Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2016
EriTurva, käsi

Tutkijat pyrkivät parantamaan hoitajien työturvallisuutta psykiatrisissa sairaaloissa

Turun AMK, Turun yliopisto sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tutkivat EriTurva-hankkeessa hoitajien työturvallisuutta potilaiden eristystilanteiden aikana psykiatrisissa sairaaloissa.

Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta esimerkiksi kommunikoinnin ohjeistusta kehittämällä.  Apuna käytetään turvakameroiden videotallenteita ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tiedote. Julkaistu: 30.08.2016 klo 14:26
Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston tiedote

EriTurva-hankkeessa keskitytään hoitajien työturvallisuuteen psykiatrisissa sairaaloissa potilaan huone- ja leposide-eristyksen aikana.

 –  Tavoitteena on tukea psykiatrisilla sairaalaosastoilla työskentelevien hoitajien työturvallisuutta potilaan eristyksen aikana. Kehitämme ohjeistuksen kommunikointiin eristystilanteissa, toteavat tutkijat Mari Lahti ja Johanna Berg Turun ammattikorkeakoulusta.

 Työelämälähtöisessä tutkimus- ja kehitystyössä videoidaan eristystilanteita. Saatua tietoa analysoimalla tutkimusryhmä tuottaa työturvallisuuteen liittyvää tietoa, pyrkii parantamaan hoitajien työturvallisuutta ja kehittämään psykiatristen osastojen toimintaa.

– EriTurva-hanke tuo uuden innovatiivisen tarkastelukulman mielenterveyshoitotyön tutkimukseen, professori Maritta Välimäki Turun yliopistosta sanoo.

 Kansallisessa mielenterveys- ja päihdesuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi vähentää psykiatrisissa sairaaloissa pakkotoimien käyttöä 40 prosenttia vuoteen 2015 mennessä. Tästä tavoitteesta on kuitenkin jääty jälkeen.

 EriTurva-hanke on Turun AMK:n, Turun yliopiston ja HUS sairaanhoitopiirin yhteistyöhanke.  Hanke on saanut rahoituksen Työsuojelurahastolta vuosille 2016–2018. Hanke alkaa syyskuussa 2016. Tutkimustulokset ovat käytettävissä vuoden 2018 lopussa.