Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2015
legorobotit ja muut

Insinööriopiskelijoiden tuotekehitysprojektin tulokset näytillä

Turun ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat ovat syksyn kuluessa kehitelleet tuotteita ja ideoita, joilla olisi tuotekehitykseen asti päästessään mahdollista helpottaa ihmisiä erilaisissa arkeen liittyvissä ongelmissa.

Suunnittelun tuotokset ilmennetään suurimmaksi osaksi Mindstorms EV3-legosarjan avulla. Jo perinteeksi muodostuneessa tilaisuudessa kaikki tuotteet ja innovaatiot esitellään yleisölle. Lopuksi tuomaristo, joka koostuu lähiseudun elinkeinoelämän edustajista, palkitsee voittajan. Myös kilpailua seuraava yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan.

 Kilpailussa opiskelijaryhmät kisaavat toisiaan vastaan itse suunnittelemillaan laitteilla tai palveluilla. Oppilasryhmän tehtävänä on ollut suunnitella sellainen laite tai palvelu, joka soveltuu mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle. Lisäksi sen tulisi olla kohtuuhintainen.

Yksi esiteltävistä sovelluksista on Veins – sosiaalisen median palvelu, joka mahdollistaa harrastus-, tapahtuma- ja vapaa-ajanviettoseuran etsimisen:

 – Palvelu yhdistää ihmisiä mielenkiinnonkohteiden perusteella ja pyrkii luomaan keskusteluyhteyden henkilöiden välille. Tavoitteena on helpottaa ujoimpien ihmisten tutustumista toisiinsa, kertoo ensimmäisen vuoden insinööriopiskelija Joonas Aaltonen.

 Tuotekehitysprojektin normaalit rutiinit ja runsaasti vuorovaikutustaitojen harjoittelua

Käytännössä projekti toteutetaan pienryhmissä ja sen aikana käydään läpi kaikki tuotekehitysprojektin vaiheet. Tavoitteena on tuotekehitysprosessiin tutustuminen, sillä hyvin suuri osa insinööreistä aloittaa oman uransa elinkeinoelämän parissa jonkinlaisessa tuotekehitystehtävässä.

Tekniikan perusaineet (matematiikka, luonnontieteet, ohjelmoinnin perusteet, kielet) antavat pohjaa ryhmän tuotesuunnitteluun. Tuotekehitysprojektin ja tuotteen tai palvelujen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi tällaisessa syksyn mittaisessa projektissa on muitakin tavoitteita:

– Opintojakso mahdollistaa yhdessä tekemisen ja edesauttaa opiskelijoiden ryhmäytymisessä. Samalla kehittyvät myös vuorovaikutustaidot. Erilaisten ihmisten kanssa pitää tulla toimeen ja tiimeissä pitää osata toimia erilaisissa rooleissa, sanoo lehtori Mauri Suhonen.

 – Vuorovaikutustaitoja pääsee hyvin treenaamaan kilpailutilanteessa, kun oma tuote tai palvelu tulee osata myydä kuulijoille, miettii viestinnän lehtori Leena Mattila.

TERVETULOA TUTUSTUMAAN LEGOROBOTTEIHIN JA MUIHIN SOVELLUKSIIN

maanantaina 7.12.2015 klo 13–15 Turun ammattikorkeakouluun
osoitteessa Joukahaisenkatu 3, 20520 Turku, ICT-Cityn ala-aula