Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.6.2018

Turun AMK ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto strategiseen tutkimusyhteistyöhön

Kone- ja sähkötekniikan tutkimusta Turun alueen teknologiayritysten tueksi

Turun ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ovat sopineet strategisesta tutkimusyhteistyöstä. Yhteistyöllä tavoitellaan korkeatasoisia tutkimustuloksia konetekniikan ja sähkötekniikan aloilla, ja sitä kautta Lounais-Suomen teknologiayritysten kilpailukyvyn edistämistä. Sopimus kytkeytyy Teknologiakampus Turun toimintaan. 

Tutkimusyhteistyö käynnistyy perustamalla kaksi tutkimusryhmää, jotka työskentelevät Turussa, Turun ammattikorkeakoulun tiloissa.

– Turun AMK kantaa tutkimusryhmistä taloudellisen ja työnjohdollisen vastuun. Meillä on jo aiemmin ollut yhteistyötä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa Turku Future Technologies -verkoston kautta, joten on luontevaa syventää yhteistyötä tutun kumppanin kanssa, kertoo Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

– LUT vastaa tutkijoiden akateemisesta ohjauksesta ja jatkotutkinnoista, ja näin ollen jatko-opiskelijat valmistuvat Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Väitöskirjatutkijat kirjataan jatko-opiskelijoiksi meille meidän jatko-opiskeluprosessiamme noudattaen, mikäli he täyttävät opiskelijaksi ottamisen kriteerit, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa.

Hitsausautomaatioon ja laserhitsaukseen keskittyvän tutkimusryhmän vastuuhenkilöt ovat professori Antti Salminen (LUT) ja koulutus- ja tutkimuspäällikkö, TkT Ari Putkonen (Turun AMK). Antti Salminen on toiminut Koneteknologiakeskus Turussa Lappeenrannan teknillisen yliopiston professuurissa jo vuodesta 2008.

Sähkönkäyttötekniikkaan keskittyvän tutkimusryhmän vastuuhenkilöt puolestaan ovat professori Olli Pyrhönen (LUT) ja koulutus- ja tutkimuspäällikkö, TkT Janne Roslöf Turun AMK:sta.

Kaupunki myönsi rahoitusta tutkimusyhteistyöhön

Turun kaupunginhallitus on joulukuussa 2017 myöntänyt vuoteen 2022 asti ulottuvaa rahoitusta tutkimusyhteistyön toteuttamiseen. Rahoitus on osa Turun kaupungin pitkäjänteistä panostamista Turun ja Lounais-Suomen osaamisperustan vahvistamiseen.

– Kaupunki pyrkii omalta osaltaan johdonmukaisesti kasvattamaan teknillisen alan huippuosaamista, joka on alueen yritysten kilpailukyvyn kannalta avainasia sekä lyhyellä että pitemmällä aikavälillä. Huippuosaamisen merkitys korostuu erityisesti nyt positiivisen rakennemuutoksen olosuhteissa, toteaa johtava asiantuntija Esa Tuomisto Turun kaupungilta.

Turun kaupunki yhdessä alueen korkeakoulujen ja Turku Science Park Oy:n kanssa ovat yhdistäneet voimavaransa tekniikan osaamiskeskittymän Teknologiakampus Turun luomiseksi. Teknologiakampuksen yhteistyösopimus keskittyy tekniikan alan koulutustarjonnan ja tutkimuksen lisäämiseen. Nyt solmittu tutkimusyhteistyö tukee Teknologiakampus Turun tavoitteita.

Yhteistyö avautuu myös Eurooppaan

Korkeakoulut ovat yhdessä Turun kaupungin kanssa myös aloittaneet johdonmukaisen työn uusien yhteistyösuhteiden avaamisessa Euroopan johtaviin valmistavan teknologiateollisuuden tutkimus- ja kehitysinstituutteihin ja laitoksiin. Tästä esimerkkinä on Turun AMK:n yhteistyö Strathclyden yliopiston kanssa, joka on johtava kansainvälinen tekniikan alan yliopisto Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa.

Turun AMK ja Turun kaupunki ovat myös neuvotelleet Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhteistyön tiivistämisestä Coventryssä sijaitsevan Manufacturing Technology Centren (MTC) ja Cambridgessa sijaitsevan The Welding Instituten (TWI) kanssa, jotka ovat alallaan johtavia, maailman huippua edustavia kone- ja hitsaustekniikan tutkimus- ja kehitysinstituutioita.