Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.1.2019

Rakennusterveysasiantuntija (RTA) – puhtaan sisäilman monipuolinen osaaja

Sisäilmaongelmien selvittämisessä ja ratkomisessa auttaa koulutettu rakennusterveysasiantuntija (RTA). Turun ammattikorkeakoulu järjestää koulutusta yhdessä Turun yliopiston Aerobiologian yksikön kanssa. Haku koulutukseen on käynnissä.

Hometaloihin, sisäilmaongelmaisiin kouluihin ja julkisiin kiinteistöihin sekä sisäilmasta sairastuneiden ihmisten kertomuksiin törmää uutisoinnissa lähes päivittäin. Sisäilman laatu ja siihen liittyvät epäilyt aiheuttavat paljon ongelmia työpaikoilla. Lehdet ja sosiaalinen media vyöryttävät erilaista tietoa kiinteistöjen sisäilmaongelmista ja niiden mahdollisista vaikutuksista.

Kuntien päättäjät, julkisten ja yksityisten kiinteistöjen omistajat, rakennusalan konsultit ja korjausrakentamiseen erikoistuneet yritykset joutuvat enenevässä määrin haastavien tilanteiden eteen, kun kyseessä on rakenteiltaan epäterveen ja sisäilmaongelmaisen kiinteistön korjaaminen. Tärkeintä on katastrofeista ja tulipalojen sammuttamisesta päästä kiinteistöjen ennakoivaan ylläpitoon, joka on huomattavasti edullisempaa kuin viivästynyt korjaaminen. Ongelmana ovat usein erityisesti kokonaisvaltaisen tietotaidon, vastuiden ja toimintarakenteiden puuttuminen.

Miten nämä haasteet voidaan selättää?

Yksi avain eteenpäin on rakennusterveyteen liittyvän osaamisen ja työkalujen hankkiminen Eurofins Expert Services Oy:n henkilösertifiointiin valmentavan rakennusterveysasiantuntija (RTA) -koulutuksen kautta. Turun ammattikorkeakoulu on yksi Eurofins Expert Services Oy:n hyväksymistä virallisista rakennusterveysasiantuntija (RTA)- ja sisäilma-asiantuntija (SISA) -koulutusten toteuttajista. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston Aerobiologian yksikön kanssa. Koulutuksesta hyötyvät esimerkiksi kuntien terveystarkastajat, rakennuttajainsinöörit, sisäilma-asiantuntijat, alan konsultit ja tutkimuslaboratorioissa toimivat asiantuntijat.

Rakennusterveysasiantuntijan rooli

Rakennusterveysasiantuntija (RTA) on rakennusten kunnon ja terveellisyyden monipuolinen osaaja. RTA osaa korjaushankkeissa arvioida mitä selvityksiä tarvitaan, mitä tutkimusmenetelmiä tulee käyttää sekä miten saatuja tuloksia tulkitaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei pätevinkään RTA voi olla syväasiantuntija koko rakennusterveyden sektorilla, vaan hän tarvitsee tuekseen laajan joukon muita alan ammattilaisia.

Rakennusterveysasiantuntijan taitoihin kuuluu laaja-alainen ymmärrys siitä, mitkä kaikki seikat ja osaamiset tulee ottaa huomioon esim. kiinteistöjen sisäilmaongelmia selvitettäessä ja ratkottaessa. Juuri tällaista osaamista tarvitaan niin kuntien kuin esimerkiksi yksityisten kiinteistöjenkin rakennusterveyteen liittyvien haasteiden ratkomisessa. Rakennusterveysasiantuntija on se henkilö, joka ymmärtää ja pystyy näkemään rakennusterveyteen liittyvien osa-alueiden koko kuvan.

Seuraava RTA-koulutus alkaa huhtikuussa 2019 ja haku on käynnissä. Tutustu alla olevasta linkistä koulutuksen sisältöön sekä pääsyvaatimuksiin ja ilmoittaudu mukaan.

https://www.turkuamk.fi/fi/tyoelamapalvelut/koulutushaku/rakennusterveysasiantuntija-2019-2020/