Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.9.2018

Turun ammattikorkeakoulu avasi lukuvuotensa yhteisöllisesti – Millainen on yhteinen kädenjälkemme?

Mitä on yhteisöllisyys korkeakoulussa? Korkeakoulun ainoa keino menestyä avoimen osaamiskilpailun maailmassa on synnyttää innostavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Silloin menestys säteilee koko alueelle, sen asukkaisiin, yrityksiin ja yhteisöihin.

– Yhteinen oppiminen ja kehittäminen kokeneempien ja nuorempien kollegoiden kesken synnyttää parhaimmillaan vahvaa yhteenkuulumisen tunnetta. Meistä suurin osa haluaa kokea olevansa arvostettu osa merkityksellistä yhteisöä. Korkeakoulu mahdollistaa tämän, totesi Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila avajaispuheessaan. 

– Ammattikorkeakoulujen on pitänyt koko historiansa ajan oikeuttaa olemassaolonsa paitsi työmarkkinoiden tarpeita varten myös sivistäjänä ja tärkeänä osana koko yhteiskuntaa. On huomattava, miten paljon tämä yhteisö on pystynyt tekemään yhdessä ja kuinka merkittävän muutoksen ammattikorkeakoulut ja ammattikorkeakoulutetut ovat jättäneet yhteiskuntaan tänä aikana, sanoi Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Salmela. 

Turun AMK:n hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen korosti puheessaan Kupittaan alueen kehittymistä ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. 

– Turun Tiedepuistosta tullaan luomaan aivan uudenlainen ihmisten, yritysten, ideoiden ja liikenteen solmukohta. Moni Turun AMK:n opiskelija tulee jossain kohtaa uraansa työskentelemään tai yrittämään täällä Kupittaan alueella, Niko Aaltonen totesi. 

Kaupunginvaltuutettu ja Turun AMK:n hallituksen varapuheenjohtaja Niina Ratilainen muistutti, että ammattikorkeakoulutuksen ymmärtäjiä, puolestapuhujia ja kehittäjiä ei ole ollut yhteiskunnassa tarpeeksi. Erityisesti tänä lukuvuonna kannattaa puhua entistä enemmän koulutuspolitiikasta ja tuoda esiin ammattikorkeakoulujen merkitystä yhteiskunnassa.

Tapahtuman tuottajana toimivat Turun AMK:n BisnesAkatemian osuuskunta Partumin opiskelijat. Tuloksena tapahtumasta oli muun muassa yhteisöllinen kädenjälkitaideteos, toivomuskaivoon heitettyjä toivomuksia sekä lukuisia palkittuja yhteisön jäseniä. Tarjoilun tilaisuuteen hoiti Turun AMK:sta valmistuneiden alumnien yritys Crema Catering. 
 

Lukuvuoden avajaisissa palkitut henkilöt ja yhteisöt

Turun AMK järjestää joka kevät yhteisössään äänestyksen huomionosoituksen ansaitsevista yhteisön jäsenistä. Äänestyksen tulokset julkistetaan lukuvuoden avajaisissa: eniten ääniä saaneet huomioidaan kunniakirjoin ja kukin.

Vuoden opiskelija (henkilökunnan äänestämä): Ilona Leino, kätilökoulutus

Ilona Leino tuo hyvää tuulta ja auringonpaistetta ympärilleen. Ilona osallistuu aktiivisesti oman ryhmänsä työhön ja osaa hienosti myös huomioida muut. Ilona osallistuu aktiivisena opiskelijajäsenenä seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä kätilötyön opintojen tiimiin, johon kuuluvat kätilötyön opettajat, opiskelijaedustajat sekä työelämän edustajat.

Into-palkinto, opiskelijat (sekä opiskelijoiden että henkilöstön äänestämä henkilö, joka luo hyvää ja positiivista ilmapiiriä ja innostaa muitakin hyvään suoritukseen): Vinski Mäyrälä, liiketalous

Vinski Mäyrälä on hyvällä sydämellä varustettu tekijä. Hän ymmärtää tiimihengen merkityksen ja osaa luoda projektityöskentelyssä positiivisen, eteenpäin vievän ilmapiirin. Vinski on Turun AMK:n BisnesAkatemian ylpeys positiivisella pöhinällään ja ennakkoluulottomalla asenteellaan.

Vuoden alumni: Juha Tuominen, YIT Rakennus Oy

Naantalin CHP-voimalaitoksen työmaan vastaavana työnjohtajana toiminut Juha Tuominen valittiin Vuoden Mestariksi Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piirin toimesta. Laitoksen tilaajana toimineen Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n mukaan hanke valmistui aikataulussa ja alitti kustannusarvion lähes 20 milj. eurolla laadusta ja työturvallisuudesta tinkimättä. Juha Tuominen on valmistunut rakennustekniikan insinööriksi Turun AMK:sta vuonna 2011.

Vuoden opettaja (opiskelijoiden äänestämä): Henna Vuoriranta, tuntiopettaja, hoitotyö

Innostaa kaikkia, tukee opiskeluissa ja elämässä muutenkin, jaksaa käyttää omaa aikaansa opiskelijoiden auttamiseen ja vaikuttaa välittävän oikeasti! Osaava ja ammattitaitoinen kätilötyön opettaja, joka on aidosti kiinnostunut meidän oppimisesta. Henna toteuttaa kursseja hyödyntäen erilaisia oppimismenetelmä. Hän hoitaa ja järjestelee meidän opiskelijoiden harjoittelupaikkoja ja ottaa huomioon myös meidän toiveet. Aina niin ihana ja positiivinen, tällaisia opettajia tarvitaan lisää!

Tarmo-palkinto (tiimi, työryhmä, yksikkö tai yhteisö): Salon toimipisteen henkilökunta

Salon toimipisteen henkilökunta osallistui aktiivisesti Salo IoT Campuksen muuton suunnitteluun ja toteutukseen. Toimipisteessä on aktiivinen, uudistuva ja vireä yhteisö. Opetuksessa innovaatiopedagogiikka on päivittäin läsnä mm. BisnesAkatemiassa, ja terveysalalla käytetään paljon Problem-based learning -opetusta. IoT-kampuksella on verkostoiduttu työelämän kanssa, ja opiskelijat ovat aktiivisesti mukana kampuksen toiminnassa. Salossa pidetään huolta kaikkien viihtyvyydestä.

Into-palkinto, henkilökunta: Hanna Peussa, kansainvälisten asioiden suunnittelija

Hanna Peussa on avulias ja hyväntuulinen. Hän on uskomaton tietotoimisto, johon voi aina luottaa. Hanna opastaa ja auttaa jokaista opiskelijaa kärsivällisesti. Hannan työhuoneen ovi on usein auki, ja ICT-Cityn henkilökunta tuntuu hakevan joko neuvoa tai energiaa Hannan huoneesta. Hanna on innokas ja kekseliäs tapahtumanjärjestäjä.

Vuoden viestijä: Katja Heikkinen, yliopettaja, tuutori, koulutus- ja tutkimusvastaava, YAMK-koulutukset

Katja Heikkinen oli kirjoittajana kahdessa Turun AMK:n Talk-verkkolehden yhteisartikkelissa keväällä 2018; toinen julkaistiin Digitalisaatio-lehdessä ja toinen Hyve-lehdessä. Hän tekee asiantuntijaviestintää Twitterissä ja LinkedInissä. Katja Heikkinen on ollut mukana kymmenessä Turun AMK:n julkaisusarjoihin kuuluvassa julkaisussa sekä kirjoittanut kymmeniä kansallisia ja kansainvälisiä referee- ja muita julkaisuja vuodesta 2002 lähtien.

Lions-stipendi innovatiivisimmasta opinnäytetyöstä, LC Turku Aninkainen: Markus Meklin, tietojenkäsittely

Opinnäytetyö ”Videometriikoiden hyödyntäminen” löytyy Theseus-tietokannasta. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Timeline Oy.

TUAS Fellow -nimitykset (kutsuttu asiantuntija):

Ilkka Ritakallio, Teleste Oyj

Ilkka Ritakallio nimitetään Turun AMK:n Fellow’ksi osaamisalanaan elektroniikan ja suurtaajuustekniikan tuotekehitys. Ilkka Ritakallio on valmistunut Turun teknillisestä oppilaitoksesta tietoliikennetekniikan insinööriksi. Ritakallio on ollut Telesten palveluksessa 1980-luvulta alkaen ja toimii tällä hetkellä johtajana Director (New Applications, R&D) -nimikkeellä. Ritakallio on toiminut aktiivisesti ja pitkäjänteisesti yhteistyössä Turun AMK:n ja sitä edeltäneiden organisaatioiden kanssa.

Tutkimusjohtaja TkT Mika Hannula on saanut tehtäväkseen koordinoida Turun korkeakoulujen, Turun kaupungin ja Turku Science Parkin Teknologiakampus -yhteistyötä. Mika Hannula on aiemmin toiminut Tietojohtamisen professorina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

 

Kuvaaja: Antti Ala-Könni. Kuvat ovat median vapaasti käytettävissä. 

Tilaisuudessa pidetyt puheet löytyvät oikeasta palstasta.