Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.8.2023

Turun korkeakoulujen yhteistyö syvenee – Tavoitteena lisäävän valmistuksen osaamisen parantaminen Varsinais-Suomessa

Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi ja Turun yliopisto tiivistävät yhteistyötään koskien lisäävää valmistusta. Tavoitteena on rakentaa hyvä yhteistyömalli, jossa tehdään yhteistyötä niin koulutuksen kuin yritysmaailmankin kanssa. Yhteen hiileen puhaltaminen vahvistaa Varsinais-Suomen lisäävän valmistuksen osaamista.

– Tarkoituksemme on luoda kestävät yhteydet ja yhteistyön muodot. Näissä kolmessa korkeakoulussa on paljon lisäävään valmistukseen liittyvää työtä, ja tiiviimmällä yhteistyöllä voimme jatkossa palvella paremmin alueen elinkeinoelämää, visioi Turun ammattikorkeakoulun valmistustekniikan tutkimusryhmän vetäjä ja lehtori Joonas Pekkarinen.  

Korkeakoulujen välinen syvempi yhteistyö tarkoittaa käytännössä esimerkiksi yhteisiä koulutuskokonaisuuksia ja tutkimushankkeita korkeakoulujen välillä, mutta myös kestävämpiä yhteyksiä elinkeinoelämän suuntaan. Turun ammattikorkeakoulussa on jo pitkään tehty käytännön tutkimusta lisäävään valmistukseen liittyen, kuten myös Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa.  

– Uudenlaisille tuotteille ja tuotekehitykselle on valmistavassa teollisuudessa kova kysyntä. Tarkoituksemme on olla etunenässä tarjoamassa ratkaisuja näille yrityksille, ja samalla parantaa koko Suomen teollisuuden tilaa, että se pysyisi jatkossa kilpailukykyisenä, sanoo Pekkarinen.  

Mukana myös hammasteknikkokoulutus 

Yhteistyö ei rajoitu pelkästään insinöörisovelluksiin. Hammasteknikkokoulutus on jo jonkun aikaa hyödyntänyt 3D-tulostusta hammasproteesien valmistamisessa. Turun AMK:ssa kokeillaan ja kehitetään 3D-tulostamisen mahdollisuuksia suun terveydenhuollon indikaatioissa yhteistyössä tulostusmateriaaleja ja -laitteita valmistavien ja käyttävien yritysten kanssa.  

– Hammasproteesien valmistustekniikat ovat ottaneet viime vuosina isoja harppauksia manuaalitekniikoista digitaaliseen valmistamisen suuntaan. Yksi keskeinen valmistustapa tässä on ollut 3D-tulostus, sanoo hammastekniikan lehtori ja suun terveyden tutkimusryhmävastaava Pasi Alander

Kolme korkeakoulua pystyy tarjoamaan yrityksille laajemman testauskapasiteetin ja infrastruktuurin. Korkeakoulut ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä muun muassa Koneteknologiakeskus Turku Oy:ssa, jonka kautta monet yritykset ovat saaneet apua esimerkiksi mittauksien tai prototyyppien suhteen.  

– Lisäävä valmistus mahdollistaa esimerkiksi optimoitujen tuotteiden tekemisen. Toisekseen palveluiden parempi koordinaatio auttaa myös optimoimaan sen, miten paljon materiaalia käytetään uusien tuotteiden valmistamiseen, selventää Pekkarinen.  

Yhteistyötä kehitetään Kestävästi lisäävää -hankkeessa, joka päättyy syyskuussa 2025. Yhteistyö on jatkoa TICAM-hankkeelle, jossa luotiin pohja lisäävän valmistuksen innovaatiokeskittymälle. Kesällä 2022. Kestävästi lisäävää -hankkeeseen osallistuu Turun ammattikorkeakoulusta Valmistustekniikan ja  Suun terveyden tutkimusryhmä