Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.2.2015
Tietoliikenne

Viidennen sukupolven matkapuhelinjärjestelmiä kehitetään Turussa

Tiedonsiirtokapasiteetin tarpeen on arvioitu kasvavan langattomissa verkoissa jopa 1000-kertaiseksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Turun AMK:n tutkimus- ja kehitystoiminta on mukana tässä maailman huipputasolla tapahtuvassa tutkimuksessa, jossa kehitetään langatonta tietoliikennettä.

– Vuoden 2015 alussa käynnistyivät Turun AMK:n hankkeet FUHF (Future OF UHF eli tv-taajuuksien tulevaisuus) ja CORE++ (Cognitive Radio Test Environment++ eli älykkäiden langattomien laitteiden testausympäristö). Näissä molemmissa tavoite on tehostaa taajuuksien käyttöä, mutta näkökulma ja metodi ovat erilaiset, toteaa yliopettaja Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

Netflix, YouTube, Areena, Katsomo, Ruutu ja muut videotoistopalvelut siirtävät televisiosisältöä kuluttajille TV-verkosta matkapuhelinverkkoihin. Tämä aiheuttaa suuren paineen mobiiliverkkojen kapasiteetille.

– Onkin pohdittava mm. sitä, tarvitseeko televisiotoiminta sille varatut omat taajuudet myös tulevaisuudessa, toteaa Paavola.

FUHF-projektissa tutkittava 4G-mobiiliverkkoihin pohjautuva Supplemental Downlink (SDL) -teknologia tarjoaa ratkaisun taajuuksia ja niiden kapasiteettia koskevaan ongelmaan. Kyseisen tekniikan avulla voidaan mobiilioperaattoreille tarjota mahdollisuus hyödyntää TV-taajuuksia videosisällön siirtämiseen kuluttajille normaalin TV-toiminnan siitä häiriintymättä.

– Rakennammekin Nokian kanssa yhteistyönä maailman ensimmäisen kaupallisen tason testiverkon, jossa konseptia pilotoidaan, kertoo Paavola edelleen.

Vajaakäytössä olevat taajuusalueet valjastetaan tehokkaampaan käyttöön

CORE++ -hankkeessa langatonta tiedonsiirtoa tutkitaan lisäksi perehtymällä taajuuksien jakamiseen usean tietoliikennejärjestelmän välillä. Monet taajuusalueet ovat tällä hetkellä vajaakäytössä ja nämä halutaan tuoda tehokkaampaan käyttöön tietoliikennejärjestelmien yhteistoiminnan kautta.

– Turun AMK:ssa kehitämme lisäksi taajuustietokantaa, jota tällainen taajuusalueiden jakaminen edellyttää. Lisäksi teemme radioteknisiä testauksia, joilla voidaan todeta järjestelmien toiminta ja niiden välisten häiriöiden määrä, päättää Paavola.

Molemmat hankkeet (FUHF sekä CORE++) kuuluvat Tekesin 1.1.2015 käynnistyneeseen 5th Gear -teknologiaohjelmaan, jossa keskitytään viidennen sukupolven matkapuhelinjärjestelmien kehittämiseen. Hankkeiden yhteisbudjetti AMK:n osalta on 600 000 €.


FUHF-hanketta koordinoi Turun AMK ja tutkimuspartnereita ovat VTT, Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Nokian lisäksi hankkeessa ovat mukana Viestintävirasto, TeliaSonera, Elisa, Digita, Yle, Fairspectrum, Suomen Schneider, RF-Tuote ja Sony Europe.

CORE++ -hanketta koordinoi VTT ja muut tutkimuspartnerit ovat Oulun yliopisto sekä Centria ammattikorkeakoulu. Yrityksistä ja valtion organisaatioista mukana ovat Nokia, Elektrobit, Anite, EXFO, PehuTec, Rugged Tooling, Puolustusvoimat sekä Viestintävirasto.