Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.9.2016
Outi Puro

Taidealan yrittäjän ei pidä pelätä eikä hävetä

Valmistuvien taiteilijoiden polut työelämään siirtymisen jälkeen ovat vaihtelevia. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian edeltäjän, Turun Piirustuskoulun alumnin Outi Puron uraa kuvaa taiteilijan itsensä mukaan ”a different walk”. Kuvauksen Puro on poiminut eteläafrikkalaisen miehen päällä olleesta maratonkilpailun T-paidasta.

Outi Puroa ei ole koskaan niinkään kiinnostanut se, mitä taide on, kuin se, mitä taiteella voi saada aikaan. Hänelle taide on yhteisöllistä tekemistä. Hänen taidettaan ovat olleet tekemässä niin omat lapset kuin kadun kulkijat. Oleellista on ollut tehdä yhdessä ihmisten kanssa. Samaa yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen ideaa Puro toteuttaa perustamassaan etnisiä designtuotteita myyvässä Mum’sissa.

Taideprojektista yritykseksi

Vuonna 2006 Puro muutti perheineen Etelä-Afrikkaan Kap-kaupunkiin. Andy Warholin innoittamana hän löysi oman luovan tiensä. Ensimmäisessä työpajassa siihen osallistuneet afrikkalaiset naiset tekivät T-paitatehtaan ylijäämäpuuvillasta laukun ”omaksi kuvakseen”. Laukkuja esittelevässä näyttelyssä kuhunkin laukkuun oli liitetty sen tehneen naisen tarina. Laukut myytiin hetkessä.

- Pitkään olin sitä mieltä, että tämä on minun taideprojektini. Nyt vasta joitakin vuosia olen uskaltanut puhua liiketoiminnasta”. Pienenä pyörimään lähtenyt pyörä on pikkuhiljaa ja melkein huomaamatta kasvanut suuremmaksi, sillä nykyään Mum’silla on taidekäsityöpajoja Boliviassa, Kamputseassa, Etelä-Afrikassa ja Intiassa.

Muutoksen miljonääri

Outi Puro näkee itsensä miljonäärinä totuttua rajattomammassa muodossa.

- En pidä rajoista, intialainen matonkutoja voi toteuttaa upean maton, joka perustuu afrikkalaisten savimajojen koristekuviointiin.

Miljoonia ei aina mitata rahassa, vaan siinä, minkä verran hyvää on saanut ympärillään aikaan ja miten onnelliseksi se saa niin tekijän kuin kaikki mukana olevat. Muutokset voivat olla pieniä, mutta yksittäiselle ihmiselle koko elämän kokoisia, kuten vaikka muutto vuotavasta puuhökkelistä oikeaan betonista rakennettuun asuinrakennukseen.

- Haluan pehmeällä tavalla herätellä ihmisiä huomaamaan, että elämässä on vaihtoehtoja. Toivon, että ihminen tuotteeseen tutustuessaan huomaa siihen liittyvän tarinan ja että se jollain tavalla vaikuttaa siihen ihmiseen, joka tarinaan tutustuu.

Outi Puro oli vierailevana puhujana Turun ammattikorkeakoulun koordinoiman TaideART-hankkeen seminaarissa Kamputseasta katajikkoon näkemyksiä taiteen ja palvelumuotoilun kohtaamisista 22.9. Hankkeessa kehitetään taiteilijoille tuotteistamisen keinoja ja ansaintamalleja kuuden ammattikorkeakoulun ja työelämän yhteistyöllä.