Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2022
Ensihoitaja (AMK)

Ensihoitaja (AMK)

Ensihoitajana toimit itsenäisesti ensihoitotyön asiantuntijana, mutta samalla osana ensihoitoketjua, tiiviissä yhteistyössä muun muassa hätäkeskuksen, pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa. Voit työllistyä ensihoitajaksi pelastuslaitoksen, sairaanhoitopiirin tai yksityisen yrityksen ambulanssiin, kenttäjohtoyksikköön tai lääkäri- ja pelastushelikoptereihin.

Ensihoitajakoulutus sisältää sairaanhoitajakoulutuksen eli koulutuksen aikana suoritat sekä ensihoitajan että sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnot (ns. kaksoistutkinto).  Ensihoidon ja sairaanhoidon opinnot etenevät koko opiskeluajan rinnakkain. Sairaanhoitajana voit työskennellä esimerkiksi päivystyspoliklinikoilla, leikkaus- ja teho-osastoilla.

Ensihoitajan / sairaanhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. 

Millaista on opiskella ensihoitajaksi?

Ensihoitaja (AMK) -koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja suunniteltu kesto 4 vuotta. Opinnot sisältävät perus-, ammatti- ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua sekä opinnäytetyön. 

Opiskelu ensihoitajaksi on käytännönläheistä ja monipuolista. Opinnoissa hyödynnetään laajasti eri opetus- ja oppimismenetelmiä, digitaalisia oppimisympäristöjä ja sovelluksia. Opiskelu tapahtuu sekä itsenäisesti että ryhmissä, luennoilla, verkkotehtävien ja tallenteiden avulla. Kyseessä on toiminnallinen ammatti, joten työpaja- ja simulaatioharjoituksia on runsaasti.

Osan opinnoista voi suorittaa erilaissa projekteissa, opiskelijavaihdossa ulkomailla ja/tai kesäopintoina. Yli kolmasosa opinnoista on käytännön harjoittelua ambulanssissa, päivystyksessä, leikkaus- ja teho-osastolla, sekä muissa terveydenhuollon toimintayksiköissä eri puolilla Suomea.

Opiskelu ensihoitajahoitajakoulutuksessa tapahtuu sekä korkeakoulussa että erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa.

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on:

  • syksyn polkuopintohaku 24.11. - 7.12.2022 klo 15.00​

  • kesän polkuopintohaku 24.7. – 4.8.2023 klo 15.00​

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. Polkuopintojen hakijoilta, joiden äidinkieli ja koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Voit osoittaa kielitaitosi osallistumalla avoimen AMK:n suomen kielen näyttökokeeseen. Suomen kielen näyttökoe järjestetään keväällä 2023 kaksi kertaa, 19.4. ja 29.5. Turun AMK:n Kupittaan kampuksella.

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • Kevään yhteishaku 15. – 30.3.2023 klo 15.00​.

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Koulutus oli mukana syksyn 2022 yhteishaussa: syksyn 2022 yhteishaun tiedot Opintopolussa .