Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.6.2018

Haitalliset aineet pyritään huomioimaan paremmin Turun julkisissa hankinnoissa

Kestävän kehityksen kriteerit tulevat entistä painokkaammin mukaan julkisiin hankintoihin. Turun AMK:n NonHazCity-hanke tukee ympäristötekijöiden huomioimista hankinnoissa mm. tekemällä kemikaalikriteerien kartoitusta sekä antamalla neuvontaa ja tukea Turun kaupungin hankkijoille.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Shutterstock

Kaupungit ja muut julkisyhteisöt ovat merkittävä taloudellinen toimija mm. hankintojensa kautta. Hankinnoissa pyritään huomioimaan nykyisin entistä painokkaammin kestävyys ja vähäpäästöisyys. Tämä on paitsi ympäristökuormituksen mutta myös ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeää.
 
Turun kaupungin strategiset hankinnat -yksikön järjestämässä seminaarissa kesäkuun alussa hahmoteltiin kestävän kehityksen mukaista hankintaprosessia.

Turku pyrkii profiloitumaan kestävän kehityksen mallikaupunkina

Ympäristön ja ihmisten hyvinvointi on nostettu Turun kaupungin strategian johtotähdiksi: Turku pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2029 mennessä ja on aktiivisesti edistämässä Itämeren suojelua Turun ja Helsingin aloittaman Itämerihaasteen kautta.
 
Turun kaupunki on ottanut erääksi kohteeksi julkiset hankinnat, ja pyrkii kehittämään hankintakriteeristöään ympäristökuormituksen ja kestävän kehityksen huomioivaan suuntaan, yhdessä yritysten kanssa. Työn alla on mm. opas "kemikaaliviisaista" hankinnoista. Turun ammattikorkeakoulun tekemä kysely paljastaa että vain pieni osa kunnista huomioi haitalliset aineet hankinnoissaan, jonkinlaisia ympäristöohjeistuksia on hieman useammalla.

Haitalliset aineet ja julkiset hankinnat

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on arvioinut että Suomen markkinoilla liikkuu yli 5000 ympäristölle tai ihmisen terveydelle haitallista ainetta. Tässä kemikaaliviidakossa Turussa on päädytty keskittymään muutamiin ns. prioriteettiaineisiin. Näitä ovat mm. palonesto- ja pinnoiteaineina käytettävät PFAS-yhdisteet. Ongelmavyyhteä on pyritty rajaamaan myös ottamalla erityiskohderyhmiksi lapset ja nuoret.
 
Kaupungin ja yritysten välisessä seminaaritapaamisessa kävi selväksi että hankintakriteereitä mietittäessä tulee keskusteluun sitoa myös kalusteiden raaka-ainevalmistajat sekä siivoustyöstä vastaavat,  paloviranomaiset ja sisustusarkkitehdit. Julkiskalusteiden puhtaanapito on merkittävä tekijä ja eri materiaaleilla on erilaisia vaatimuksia, jotka voivat olla ristiriidassa itse materiaalien ympäristöystävällisyyden kanssa.
 
Julkiset hankinnat on siis kokonaisuus, jota pitäisi katsoa elinkaarimallin avulla. Selvää on että julkiset hankinnat ovat yksi keino vähentää ympäristön kemikalisoitumista.
 
 
NonHazCity on EU:n Baltic Sea Region Interreg -ohjelman rahoittama hanke, jossa Turun ammattikorkeakoulu, yhdessä Turun kaupungin kanssa, tekee mm. haitallisten aineiden kartoitusta, laatii ohjeistusta ja antaa koulutusta haitallisten aineiden käytöstä alueen pienyrityksille. Kansallisena avainkumppanina toimii TUKES.
 
Kansainvälisessä hankkeessa partnereita on yhteensä 18. Mukana on 10 kaupunkia Ruotsista, Baltian maista, Puolasta ja Saksasta. Yliopistoyhteistyötä tehdään Ruotsin maatalousyliopiston (Swedish University of Agricultural Sciences), Gdanskin Yliopiston sekä Saksalaisen Institute of Applied Ecologyn (IFAOE) kanssa.
 
Hanke on osa EU:n Itämeristrategien jalkauttamista ja hankkeelle on myönnetty strategian lippulaivaprojekti -status.