Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.2.2018

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt – mahdollisuuksia yritysten ja koulujen yhteiskehittämiseen

Vierailukeskus Joen seminaarisalissa vallitsi tiistaiaamuna 13.2. tiivis ja innovatiivinen tunnelma. Paikalle oli kokoontunut kuutisen kymmentä turkulaista yrittäjää ja asiantuntijaa. He olivat kiinnostuneita uusista älykkäistä oppimisympäristöistä ja niiden tuomista mahdollisuuksista yritys- ja koulutusmaailmassa.

Tilaisuus liittyy EU-rahoitteeseen 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt – hankkeeseen, joka vahvistaa oppimiseen sekä erilaisiin älykkäisiin fyysisiin ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin liittyviä palveluja, tuotteita ja teknologioita kehittävien ja tarjoavien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen tavoitteena on edistää käyttäjälähtöisten oppimisympäristöjen kehittymistä. Osahankkeita on käynnissä Espoossa, Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Kaupunkien lisäksi muina partnereina tässä hankkeessa ovat Oulun, Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulut sekä Forum Virium Helsinki.

Päivä alkoi Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Niko Lindholmin puheenvuorolla kokemuksistaan xEdu-yrityskiihdyttämöstä, jonka tarkoituksena on rakentaa siltoja älykkään opiskeluteknologian kehittäjien, käyttäjien ja tuottajien välille. Lindholm painotti koulujen ja yritysten yhteiskehityksen tärkeyttä ja sen tuomia mahdollisuuksia oppimisen ja yritysmaailman näkökulmista. Jotta saisimme ylläpidettyä suomalaisen koulutuksen mainetta maailman huipulla, tarvitsemme tehokasta yhteistyötä näiden tahojen välillä luodaksemme mitattavissa olevia tuloksia.

Idea älykkäistä oppimisympäristöistä ei ole kuitenkaan uusi, vaan taustatyötä asian edistämiseksi on tehty maailmanlaajuisesti jo useita vuosia. Suomi ei ole ainoa maa, jossa hyvien ideoiden siirtäminen käytäntöön on osoittautunut paikoitellen hankalaksi – Lontoossa järjestettävä BETT Show on kerännyt palautetta, jonka mukaan pedagogiset hyödyt jäävät opettajilta hämärään, jolloin älyteknologian käyttöönottohalukkuus on pientä. Lindholmin pääviesti paikalla oleville olikin yhteistyön ja yhteiskehittämisen tärkeyden korostaminen. Teknologisista innovaatioista tulee olla todistettavissa olevaa hyötyä oppimisen ja koulutuksen arjessa.

Turun ammattikorkeakoulu on aktiivisesti mukana useissa yhteiskehittämishankkeissa. Turun kaupungin kanssa yhteistyössä tehdään Yli-Maariaan älykorttelia omakotitaloille ja monitoimitalo Ypsilonia. Turun ammattikorkeakoulun omaa toimintaympäristöä kehitetään uudella kampusalueella esimerkiksi reaaliaikaisella tilavarausjärjestelmällä ja virtuaalisen energialaboratorion rakentamisella. Lisäksi ammattikorkeakoulu ja kaupunki tuovat uusien teknologioiden avulla uudenlaista kokemuksellisuutta Aurajoen rantaa ja Ruissaloon.

– Yksi hankkeen teemoista on tutkia ja pilotoida tapoja, joilla kaupungin julkiset tilat ja alueet voidaan muuntaa tarvittaessa oppimisympäristöiksi, kommentoi Turun ammattikorkeakoulun osahankkeen sisältöjohtaja Rauli Lautkankare.

Turku Game Labin kokemuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia yhteiskehittämisestä esitteli Turun AMK:n yliopettaja Mika Luimula. 1.3.-30.3. ajalla  on Vierailukeskus Joen yläkerrassa Turku Game Labin demoja esittelyssä. Siellä älykkään teknologian mahdollisuuksiin pääsee tutustumaan lähemmin.