Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.11.2016

Kiertotalousidea vie opiskelijat Slushin lavalle

Monialainen opiskelijaryhmä keksi, että sienet tarjoavat ratkaisun jätetekstiilien uusiokäyttöön. Ensi viikolla he kilpailevat ideallaan Euroopan johtavassa startup-tapahtumassa.

Sepänkadun kampuksella on huone täynnä hymyjä. Turun AMK:n opiskelijat Julius Alisaari ja Tytti Salminen sekä Turun kauppakorkeakoulun opiskelijat Mira Valkjärvi ja Qing Cao kuulivat pari päivää sitten pääsevänsä esiintymään Slush-tapahtumaan. Kyseessä on huima mahdollisuus, ja innostusta on vaikea peitellä.

Opiskelijoiden TeMu Fabrics -ryhmä voitti syyskuussa Tekstiili 2.0 -hankkeen järjestämän Tekstiili Hackathonin. Hackathonissa ideoitiin ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen liittyviin haasteisiin. Voittoisa idea syntyi kokemusten summana.

– Ajatus lähti bakteereista ja päättyi sieniin, energia- ja ympäristötekniikan 3. vuosikurssin opiskelija Julius Alisaari naurahtaa. 

Maisteritutkintonsa loppusuoralla oleva Mira Valkjärvi kertoo opiskelleensa kiertotaloutta graduaan varten. Hän törmäsi kirjaan, jossa kerrottiin, miten aavikosta tehtiin sademetsä sienien avulla. Mira heitti ajatuksen sienien hyödyntämisestä ilmoille, ja muu ryhmä innostui heti.

– Otamme tekstiilijätettä, jota ei muuten pystytä hyödyntämään. Kasvatamme siinä sopivissa olosuhteissa sieniä ja teemme siitä nahkaa, Valkjärvi tiivistää ryhmän idean.

Slush kutsuu

Helsingin Messukeskuksen marraskuinen keskiviikkoilta huipentuu Reboot Finlandin pitchaustilaisuuteen ja palkintojenjakoon. Reboot Finland valitsi pitchaamaan vain kourallisen eri hackathonien voittajia ympäri maata, ja TeMu Fabrics -tiimi on mukana.

– Onhan se ihan uskomatonta. Emme tienneet, että tällainen mahdollisuus on edes olemassa, joten se tuli täysin yllättäen, Alisaari ja Valkjärvi kertovat.

Ryhmän esitystä sparraava koulutus- ja tutkimusvastaava Piia Nurmi kertoo, että valinta tuli yllätyksenä myös hänelle. Hackathoneja järjestetään Suomessa niin paljon, että löydetyksi tuleminen on pieni ihme.

– Täytyy kiittää ainakin Boost Turkua, joka promosi Tekstiili Hackathonia hyvänä tapahtumana.

Jokainen tiimi saa Slushin lavalla kolme minuuttia ideansa esittelyyn, jonka jälkeen raati valitsee voittajat. Voittajaryhmä poistuu pääkaupungin yöhön 10 000 euron palkintoshekin kanssa, ja kolme parasta porukkaa pääsee tutustumismatkalle teknologiauskovaisten Mekkaan, Piilaaksoon.

Tekstiilijätettä tekniikan keskellä

Jos Silicon Valley on maailman teknologian keskipiste, niin Helsingin Slush-messut nousevat samassa kategoriassa vuosi vuodelta. Miten kiertotalouteen liittyvä idea istuu tähän tekniikkapainotteiseen tapahtumaan?

– Hackathonit ovat lähtöisin ICT-alalta, kuten nimestäkin voi päätellä. Käsite kuitenkin laajenee koko ajan tekniikan ulkopuolelle. Poistotekstiili on yksi eniten alihyödynnetyistä materiaaleista, ja on hienoa, että aihe saa näkyvyyttä tällaisessa ympäristössä, Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi kertoo.

Opiskelijat lähtevät Slushiin luottavaisin mielin.

– Onhan tapahtuma aika teknologiakeskeinen, mutta erilaisuus on ehdottomasti valttia kilpailussa, Alisaari uskoo.

– Tässä on oikea nykypäivän kulutustottumuksia koskeva ongelma, joka pitää saada paremmin kuuluviin, Valkjärvi summaa.

Seuraa:
Slush-tapahtuma 2016