Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.3.2019

Uutta osaamista sairaanhoitajalle lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksesta

Lääkkeenmääräämisoikeuden laajentaminen on osa lääkärien ja sairaanhoitajien työnjaon ja tehtäväkuvien uudistamista. Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen lisäkoulutus (45 op) tuottaa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisessä tarvittavan osaamisen.

Sairaanhoitajien työnkuvan laajentaminen on lähtenyt liikkeelle jo yli kymmenen vuotta sitten. Lainsäädännön uudistaminen on mahdollistanut myös lääkkeenmääräämisen mukaan tulon. Uudistustyö jatkuu yhä ja laajennuksia lääkkeenmääräämiseen on mahdollisesti tulossa.

– Ytimessä on hoitoon pääsyn nopeuttaminen ja asiakkaiden tarpeiden mukaisten palvelujen kehittäminen. Tällaista todella tarvitaan, tiivistää yliopettaja Virpi Sulosaari.

– Toinen näkökulma on tietysti sairaanhoitajien osaamisen tarkoituksenmukainen hyödyntäminen ja kliinisen urapolun mahdollistaminen, Sulosaari jatkaa.

Koulutuksen opetussuunnitelma pohjautuu ammattikorkeakoulujen yhteistyössä laatimaan suositukseen koulutuksen perusteista. Toteutus on edellyttänyt ammattikorkeakoulujen ja yliopiston välistä uudenlaista yhteistyötä. Farmakologian osuuden järjestää Itä-Suomen yliopisto. Opintoihin kuuluvia näyttöjä tehdään ammattikorkeakoulun lisäksi myös opiskelijoiden työpaikoilla tiiviissä yhteistyössä ohjaavien lääkäreiden kanssa.

Lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen suorittaneilla sairaanhoitajilla on oma yhdistyksen tavoin toimiva verkostonsa, joka järjestää mm. koulutuspäiviä. Vuodelle 2020 on suunnitteilla kansallinen lääkkeenmääräämisen konferenssi.

Innostavaa ja vaativaa yhdessä oppimista

– Opiskelijoiden osaamisen ja kokemuksen kehittymisen näkeminen on ollut hieno kokemus ja meillä on ollut todella hyviä keskusteluja, kertoo lehtori Riikka Teuri

– Näen tämän itsenäisen kehittämisen mahdollisuutena ja innostus on ollut valtava. Tästä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä, on tärkeätä omata erikoisosaamista, luonnehtii Turun yhteispäivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Marjo Mäkinen lääkkeenmääräämisen opintojaan.

– Koulutuksessa olleet verkko-opintoina toteutetut osiot antavat mahdollisuuden sopeuttaa opinnot omaan, perheen ja työn rytmiin. Meitä on ollut opiskelemassa kolme ihmistä samasta työpaikasta samaan aikaan ja se on ollut iso tuki. Jo aiemmin koulutuksesta valmistuneet ovat myös olleet avuksi, Mäkinen kertoo

– Sote-uudistuksen mukanaan tuomat muutokset ja työnantajan kannustus saivat hakeutumaan koulutukseen. Oma työni tulee muuttumaan uuden pätevyyden myötä täysin, itsenäisemmäksi vastaanottotyöksi, toteaa Salon terveyskeskuksen sairaanhoitaja Marja Ojamo-Hietanen.

– Oma aikatauluttaminen opinnoissa on sopinut minulle hyvin, olen ollut myös kaksi kuukautta opintovapaalla. Vertaistuki, tsemppaaminen, yhteen hiileen puhaltaminen ovat olleet parasta. Opiskeluun voi jäädä kipinä tämän jälkeenkin, hehkuttaa Ojamo-Hietanen.

Turun ammattikorkeakoulussa vuoden 2018 lisäkoulutus päättyi marraskuussa.

Haku seuraavaan toteutukseen on käynnissä ja päättyy 18.4.2019.

 

Vuoden 2019 alusta alkaen valtio voi maksaa kunnille korvausta sairaanhoitajien rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyteen johtavasta koulutuksesta. Korvauksen määrä perustuu rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaneiden henkilöiden määrään sekä koulutuksesta määrättyyn korvaukseen. 

Kuvassa vasemmalta: Marja Ojamo-Hietanen, Marjo Mäkinen, Riikka Teuri, Virpi Sulosaari
Kuvassa vasemmalta: Marja Ojamo-Hietanen, Marjo Mäkinen, Riikka Teuri, Virpi Sulosaari