Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.5.2015

Itämeren valumavesien hallintaan kehitetään uusia menetelmiä

Turun Yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Turku Science Park aloittivat syksyllä 2013 EU-rahoitteisen BalticFlows-hankkeen, johon osallistuu 17 partneria kuudesta eri maasta. Hankkeen kolme pääteemaa ovat vedenlaadun monitorointi, kaupunkitulvimisen ja -hulevesien hallinta ja teemoja yhdistävä kansalaisaktiivisuus.

Teksti: Sanna Juola, Samuli Iso-Markku, Eero Salonen, Santeri Hinkkanen, Kim Tervonen, Tiiu Tuomainen. Kirjoittajat ovat Turun ammattikorkeakoulun Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoita, ja artikkeli on osa ympäristöviestintäkurssia.

Hankkeen tavoitteena on selvittää joista ja kaupungeista Itämereen päätyvien hule- ja valumavesien monitorointiin ja hallintaan liittyviä parhaita käytäntöjä, kartoittaa monitorointimenetelmien nykytila ja tarkastella mahdollisuuksia jatkuvatoimisen sensoriteknologian laajamittaiseen käyttöön. Lisäksi yksi tavoitteista oli laatia huhtikuussa julkistettu hankkeen toimintasuunnitelma.

– Myös kansalaisten osallistumista pyritään lisäämään etenkin veden laadun seurannassa, esimerkiksi nykyaikaisten kännykkäsovelluksien avulla, kertoo vesitekniikan tutkimusryhmän projektikoordinaattori Jussi Laaksonlaita Turun ammattikorkeakoulusta.

Hankkeessa kerätään tietoa tämän hetkisistä tutkimuksista ja erilaisista havaituista ongelmista sekä tulevaisuuden näkymistä, mutta varsinaista monitorointia hankkeessa ei tehdä. Turun ammattikorkeakoulu on jo pitkään käyttänyt nykyaikaisia jatkuvatoimisia mittalaitteita erilaisissa vedenlaadun tutkimushankkeissa.

 – BalticFlows -hankeen avulla voidaan havaita mahdollisia haasteita ja esteitä, joita esiintyy esimerkiksi lainsäädännössä, joka ohjaa monitorointia. Osallistuvat tahot voivat myös antaa suosituksia siitä, mihin alan asiantuntijat ja toimijat toivoisivat tulevaisuudessa tutkimusrahoja ohjattavan, toteaa hankkeen projektipäällikkö Anne Paavolainen Turun yliopiston Technology Research Centeristä.

Mahdollisuuksia ja saavutuksia yhteistyön voimalla

Tähän mennessä BalticFlows -hankkeessa on selvitetty erilaisten teknologioiden soveltuvuutta veden laadun seurannassa sekä kartoitettu hankkeen mahdollisuuksia tarjota tietoa ja osaamista muille alueille. Tähän liittyen on laadittu SWOT -analyysi, jossa otetaan huomioon taloudelliset ja tutkimukselliset näkökulmat. Turun AMK on myös koonnut hakemiston aihepiiriin liittyvistä julkisista ja yksityisistä toimijoista sekä tutkimuslaitoksista.

Projektipartnerit kokoontuvat kolmen kuukauden välein. Yksi onnistuneista tilaisuuksista järjestettiin Tallinnassa joulukuussa 2014. Tilaisuuden avasi Viron ympäristöministeri Mati Raidma ja tapaamiseen osallistui partnereiden lisäksi alan yrityksiä. Näin myös yksityisen sektorin osallistujat pääsivät esittelemään tuotteitaan ja ratkaisujaan. Samalla julkishallinnon edustajilla oli mahdollisuus kertoa millaisia ongelmia eri alueilla on ja millaisia ratkaisuja he toivovat yrityksien kehittävän.

BalticFlows -hankkeen koordinoinnista vastaa Turun Yliopisto. Turun ammattikorkeakoulu keskittyy hajakuormituksen monitorointiin tehden katsauksen sen nykytilanteesta sekä maailmanlaajuisesti että hankealueella ja selvittäen miten osaaminen alueella painottuu. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat osallistuneet hajakuormitusselvityksen tekemiseen sekä ideoineet tekniikoita, jotka mahdollistaisivat jatkuvatoimisten mittalaitteiden laajamittaisemman käytön vedenlaadun seurannassa.

Muita osallistujia Turun seudulta ovat Turku Science Park ja Varsinais-Suomen liitto. Lisäksi hankkeessa on osallistujia Tallinnasta, Riikasta, Hampurista, Uppsalasta sekä Iso-Britanniasta. BalticFlows on osa Euroopan komission seitsemännen puiteohjelman Regions of Knowledge -ohjelmaa, jossa eri seudut toimivat yhteistyössä yhdistäen tietonsa ja osaamisensa.

www.balticflows.eu

BalticFlows-medium-1.jpg