Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.3.2023

Turun AMK kehittää energia-alan koulutusta vastaamaan yrityselämän tarpeita

Eurooppa tarvitsee tällä hetkellä uusia keinoja vapautua fossiilisista polttoaineista. Turun AMK on mukana projektissa, jossa yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa kehitetään energia-alan ammatillista koulutusta vastaamaan yritysmaailman osaamistarpeita.

Eurooppa on energiamurroksessa, minkä vuoksi ala kaipaa osaajia kehittämään vähähiilistä energiantuotantoa. Kesällä 2022 startanneessa ERASMUS+-rahoitteisessa COVE SEED -projektissa Turun AMK kehittää eurooppalaisten korkeakoulu- ja yrityskumppaneiden kanssa alueellisia ammatillisia huippuosaamisen keskuksia. Tavoitteena on kehittää sähkö- ja energia-alan ammatillista koulutusta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla sekä kasvattaa koulutusalojen houkuttelevuutta. 

– Tähtäimessä on yrityskumppaneita kuuntelemalla vastata koulutuksella sellaiseen sähkö- ja energia-alan tarpeeseen, mikä hyödyttää alueen yrityksiä. Kansainvälisellä tasolla jaamme pilottien kokemuksia ja hyviksi todettuja käytänteitä, kertoo projektin sisällöllinen projektipäällikkö Aleksi Heinonen Turun ammattikorkeakoulusta.  

SEED:in Kick-off kokous järjestettiin Turussa EDUCITY:ssä ja Rasekon kampuksella, jossa tutustuttiin suomalaisten partnerien toimintaan ja oppimisympäristöihin. 

Koulutusyhteistyötä Rasekon kanssa 

Projekti sisältää seitsemän työpakettia. Turun AMK:lla on vetovastuu työpaketista, jossa määritellään lähestymistapa ja metodologia energiamurroksen kannalta olennaisten tietojen kehitykseen, jossa tutkitaan ja kehitetään menetelmiä sekä uudenlaisia yhteistyömalleja, joita myöhemmin pilotoidaan sekä Rasekon että Turun AMK:n opetuksessa.  Hankkeen lopputuloksena syntyy ammatillisen huippuosaamisen keskus kestävän energian – uudenlainen jatkuvaan kehittämiseen perustuva alueen oppilaitoksia ja yrityksiä lähentävä yhteistyömalli. 

Koulutusta kehittääkseen projektissa on tavoitteena luoda muun muassa laadukkaita opetusvideoita ja muuta koulutusmateriaalia, joista hyötyisivät sekä koulut että yrittäjät. Heinosen mukaan projektissa kehitetään myös jatkuvaa oppimista yritystasolla. 

– Kuulostelemme yrityspuolelta, millaista päivitystä alalla jo työskentelevät energia-alan työntekijät tarvitsevat ja vastaamme myös näihin tarpeisiin.  

Yhteistyötä Turun AMK tekee muun muassa Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon kanssa.  

– Tutkimme, olisiko projektin puitteissa mahdollista luoda esimerkiksi polkuopintoja tai tähän projektiin liittyviä kursseja Rasekon opiskelijoille. Kursseja voitaisiin kehittää esimerkiksi sähköfysiikkaan tai sähkötekniikan perusteisiin, Heinonen selventää.  

Turun AMK:lle myönnettiin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuu, ja ensimmäinen vuosikurssi aloitta opintonsa syksyllä 2023.  

– Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus mahdollistaa sen, ettei alueen ammattikouluopiskelijoiden tarvitse lähteä esimerkiksi Poriin asti opiskelemaan alaa, vaan opiskelija voi hakea meille Turkuun ja hyväksilukea esimerkiksi polkuopintojen kursseja, Heinonen iloitsee. 

Projektissa ovat mukana yhteensä 13 partneria Suomesta, Alankomaista, Saksasta, Espanjasta ja Kreikasta. Koordinaattorina toimii monista aiemmista hankkeista ja CARPE-verkostosta tuttu ammattikorkeakoulu Hogeschool Utrecht. Turun AMK:n lisäksi suomalaisia hankepartnereita ovat Raseko ja yrityskumppanina toimiva salolainen aurinkoenergia-alan monitoimiyritys Solar Finland Oy. 

Projektin on määrä päättyä toukokuussa 2026 ja se on osa Turun AMK:n Uusi energia -tutkimusryhmän toimintaa. 

Tutustu tutkimusryhmään