Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.9.2014

Turun AMK mukana suuronnettomuusharjoituksessa

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää YARA Suomi Oy:n, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun AMK:n kanssa suuronnettomuusharjoituksen 11.9.2014, klo 9.30-13.00.

Harjoitus järjestetään Yaran tehtaalla Uudenkaupungin Hangonsaaressa ja siihen osallistuu ne viranomais- ja yhteistyötahot, jotka toimisivat myös todellisessa suuronnettomuustilanteessa.  Harjoituksella simuloidaan kemikaalionnettomuutta ja se on suunniteltu Yaran turvallisuusselvityksessä havaittujen onnettomuusriskien perusteella.

Harjoituksessa testataan muun muassa viranomaisyhteistyön sujuvuutta, pelastustoimintaa, kenttäjohtajien välistä yhteistyötä, lääkinnällistä pelastustoimintaa ja sen johtamista, sairaaloiden välistä viranomaisviestintää ja yhteistyötä potilaiden jatkohoitopaikkojen suunnittelussa sekä potilaiden jatkohoitoa Vakka-Suomen sairaalan päivystyksessä ja Uudenkaupungin terveyskeskuksessa. Toisaalta tarkastellaan myös väestön ja liikenteen eristämisen onnistumista sekä onnettomuustiedottamista.

Sairaanhoitopiirien ja Turun AMK:n osallistuminen suuronnettomuusharjoitukseen kuuluu Turun AMK:n ensihoidon koulutusohjelman AMOVIRKE-projektin (ammatillisen osaamisen ja viranomaisyhteistyön kehittäminen ensi - ja akuuttihoidossa) toimintaan. Tämä on 5. AMOVIRKE-projektiin liittyvä suuronnettomuusharjoitus, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa Turun AMK:n  opiskelijat ja opettajat ovat olleet mukana.

-    Opiskelijat toimivat harjoituksessa lääkinnällisen pelastustoiminnan johtajien kirjureina, ensihoitajina luokitus-, hoito- ja kuljetustehtävissä sekä eriasteisesti vammautuneina potilaina. Opettajat toimivat harjoituksessa opiskelijoiden toiminnan tarkkailijoina ja ohjaajina, toteaa yliopettaja Jari Säämänen.

Pelastuslaitos järjestää suuronnettomuusharjoituksia yhdessä toiminnanharjoittajan ja pelastustoimintaan osallistuvien muiden viranomaisten kanssa vähintään kerran kolmessa vuodessa. Tarkoituksena on harjoitella yhteistoimintaa eri viranomaistahojen kesken sekä harjaannuttaa henkilöstöä ja testata suunnitelmien toimivuutta harjoituksen kohteena olevassa vaaratilanteessa.

Suuronnettomuusharjoitus on järjestettävä EU-lainsäädännön ja sisäasianministeriön antaman asetuksen mukaisesti kaikille niille tuotantolaitoksille, joilla on laajamittaista kemikaalien teollista käsittelyä ja varastointia sekä velvollisuus laatia turvallisuusselvitys.