Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.2.2016
Mia Kilkki

Stipendi fysioterapian ammatin kehittämisestä

Suomen Fysioterapeutit on myöntänyt stipendin Mia Kilkille hänen opinnäytetyöstään. Hän on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) kuntoutuksen koulutuksessa ja valmistunut 2015.

Suomen Fysioterapeuttien opinnäytetyökriteerien mukaan aiheen tulee olla yleisesti merkittävä fysioterapian ammatin kehittämisen kannalta. Mia Kilkin opinnäytetyö Liikuntatoiminnan kehittäminen ”neuroliikkujille” – Liikuntaseurojen kokema yhteistyön ja koulutuksen tarve lajinsa soveltamisessa täytti kriteerit hänen kehittäessään urheiluseurojen toimintaa soveltavan liikunnan parissa.

-          Olen erittäin iloinen ja yllättynyt saamastani tunnustuksesta! Kilkki myöntää tyytyväisenä.

Kilkin opinnäytetyön toimeksiantajana oli Neuroliikkuja paikallistasolla -konsultointi- ja kehittämisprojekti. 

-       Selvitin opinnäytetyössäni urheiluseurojen kokemaa yhteistyön ja koulutuksen tarvetta lajinsa soveltamisessa neurologisen vamman tai sairauden vuoksi toimintarajoitteisille aikuisille, Kilkki kertoo työstään. 

Yhteistyössä olivat mukana viisi Turun seudulla toimivaa urheiluseuraa. Kehittämistyöryhmään kuuluivat seuraedustuksen ja Kilkin lisäksi Turun liikuntapalvelukeskuksen ja Neurologisten Vammaisjärjestöjen edustajat. 

Opinnäytetyön ohjaaja Päivi Mäkilän mielestä opinnäytetyössä ja sen toteutuksessa hyvää on se, että opinnäytetyön tekijä tarttui rohkeasti soveltavassa liikunnassa ajankohtaiseen aiheeseen.

-          Toiminta vaati verkostoitumista ja yhteistyötaitoja. Oma haasteensa oli myös työelämän kehittämismenetelmän soveltaminen tähän vähän erilaiseen aiheeseen ja ympäristöön, Mäkilä tuumaa.

Aihe on valtakunnallisesti kiinnostava, sillä neurologisesti sairaita, vammaisia tai oireilevia on paljon. Nämä ihmiset tarvitsevat fyysistä aktiivisuutta terveytensä edistämiseksi.  

-          Yhä enemmän toivotaan, että urheiluseurat rohkaistuisivat järjestämään toimintaa erityistä tukea tarvitseville henkilöille, ja niille, joiden toimintakyvyssä on jonkinlaisia rajoitteita, huomauttaa Mäkilä.

-          Urheiluseurassa harrastettu liikunta voi parhaimmillaan tukea asiakkaan kuntoutusta ja mahdollistaa sosiaalisten suhteiden luomista. Tässä kehittämistyössä kuntoutuksen ammattilainen oli alussa seurojen tukena toiminnan aloittamisessa, kuvaa Mäkilä.

Tutkimustulosten perusteella seurat kokivat tarvitsevansa aloitteentekijää sekä ulkopuolista tukiverkostoa liikuntatoimintansa kehittämisessä neuroliikkujille. Konkreettista apua koettiin tarvittavan harjoitusten soveltamisessa, turvallisuuskysymyksissä ja markkinoinnissa. 

-          Valmistumiseni jälkeen aion tuoda esiin liikunta- ja kuntoutussektorin sekä vammaisjärjestöjen välisen yhteistyön mahdollisuuksia soveltavan liikunnan aseman vahvistumiseksi Suomessa, Kilkki jatkaa.

-          Opinnäytetyöni tuloksia voivat hyödyntää soveltavan liikunnan koulutuksia ja yhteistyötä kehittävät tahot, sekä aiheesta kiinnostuneet liikunta- ja urheiluseurat. 

Onnea hienon työn ansiosta tulleesta stipendistä!