Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.3.2016

Muotoilun opettajalle kansainvälinen tunnustus autojen koristemaalauksessa

Teollista muotoilua Turun AMK:ssa opettava Pekka Mannermaa on ensimmäisenä suomalaisena ja USA:n ulkopuolisena henkilönä saanut Pinstriping Legends Lifetime Achievement -elämäntyöpalkinnon ansioistaan autojen koristemaalauksessa. Palkinto jaettiin helmikuussa Milwaukeen World of Wheels -näyttelyssä Wisconsinissä.

Pinstriping eli raidoitusmaalaus on klassinen koristelumaalaustyyli, joka on tuttu muun muassa vanhoista amerikkalaisista Hot Rod –autoista.  Tyypillinen pinstripe-kuvio koostuu siveltimellä maalatuista viivoista joissa olennaista on maalauksen rytmi, sommittelu ja värien käyttö.

Koristeluissa on usein elementtejä klassisesta kylttimaalauksesta ja tekstauksesta. Pinstiripingin juuret juontavat 1700-luvulle, jolloin huonekaluja ja hevoskärryjä koristeltiin erilaisilla viivakuvioilla.
 
Turussa asuva Pekka Mannermaa on suomalaisen pinstriping-maalauksen pioneeri, joka on toiminut alalla 1980-luvulta asti. Hänen tavoitteenaan on säilyttää ja kasvattaa käsityötaidon suosiota, tuomalla siihen uutta sisältöä. Merkittävä osa Suomen nykyisistä pinstriping-taiteilijoista on oppinut pinstripingin perusteet hänen koulutuksistaan, opetusvideoistaan ja alaa koskevasta kirjastaan.

Pekka Mannermaan signeerauksen - lentävän siveltimen – voi nähdä sadoissa hotrod- ja custom-autoissa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Manner-Euroopassakin. Hän on myös osallistunut laajasti alan workshoppeihin ja tapahtumiin Japanista USA:han ja Eurooppaan.