Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.9.2018

Täydennyskoulutuksella monen haave sensorisen integraation terapiasta toteen

Turun AMK:n Terveyden ja hyvinvoinnin täydennyskoulutus toteuttaa ainoana Suomessa 38 opintopisteen laajuista Sensorisen integraation teoria ja terapia -koulutusta. Koulutus on suunnattu lasten kanssa toimiville toiminta- ja fysioterapeuteille. Uusi joukko aiheesta kiinnostuneita terapeutteja aloitti noin 1,5 vuoden mittaisen opintien innostuneissa tunnelmissa.

Osallistujien innostus on perusteltua. Koulutus on todella suosittu, sillä Turun AMK on tällä hetkellä ainoa Sensorisen integraation teoria ja terapia -koulutusta tarjoava taho Suomessa. Viimeisimmässä haussa hakijoita oli aloituspaikkoihin nähden jopa kolminkertaisesti. Koulutuksen sisältö suunnitellaan kansainväliset kriteerit huomioiden yhteystyössä Sensorisen Integraation Terapian Yhdistyksen (SITYry) kanssa.

Koulutus starttasi hyväntuulisesti ja yhteistä esittäytymiskierrosta rikastuttivat monenlaiset murteet eri puolilta Suomea. Ilmassa oli motivaation tuntua, kun moni paikalla ollut ilmaisi kyseisen koulutuksen olleen haaveissa jo pitkään.

Mikä sensorinen integraatio?

Sensorisen integraation teoriaan pohjautuvassa terapiassa pyritään ymmärtämään keskushermostossa tapahtuvan aistitiedon käsittelyä ja sen merkitystä lapsen kehitykseen sekä toimintaan. Koulutus auttaa terapeuttia valitsemaan menetelmiä, joiden pyrkimyksenä on parantaa toiminnallista suoriutumista sellaisten lasten kohdalla, joiden aistien käsittelykyky on rajoittunut. Vastuukouluttajana toimii Turun AMK:n oma asiantuntija Helena Tigerstedt. Lue juttu Helenasta täältä

Muutoksia koulutukseen

Tigerstedtin mukaan sensorisen integraation koulutuksessa tullaan näkemään muutoksia. Jatkossa pyritään enemmän itsenäisen opiskelun painottamiseen. Jo syksyllä ajankohtaiseksi tuleva kokeilu pitää sisällään yhden opintopisteen kokonaisuuden sensorisen integraation perusteista, johon voivat osallistua niin vanhemmat, terapeutit, varhaiskasvattajat kuin opettajat. Tätä yhden opintopisteen osuutta on tarkoitus jalkauttaa myös muiden ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan. Muiden ammattikorkeakoulujen tarjontaan toivotaan myös seuraavaa toiminta- ja fysioterapeuteille avointa Normaalikehitys ja arviointi sensorisen integraation viitekehyksessä -koulutusta (5op). Turun amk:ssa se tarjotaan ensimmäisen kerran keväällä 2019. Nämä Johdantotason opinnot SI-terapeuttikoulutukseen pyrkivällä on mahdollisuus suorittaa viiden vuoden aikana. Johdantotason suorittamisen jälkeen sekä muut hakukriteerit täyttäessään toiminta- tai fysioterapeutti voi hakea SI-terapeuttikoulutukseen Turun ammattikorkeakouluun. Uudistettua SI-terapeutti koulutusta suunnitellaan toteutettavaksi jo keväällä 2020.

www.sity.fi

www.pathways.org