Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.7.2016

Sairaanhoitopiirit ja insinööriopiskelijat yhdessä kohti digitaalisuutta

Sairaanhoidon lean-koulutusta tukevaa digitaalista opetuspeliä suunnitellaan ja toteutetaan sairaanhoitopiirien ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Pelin teoriapuolesta ja suunnittelusta vastaavat AMK:n tuotantotalouden opiskelijat ja toteutuksesta Turku Game Lab.

Projekti käynnistyi alkuvuodesta 2016 ja on edennyt suunnitellun aikataulun mukaisesti. Valmis opetuspeli luovutetaan Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien käyttöön loppuvuodesta 2016.

Kaizen, kanban, jidoka, poke yoke ja muda ovat suoraan kuin japanin kielen jatkokurssin sanakokeesta. Kyseessä on kuitenkin lean-menetelmän termistöä. Lean perustuu Toyotan kehittämään toiminnanohjausmalliin, jonka perusperiaatteisiin kuuluvat nopea reagointi mahdollisiin ongelmiin, jatkuva parantaminen ja turhien työvaiheiden minimointi asiakaslähtöisyyttä korostaen. Karsimalla lisäarvoa tuottamattomat työvaiheet ja prosessit saadaan samalla kevennettyä henkilöstön työkuormitusta.

Pelillistäminen työyhteisön kehittämisen tukena

Pelit ja pelaaminen liitetään helposti vain ajanviettoon ja hauskanpitoon. Pelillistäminen on kuitenkin toiminnan tai menetelmän muokkaamista peleistä tuttuja elementtejä soveltamalla. Sen avulla tuodaan mielekkyyttä eri ympäristöihin ja toimintatapoihin niin koulutustilanteissa kuin arkisessa työelämässäkin. Lean-peliä hyödynnetään VSSHP:n, SATSHP:n ja VSHP:n henkilöstöjen kouluttamisessa.

Yhteistyö ja tulevaisuus

Yhteistyössä toteutettava projekti tukee monialaista oppimista. Sairaanhoitopiirien ja AMK:n välinen yhteistyö on sujunut loistavasti projektin alusta lähtien.

– Alun järjestäytymisen sekä kattavan teoriapohjan keräämisen jälkeen on ollut mahtava huomata, miten projekti on lähtenyt etenemään. Tehokas tekijäryhmä on toiminut tiiviisti AMK:n henkilökunnan ja sairaanhoitopiirien asiantuntijoiden kanssa, opiskelijaprojektipäällikkö Jesper Forsman kertoo.

Projekti on herättänyt keskustelua uusista yhteistyömahdollisuuksista Turun AMK:n, Turku Game Labin ja sairaanhoitopiirien välillä.