Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.6.2023

Turvallisesti auringossa – lapsen iho on erityisen herkkä säteilylle

Jopa yli 90 prosenttia ihosyövistä olisi estettävissä oikeanlaisella suojautumisella. Turun ammattikorkeakoulun kehittämisprojektissa tuotettiin sisällöllinen ohje lapsen turvallisesta aurinkokäyttäytymisestä alle kouluikäisen huoltajalle.

Ihosyöpätapausten määrä on kasvussa, ja pahanlaatuisen melanooman on arvioitu lisääntyvän tulevaisuudessa. Etenkin lasten on syytä suojautua keskipäivän porottavalta auringolta.

– Lapsen iho on kehittymättömämpi kuin aikuisella, eikä iho tuota suojaavaa pigmenttiä. Lisäksi lapsi oleskelee ulkona runsaasti, ja alle 20-vuotiaana saadaan jopa puolet koko eliniän UV-altistuksesta, Riikka Martti ja Ritva Laaksonen-Heikkilä kirjoittavat Talk by Students -verkkolehdessä.

Kuitenkin oikeanlaisella suojautumisella voi oleskella ulkona turvallisesti aurinkoisina kesäpäivinä. Auringon ultraviolettisäteilyltä voidaan suojautua esimerkiksi voiteilla, vaatetuksella ja välttämällä keskipäivän aurinkoa.

– Varjo on paras tapata suojata lasta aurinkoisina kesäpäivinä. Lapsille suositellaan käytettäväksi lasten aurinkosuojatuotteita, jotka sisältävät UVA- ja UVB-suojan. Auringon UV-säteilyn voimakkuutta voi arvioida päiväkohtaisesti UV-indeksin (UVI) avulla, kirjoittajat vinkkaavat.

Vanhempien esimerkki ratkaisee

Martin ja Laaksonen-Heikkilän mukaan lapselle olisi hyvä opettaa turvallista aurinkokäyttäytymistä jo varhaisella iällä. Keskeisenä esimerkkinä on lapsen huoltaja.

– Lapselle tulisi opettaa jo varhain auringolta suojautumista, jotta siitä tulee lapselle totuttu tapa. Lapsi oppii huoltajan omasta aurinkokäyttäytymisestä. Jos huoltaja suojaa itseänsä auringolta, niin hän myös todennäköisemmin suojaa lapsensa.

Lapsuudessa opitut terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat tottumukset heijastuvat aikuisuuteen. Riittävä tieto mahdollistaa sen, että huoltaja voi tehdä tietoisesti lapsen terveyttä edistävät valinnat.

Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä toteutettiin kehittämisprojekti, jonka tuotoksena syntyi sisällöllinen ohje alle kouluikäisen lapsen huoltajalle. Ohjetta hyödynnetään esimerkiksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen työssä. 

Varhainen havaitseminen olennaista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Tutkimusten mukaan UV-säteily lisää DNA-vaurioiden määrää elimistössä, mikä aiheuttaa kohonneen syöpäriskin.

Ihomelanoomaan sairastuu useita satoja suomalaista vuosittain, vuosina 2016–2020 noin 800 naista ja 900 miestä joka vuosi. Syövän havaitseminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää.

– Syövän varhaisessa vaiheessa hoitotoimenpiteet ovat kevyempiä ja raskaammilta hoidoilta voidaan välttyä. Tehokkaalla syövänehkäisyllä vähennetään syövän aiheuttamaa kärsimystä yhteiskunnassa, Heidi Patama, Eveliina Kesijärvi ja Virpi Sulosaari kirjoittavat Sun OpiX -blogijuttusarjassa, joka pureutuu syövän ehkäisyyn.

Eurooppalaisen yhteistyön tavoitteena on vähentää auringon säteilylle altistumista. Tiedolla, ohjauksella ja toimivilla palvelurakenteilla on merkittävä vaikutus syövän ehkäisyssä.

Patama, Kesijärvi ja Sulosaari muistuttavat, että toistuva palaminen lapsuudessa aiheuttaa soluvaurioita ja lisää ihosyöpäriskiä aikuisena. Täysin turvallista tapaa ei ole oleilla auringossa.