Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.5.2014
Tietokoneen näytön suojakaappi sähköherkkyysoireisiin

Sähköherkkyys on yleistynyt vaiva

Onko sinulla punoittava tai kihelmöivä iho, epänormaalia väsymystä, univaikeuksia, päänsärkyä, nivelkipuja tai valoherkkyyttä? Tällaisia oireita ilmenee Turun AMK:n kyselytutkimuksen tulosten mukaan sähköherkkyydestä kärsivillä ihmisillä.

Teksti ja kuvat: Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä, journalistiopiskelija
Videon kuvaus: Miikkapekka Heikkilä

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että toistuva sähkömagneettisille kentille altistuminen voi aiheuttaa kroonisia reaktioita. Ongelmana on se, että elinympäristössämme on nykyään runsaasti sähkömagneettisia kenttiä. Niitä muodostuu esimerkiksi langattomista internet-yhteyksistä ja matkapuhelimen käytöstä. Elinympäristöä muuttamalla voidaan kuitenkin vaikuttaa tilanteeseen.

Turun ammattikorkeakoulun Radio- ja EMC- laboratoriossa on tehty sähköherkkyyteen liittyvää tutkimusta vuodesta 2010 lähtien. Tämä hankkeena toteutettu tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se lähti liikkeelle selkeästä käytännön tarpeesta.

- Saimme lukuisia yhteydenottoja, joissa pyydettiin apua ja tietoa sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista. Ongelmat olivat yllättävän monenlaisia. Hankkeelle oli todellakin sosiaalinen tilaus, projektipäällikkö ja tutkija Marjukka Hagström kertoo.

Tietokoneet laukaisevana tekijänä? 

Turun AMK:n Ympäristön radiosäteily Suomessa -hankkeessa tehtiin laaja kyselytutkimus, johon vastasi 200 sähköherkkää suomalaista. Kyselyyn vastanneista noin puolet arvioi, että tietokoneen käyttö oli laukaissut heidän sähköherkkyytensä.

Vastaavasti hieman alle puolet piti ratkaisevana seikkana matkapuhelimen käyttöä. Muita tekijöitä olivat valon lähteet, televisio ja matkapuhelimen tukiaseman läheisyys. Vastaajista 76 % katsoi, että sähkömagneettisen säteilyn välttäminen tai vähentäminen auttoi toipumisessa.

- Sähköherkkyysoireita saavia henkilöitä ei ole järkevää tarpeettomasti altistaa säteileville laitteille ja ympäristöille, koska tämä johtaa helposti heidän vammansa pahenemiseen ja usein myös pysyvään työkyvyttömyyteen, kertoo Hagström.

Sähkömagneettisen altistuksen vähentäminen auttaa

Tietokirjailija Juhana Harju on yksi hankkeen kautta sähkökenttien mittausapua saanut henkilö. Hänen sähköherkkyysoireensa alkoivat pahentua 2,5 vuotta sitten 3G-verkkojen yleistyttyä ja sähkömagneettisen altistuksen kasvettua.

– En olisi työkykyinen tässä yhteiskunnassa ilman altistuksen vähentämistä. Tietokoneen näytön suojakaapin ansiosta pystyn kuitenkin tekemään täysiä työpäiviä.

– Vaikka tutkimuksissa on havaittu biologisia haittoja, kuten solu- ja kudostason muutoksia, niin sähköherkkyyttä väitetään edelleen psyykkiseksi ongelmaksi, kertoo tietokirjailijana ja ravintoasiantuntijana työskentelevä Juhana Harju.

Harju tunnistaa säteilyn ympärillään, mutta pystyy elämään suhteellisen normaalisti. Siellä missä ihmisiä on pakkautuneena tiiviisti yhteen paikkaan, on vaikeinta olla. Konsertit ovat esimerkiksi tällaisia paikkoja. Myös metrossa langattoman teknologian säteily häiritsee.

– Olen lopettanut kännykän käyttämisen puheluihin kokonaan. En halunnut enää maksaa sen käytöstä hintaa kehollani. Sähkömagneettiset kentät väsyttävät ja säteily synnyttää kehoon stressireaktiota ja pahoinvointia. Siitä toipuminen kestää aina useita tunteja.

Kansainvälisesti tunnustettu ongelma

Ruotsalaisen syöpätutkijan Lennart Hardellin tutkimusryhmän mukaan matkapuhelinten pitkäaikaisen, yli 10-vuotisen, käytön on todettu lisäävän riskiä sairastua erilaisiin syöpiin. Päällekkäisten kenttien ongelmaan on Euroopan neuvosto jo vuonna 2011 antanut suosituksen, että valtiot mm. perustaisivat sähkövapaita vyöhykkeitä herkkiä väestöryhmiä varten.

Ruotsissa sähköherkkyys tunnustetaan toimintarajoitteena. Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan jopa 250 000 ruotsalaisella on alttius sairastua sähköherkkyyteen. Valtio jakaa diagnoosin saaneille tukea enemmän kuin esim. HIV-positiivisille tai verisyöpäyhdistyksille. Ruotsalaiset ihotautilääkärit ovat havainneet, että erityisesti nuoret ovat saaneet kannettavista tietokoneista oireita. Ne usein diagnosoidaan paahtuneen ihon syndroomaksi. Suomessa tätä ongelmaa ei yleensä osata diagnosoida.

Kevään 2014 aikana tutkimuksesta ilmestyy raportti, jossa koko aineistoa tarkastellaan tilastollisin menetelmin. Tämä tuo kaivattua tietoa Suomen tilanteesta ja nostaa tietoisuutta meitä kaikkia ympäröivästä ongelmasta. Väliraporttiin voi tutustua tästä.

 

CHECK-LIST

  • Käytä kännyköissä langallista handsfree- laitetta tai pidä kännykkää pöydällä ja käytä kaiutinta.
  • Valitse kannettavissa tietokoneissa metallikuorinen laite.
  • Kytke wlan pois päältä.
  • Älä pidä konetta sylissä.
  • Pidä etäisyyttä lähetinlaitteisiin.
  • Vältä kotioloissa kaikkia langattomia lähetinlaitteita.

Artikkelista Sähkömagneettisia kenttiä ympäristössämme ja niiltä suojautuminen. Reijo Ekman, Radiotekniikan yliopettaja, vanhempi tutkija, Turun AMK:n Radio- ja EMC-laboratorion esimies.

19.5.2014: Artikkelia on päivitetty kappaleen  "Kansainvälisesti tunnustettu ongelma" alussa: Ruotsalaisen syöpätutkijan Lennart Hardellin tutkimusryhmän mukaan....