Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2018

Teemamatkailusta lisää matkailijoita saaristoon? Itämeren puolustushistoriaa hyödynnetty vain vähän matkailussa

Teemamatkailu on nouseva trendi matkailussa. Olisiko Itämeren puolustushistoria aihe, joka kiinnostaisi matkailijoita? Sitä on selvitetty Turun ammattikorkeakoulun johtamassa DefenceArch-hankkeessa.

Teemamatkailu on maailmanlaajuisesti nouseva trendi ja matkojen räätälöinti on tullut jäädäkseen. Massaturismin vastakohtana teemamatkailija janoaa yksilöllisiä kokemuksia aidosta ympäristöstä ja kulttuurista matkakohteessa. 

Teemamatkailu voidaankin määritellä sellaiseksi matkailun muodoksi, jota ohjaa matkustajien tietyt kiinnostuksen aiheet sekä usein vahva arvopohja, kuten luonnon- ja sosiaalisten sekä yhteisöllisten arvojen korostuminen. 

Puolustushistoria matkailun teemaksi?

Turun ammattikorkeakoulun koordinoiman ja pääosin EU:n Central Baltic Programme –ohjelmasta rahoitetun Footprints of Defence in the Archipelago ( DefenceArch - Footprints of Defence in the Achipelago ) -hankkeen tavoitteena on kehittää saariston puolustushistoriaan nojaavaa teemamatkailua.  Saaristokohteiden ainutlaatuinen puolustushistoriallinen perintö nostetaan esiin,  luontoarvoja unohtamatta ja paikallista yrittäjyyttä tukien.     
 
Matkanjärjestäjiä Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta sekä median edustajia osallistuu tällä viikolla DefenceArch-hankkeen järjestämälle  markkinointi- ja testimatkalle tutustuen Gålön vanhaan Ruotsin armeijan hylkeiden koulutuskeskukseen, Ahvenanmaan Bomarsundin linnoitusraunioalueeseen sekä Turun saaristossa Örön eteläkärkeen ja Korpoströmin Saaristokeskukseen. Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu ja sitä toteuttavat myös Metsähallitus, Turunmaan Saaristosäätiö, Visit Åland ja Tukholman läänin saaristosäätiö. 

Hylkeet sukellusvenejahdissa

Ryhmä aloitti tutustumismatkan Tukholman eteläpuolella sijaitsevasta Gålön hyljeasemasta, joka avautui yleisölle alkukesästä. Viime vuosina huonon kunnon takia suljettuna olleet neljä taloa ovat hankkeen myötä muuntuneet moderneiksi majoitustiloiksi vanhaa historiaa kunnioittaen. Kohde henkii saariston rauhaa maustettuna sota-ajan salaisen operaation tarinoilla, jotka kertovat hylkeiden kouluttamisesta sukellusvenejahtiin.
 
Ahvenanmaan Bomarsundissa ryhmä testasi hankkeessa kehitettyä mobiilisovellusta, jonka reitit tulevat kattamaan suuren osan raunioalueesta. Kartoilla, arkistomateriaaleilla, videoilla, lisätyllä todellisuudella ja teksteillä vierailijalle havainnollistetaan tämän mahtipontisen, Krimin sodan melskeissä 1854 räjäytetyn venäläislinnoituksen vaiheita.
 
Matkalle osallistuvan Britt-Marie Andrenin yritys paketoi matkailupalveluita esimerkiksi amerikkalaisille, meksikolaisille, saksalaisille ja ranskalaisille asiakkaille. 
- Etsin tältä tutustumismatkalta erityisesti 10 – 20 hengen ryhmille sopivia kohteita, joissa tarjolla on historiaa, opastettuja kierroksia, paikallista ruokaa sekä tasokkaita hotellihuoneita mukavuuksin, toteaa Britt-Marie. 
 
Ranskalainen David Chaboisson vastaa pariisilaisen matkanjärjestäjän Pohjoismaiden tuotannosta. Hän on kiinnostunut erityisesti yksittäisille matkailijoille suunnatusta tarjonnasta. 
- Minua kiinnostavat erityisesti itsenäisesti liikkuville perheille, pariskunnille ja ystäväporukoille sopivat palvelut. On hienoa, että esimerkiksi Gålön hyljeasemalla ja Korpoströmissä on tuotettu myös ranskaksi tarinoita kohteen historiasta.
 
Korpoströmistä matka jatkuu halki Saaristomeren kansallispuiston Örön linnakesaarelle, jossa hankkeen toimesta on rakennettu uusi eteläkärjen kävelyreitti, avattu sen varrelta pari bunkkeria yleisölle sekä korjattu vanha kanttiini eteläkärjen kuuden tuuman kasarmialueesta kertovaksi näyttelytilaksi. Lisäksi syksyllä korjataan vielä upseerien talo erilaisiin ryhmäaktiviteetteihin. 
 
Kesäinen keli suosi tutustumismatkalaisia - muita asiakkaita oli kuitenkin vain nimeksi.  Elokuun loppu on ruuhkaisa ja usein tukalan kuuma Etelä-Euroopan rantakohteissa. Toivottavasti luontoa ja kulttuuriperintöä arvostavia ulkomaalaisia matkailijoita löytyisi enemmän saariston sesonkia pidentämään.