Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.9.2019

Ammattikorkeakoulujen rahoituksen korotus tarvitaan täysimääräisenä

Nykyisellä rahoituksella on mahdotonta lisätä opetukseen käytettäviä resursseja, mikäli opetuksen laatu halutaan säilyttää hyvällä tasolla, muistuttaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn puheenjohtaja.

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry otti aiemmin tällä viikolla kantaa hallituksen kaavailuihin jaksottaa korkeakouluille luvattu rahoitus pidemmälle aikavälille. Ammattikorkeakouluopiskelijat vaativat hallitusta muistamaan budjettiriihessä korkeakouluille tekemänsä lupauksen koulutuksen kunnianpalautuksesta. Tulevaisuuden osaajien koulutus on kurjuuden tiellä, jos ammattikorkeakoulutukseen ei vieläkään panosteta kunnolla. Siksi SAMOK vaatiikin hallitusta korottamaan ammattikorkeakoulujen rahoitusta 20 miljoonalla eurolla jo ensi vuonna.

Suomi tarvitsee jatkossakin osaavia työntekijöitä. Tavoitteena on nostaa 25-34 vuotiaiden osaamispääoma 50 prosenttiin. Se vaatii panostuksia korkeakoulujen rahoitukseen. Nykyisellä rahoituksella on mahdotonta lisätä opetukseen käytettäviä resursseja, mikäli opetuksen laatu halutaan säilyttää hyvällä tasolla. Miten sitten käy, kun aloituspaikkoja lisätään, mutta opetushenkilöstön määrää ei voida kasvattaa? kysyy Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn hallituksen puheenjohtaja Mikke Kuula.

On myös erittäin ristiriitaista, että luvataan korkeakouluille lisää rahaa, mutta rahoituksen suuruus tippuukin neljännekseen, kun on päätösten aika, Kuula lisää.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ammattikorkeakoulujen rahoitukseen esitetty 5 miljoonan korotus tarkoittaa noin 217 000 euroa yhdelle keskikokoiselle ammattikorkeakoululle. Se on noin 0,6 prosentin laastarikorotus yli 20 prosentin rahoitusleikkausten jälkeen, korostaa Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila.

Korkeakoulun rahoitus on myös meille opiskelijoille tärkeä asia. Lisärahoituksella AMK voi lisätä resurssejaan opetuksessa ja muissa muun muassa mielenterveyttä tukevissa tukitoiminnoissa. Resurssien määrä vaikuttaa myös opettajien jaksamiseen ja motivaatioon. Se välittyy opiskelijalle hyvänä, laadukkaampana opetuksena. Motivoitunut ja jaksava opettaja motivoi myös opiskelijoita, Mikke Kuula muistuttaa.

Ammattikorkeakouluopiskelijat kokoontuvat tänään 17.9. Säätytalon eteen yhdessä yliopisto-opiskelijoiden kanssa muistuttamaan hallitusta korkeakoulutuksen tärkeydestä ja luvatusta koulutuksen kunnianpalautuksesta.