanalyytikko työskentelee yleensä laboratoriohoitajana terveydenhuollon laboratoriossa. Hän ottaa potilailta verikokeita, ohjaa potilaita verikokeisiin valmistautumisessa ja tutkii erilaisia laboratorionäytteitä. Bioanalyytikko on näytteenoton ja kliinisen laboratoriotyön asiantuntija, joka toimii yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattiryhmien kanssa tuottamalla potilaan hoidon edellyttämiä laboratoriotutkimuksia. 

Bioanalyytikko voi työskennellä useilla erikoisaloilla, kuten kliininen kemia, hematologia, vierianalytiikka, mikrobiologia, histologia ja sytologia, fysiologia ja neurofysiologia, patologia tai genetiikka. Työtehtävät painottuvat erikoisalan mukaan käsin tehtäviin tutkimuksiin, potilaan elintoimintojen mittaamiseen tai automaatiolaitetyöskentelyyn. 

Bioanalyytikolta vaaditaan normaalia näkökykyä (värinäkö, yksityiskohtien erottaminen, stereonäkö). 

Turun ammattikorkeakoulun bioanalyytikkokoulutuksessa opiskelet moderneissa tiloissa Kupittaan kampuksella. Oppimisympäristönä toimii ajanmukaisilla laitteilla ja välineillä varustettu bioanalyytikkokoulutuksen palvelulaboratorio. Omassa laboratoriossamme opitaan alan keskeisiä taitoja tuottamalla näytteenotto- ja analyysipalveluja erilaisille asiakasryhmille.

Laboratoriohoitajan ammatissa voi toimia vain bioanalyytikon tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeuksia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. 

Opintojen sisältö

Bioanalyytikkokoulutuksessa opiskelet kliinisessä laboratoriotyössä tarvittavia tietoja ja taitoja, kuten näytteenottoa ja asiakaspalvelua sekä näytteiden käsittelyä ja tutkimista. 

Teoriaopinnot sisältävät lähiopetusta ja -ohjausta sekä itsenäistä työskentelyä mm. verkko-oppimisympäristöissä ja erikokoisissa ryhmissä. Laboraatioharjoitukset bioanalyytikkokoulutuksen tiloissa Medisiina D:ssä ovat keskeinen osa opintoja. 

Bioanalytiikan opinnot sisältävät työelämäharjoittelua esimerkiksi terveysasemien ja sairaaloiden laboratorioissa tai yliopistojen tutkimusryhmissä. Opintojesi aikana olet yhteensä noin 23 viikkoa eripituisilla työelämäharjoittelujaksoilla. Tämän lisäksi osa työelämäharjoittelusta toteutuu bioanalyytikkokoulutuksen omassa palvelulaboratoriossa. 

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintohaku 26.7. - 6.8.2021

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen.

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • kevään yhteishaku 17. - 31.3.2021 (haku päättynyt)

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista.