Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.4.2016

Hyvästä asiakaspalvelusta puheenollen

Hakutermein se sanotaan: Kirjasto- ja tietopalvelualan toimijana sinun tulee olla utelias ja toimelias, pyrkiä etsimään ja kokeilemaan uusia toimintatapoja, uskaltaa verkostoitua moniammatillisesti ja -kulttuurisesti. Kyllä. Juuri näin toimivat AMK:n omat kirjastoihmiset.

Teksti ja kuvat: Anne Lehikoinen

Yläkuvassa Lemminkäisenkadun Kampuskaupassa tietopalvelusihteeri Elisa Kalmi oikealla, informaatikko Lauri Bang ja tietopalvelusihteeri Suvi Pukero.

AMK:n kirjastossa asiakaspalvelu on henkilökohtaista, asiantuntevaa ja miellyttävää. (Tämä on vuorenvarmaa kokemustietoa! Kokeile sinäkin.)

Tänä vuonna haettiin kauan kaivatulle Kampuskaupalle keskeistä sijaintipaikkaa Turun AMK:ssa. Se löytyi tietenkin kirjastosta.

Nyt voi kirjaston (Lemminkäisenkatu 30) aukioloaikana käydä hankkimassa viemisiä maailmalle tai ostaa itselleen kivan hupparin tai muita AMK-tuotteita. Myös julkaisuja on myynnissä.

Turun AMK:n kirjastolla on yhteensä viisi toimipistettä: Turussa ne sijaitsevat osoitteissa Lemminkäisenkatu 30, Ruiskatu 8, Sepänkatu 1 ja Linnankatu 60. Lisäksi Salossa palvelee AMK-kirjasto Ylhäistentiellä.

Kaikki kirjastot ovat julkisia eli hankkimalla kirjastokortin korkeakoulukirjastot avautuvat kenelle vain.

Marja_Anttonen_kirjastossa
Kirjastossa ylläpidetään esim. verkossa olevaa Theseus-opinnäytetyötietokantaa. Turun AMK:n opinnäytetöitä ladattiin Theseuksessa viime vuonna luettavaksi yli miljoona kertaa, kertoo kirjastonjohtaja Marja Anttonen.

Kirjasto on kaikkia varten

Jokainen AMK:n opiskelija tutustuu heti opintojensa alussa kirjastoon. Viimeistään opinnäytetyötä tehdessä kirjasto tulee hyvinkin tutuksi.

– Opiskelijoiden henkilökohtainen palvelu on todella palkitsevaa silloin, kun näkee miten opiskelija innostuu ja pääsee työssään eteenpäin, sanoo Lauri Bang, joka aloitti informaatikkona Lemminkäisenkadun kirjastossa tammikuussa.

Kirjastot ovat mukana kaikessa AMK:n toiminnassa, tukitoimintona ja tiedonhaun keskuspuistona. Opastusreittejä menee sinne tänne ja opastajia tarvitaan – sekä rakennuksissa että verkossa.

– Meillä on päivittäin yhteensä kirjastoissa yli 700 kävijää ja verkkoasiakkaat tietenkin siihen päälle. Uudet verkkopalvelut helpottavat entisestään pääsyä tiedonlähteille, sanoo kirjastonjohtaja Marja Anttonen, jolla on alalta pitkä kokemus.

Hän kiittää henkilöstöään, joka aina innostuneena on mukana kaikessa uudessa.

– Kyllä me saamme kiittävää palautetta asiakkailtakin. Viime kesänä sain opiskelijalta suklaalevyn ja yllättävä hetki oli sekin, kun eräs kiinalainen opiskelija antoi minulle kiitokseksi käsienhoitosetin. Mukava muisto työpäivästä, nauraa Elisa Kalmi.

Tietopalvelusihteeri Suvi Pukero oli hiljattain Erasmus-vaihdon kautta tutustumassa Islannin kirjastojärjestelmiin.

– Reykjavikissa kävin kuudessa eri kirjastossa, ja oli mukava huomata miten saman tyyppisiä järjestelmämme ovat. Suomalaisia kirjastoja arvostettiin siellä kovasti – eikä suotta.

 

Kirjasto on myös digisto

Kirjastot ovat monessa mukana, verkkopalvelut laajenevat ja myös somepalvelut ovat osa työnkuvaa. Digitalisoitumisen myötä kirjastotyö on tietenkin muuttunut totaalisesti.

Mutta edelleen on tärkeää palvella asiakkaita henkilökohtaisesti ja neuvoa tutkijoita ja opiskelijoita tiedonhankinnassa. Samalla oppii paljon itsekin, ammattilaiset huomauttavat.

Uutuutena Turun ammattikorkeakoulussa toimii Finna-hakupalvelu, josta löytyvät kaikki AMK:n kirjaston elektroniset ja painetut aineistot sekä opinnäytetyöt. Finnan kautta voi myös uusia lainoja ja tehdä varauksia.

– Syksyllä on tulossa taas uusia lisäyksiä verkkopalveluihin, muun muassa alakohtaisia tiedonhankinnan oppaita, muistuttaa Lauri Bang tyytyväisenä. Työn ilo on läsnä.

Tiedättehän tämän

Myös kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusta järjestetään Turun AMK:ssa.

Koulutuksesta valmistuneilla on hyvät mahdollisuudet jatkaa täällä myös opintojaan, sillä Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa ainoana kouluttajana väylän alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. YAMK-tutkinto vastaa ylempää korkeakoulututkintoa, mitä edelleen tarvitaan monessa virassa.

Lisäksi koulutus antaa valmiudet hakeutua informaatiotutkimuksen maisteriopintoihin, joita järjestetään Åbo Akademissa sekä Tampereen ja Oulun yliopistoissa.