Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.12.2017

Syöpäsairauksien lisääntyminen kiristää kilpailua syöpäpotilaan hoidon ammattilaisista

Syöpäpotilaiden määrä lisääntyy Suomessa ja se muodostaa yhden keskeisen kansanterveydellisen haasteen. Tarve uusille syövän hoidon huippuosaajille lisääntyy suhteessa hoidon tarpeen lisääntymiseen ja syöpäkeskusten vetovoimaisuus työnantajana tulee korostumaan yhä enemmän.

Toisaalta jo työelämässä olevien syövän hoidon asiantuntijoiden työhyvinvointi on oleellinen osa ammattitaitoisen henkilökunnan sitoutumista pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn läpi koko pitkän työuran. Työssään viihtyvä ja hyvinvoiva työntekijä ja yhteisö tuottavat tuloksena parempia palveluja ja hyvää hoitoa.

Turun ammattikorkeakoulu yhdessä Turun yliopiston, Läntisen syöpäkeskuksen ja Työterveyslaitoksen kanssa käynnistivät syyskuussa Tulevaisuuden vetovoimainen syöpäkeskus (VETÄVÄ) – hankkeen, jossa kehitetään Läntiseen syöpäkeskukseen kuuluvia yksikköjä vetovoimaisena työympäristönä.

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään moniammatillista yhteistyötä sekä työntekijöiden ammatillista voimaantumista syövän hoitoa toteuttavissa yksiköissä. Onnistuessaan moniammatillinen yhteistyö vahvistaa sekä työntekijän että yhteisön asiantuntijuutta ja edistää koko työyhteisön voimaantumista, joka taas välittyy hoidon toteuttamiseen ja tuloksiin. Kohderyhmään kuuluvat kaikki terveydenhuollon ammattilaiset kuten lääkärit, sairaanhoitajat, röntgenhoitajat, lähihoitajat, fysioterapeutit ja kuntoutusohjaajat sekä heidän esimiehensä.

Hanke käynnistyi syksyllä ja jatkuu kolme vuotta. Hankkeessa ovat mukana Läntisen syöpäkeskuksen syöpäpotilaita hoitavat yksiköt TYKS:ssä sekä Satakunnan ja Vaasan keskussairaalassa. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto 169 000 eurolla.

Hankkeen toteutus

Hankkeeseen osallistuvissa yksiköissä tullaan järjestämään työntekijöiden ja esimiesten haastatteluja, tekemään kyselyjä ja toteuttamaan kehittämispajoja. Kehittämispajojen toteutuksesta ja niihin liittyvästä tutkimuksesta vastaa Työterveyslaitos. Ammatillista voimaantumista ja moniammatillista yhteistyötä arviovasta tutkimuksesta vastaavat Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto.

Lisätietoja:

Hankkeen johtaja, TtT, yliopettaja Virpi Sulosaari virpi.sulosaari@turkuamk.fi , 044 907 4569