Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2018

Korkeakoulutetulla maahanmuuttajalla on mahdollisuus pätevöityä

Turun AMK:ssa SOTE-silta –hankkeessa pilotoidaan pääosin verkossa toteutettavaa moduulimallia, jolla tähdätään korkeakoulutetun maahanmuuttajan ammattipätevyyden tunnustamiseen, ammatinharjoittamisoikeuden myöntämiseen ja työllistymiseen. Tällä helpotetaan sosiaali- ja terveysalan kasvavaa työvoimapulaa.

Ulkomailla suoritettu sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinto ei aina anna pätevyyttä hoitaa tutkintoa vastaavaa tehtävää Suomessa. Siksi monet maahanmuuttajat suorittavat täällä vastaavan tai alemman sote-tutkinnon, työllistyvät koulutusta vastaamattomiin tehtäviin tai jäävät työelämän ulkopuolelle.

Ministeriöiden linjauksen mukaan korkeakoulutettujen maahanmuuttajien pitäisi työllistyä sujuvammin. Sosiaali- ja terveysalaa uhkavan työvoimapulan ja väestön moninaisuuden kasvaessa henkilöstön moninaisuutta, kieli- ja kulttuuriosaamista on vahvistettava palvelujen laadun varmistamiseksi.

Turun AMK:ssa alkanut SOTE-silta − korkeakoulutetun maahanmuuttajan pätevöitymispolku -hanke on tarttunut maahanmuuttajien pätevöitymiskoulutuksen kehittämiseen.

Maahanmuuttajille tarjotaan joustavaa koulutusta pätevöitymiseen

SOTE-silta − korkeakoulutetun maahanmuuttajan pätevöitymispolku -hankkeen tavoitteena on kehittää sujuva ja kustannustehokas prosessi sosiaali- ja terveysalan tutkinnon ulkomailla suorittaneiden maahanmuuttajien ammattipätevyyden tunnustamiseen, ammatinharjoittamisoikeuden myöntämiseen ja työllistymiseen.

– Tuotamme hankkeessa moduulimallin, jonka avulla korkeakoulututkinnon ulkomailla suorittaneet saavat työllistymisen kannalta riittävän suomen kielen osaamisen ja täydentävän ammatillisen osaamisen. Samalla he vahvistavat työelämäverkostojaan sekä saavat työkokemusta ja referenssejä, lehtori Raija Sairanen Turun AMK:sta toteaa.

Hankkeessa pilotoidaan Urareitti-hankkeessa suunniteltu moduulimalli. Tuloksena syntyy käytännössä toimivaksi osoitettu moduulimalli, joka tuottaa maahanmuuttajille osuvampaa ja joustavampaa koulutusta työelämän vaatimuksiin. Malli jää ammattikorkeakoulujen käyttöön.

– Maahanmuuttajien koulutukseen osallistumista ja työelämään siirtymistä tukemalla edistämme maahanmuuttajien hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Hanke myös vahvistaa sosiaali- ja terveysalan henkilöstön moninaisuusosaamista ja sitä kautta laatua, Sairanen jatkaa.

Hanketta koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun, Turun ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.