Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.5.2019

Muusikko sairaalassa – musiikkia ihmiseltä ihmiselle

Musiikilla ja taiteella on tutkitusti vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin. Musiikkityö sairaalassa tukee hoitotyötä, mutta on samalla laajemmin osa hyvää elämää. Turun ammattikorkeakoulun tuore artikkelikokoelma kuvaa sairaala- ja hoivamusiikkityötä käytännössä.

Kuva: Tuure Keränen

Musiikkihyvinvointia! Musiikkityö sairaala- ja hoivaympäristössä- julkaisu pohtii ja havainnollistaa musiikkityötä näissä ympäristöissä. Mitä se on ja millaiseen teoreettiseen ja pedagogiseen taustaan se kiinnittyy? Julkaisun on toimittanut Liisa-Maria Lilja-Viherlampi, joka toimii myös julkaisun yhtenä asiantuntijakirjoittajana.

Musiikkia neurologisella osastolla ja avohoidossa

Julkaisussa kymmenen Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian yhteisömuusikkokoulutuksesta valmistunutta sairaala- ja hoivamuusikkoa kirjoittavat kokemuksistaan ja havainnoistaan omaan työskentelyynsä liittyen. Artikkeleiden kirjoittajat ovat työskennelleet esimerkiksi neurologisilla osastoilla, avohoidossa sekä lasten tai muistisairaiden parissa.

Lisäksi kolme alan tutkijaa, kehittäjää ja kouluttajaa taustoittavat musiikkihyvinvointityön teoreettis-pedagogista pohjaa. Musiikkihyvinvointialaa tarkastellaan tutkimuksen, moniammatillisen työn ja innovatiivisten toimintatapojen kautta, kriittisiä näkökulmia unohtamatta.

Hyvinvointia kulttuurista

Taide ja kulttuuri ovat osa hyvää elämänlaatua ja elinikäistä oppimista.

– Musiikkihyvinvointi on ilmiö, jossa musiikki ja sen äärellä oleminen kantavat tai välittävät erilaisia hyvinvointiin liittyviä merkityksiä ja vaikutuksia. Se on ihmisen merkityksellistä toimintaa tai kokemuksia musiikin parissa, Lilja-Viherlampi määrittelee.

Musiikki kuuluu kaikille: voidaan puhua hyvinvoinnista musiikissa, musiikilla tai musiikista, ja kehittyvästä musiikkihyvinvointialasta.

– Riippumatta iästään, voinnistaan tai elinolosuhteistaan jokainen voi olla musiikillinen henkilökohtaisiin ydinkokemuksiin ulottuvalla perustavanlaatuisella tavallaan, Lilja-Viherlampi jatkaa.

Turun ammattikorkeakoulussa toimii myös aktiivinen kulttuurihyvinvoinnin tutkimusryhmä. Sen tavoitteena on vahvistaa eri taiteenalojen sekä terveys- ja hyvinvointialojen moniammatillisesta yhteistyöstä syntyviä sisältöjä, menetelmiä ja toimintamalleja. 

Lataa julkaisu Musiikkihyvinvointia! Musiikkityö sairaala- ja hoivaympäristössä veloituksetta.

Musiikkihyvinvointia_kansi.jpg

Lue lisää:

Care Music – sairaala- ja hoivamusiikkityö ammattina , Turun ammattikorkeakoulun raportteja 158. (toim. Liisa-Maria Lilja-Viherlampi 2013))

Mapping Music and Well-being in the Finnish Context trough Music Practicioners’ work and Educational Views , Turun ammattikorkeakoulun Talk-verkkolehti (Liisa-Maria Lilja-Viherlampi & Taru-Anneli Koivisto 2019)