Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.12.2016

TurkuLab-innovaatiokilpailun Avoimen haasteen voitto Turun ammattikorkeakouluun

TurkuLab-innovaatiokilpailu järjestettiin turkulaisille opiskelijoille osana Turun ylioppilaskyläsäätiön 50-vuotisjuhlavuotta. Suosittuun kilpailuun osallistui noin 300 turkulaista yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa. Avoimen haasteen voitto tuli Turun ammattikorkeakoulun Referencing Style -joukkueelle.

TurkuLab Challengen tavoitteena oli ideoida, kehittää ja kokeilla turkulaisen opiskelijan elämää monipuolisesti hyödyttäviä ratkaisuja yhteistyössä Turun seudun johtavien yritysten ja organisaatioiden kanssa.

- TurkuLab on innovaatiokilpailu, jossa etsitään ratkaisuja opiskelijaelämän haasteisiin. Kisassa oli viisi eri sarjaa: talous, yhteisö, IoT (Internet of Things, esineiden internet), energia ja avoin haaste, toteaa voittoisan joukkueen jäsen, opiskelija Sefie Rosenlund Turun AMK:sta.

Avoimen haasteen voiton vei Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tieteellistä kirjoittamista helpottava viittaustyökalu. Opiskelijat olivat tehneet Turun AMK:n lähdeviittaussääntöihin sopivan lähdeluettelotyylin Wordiin.

- Wordissa (ja muissakin tekstinkäsittelyohjelmissa) on mahdollisuus käyttää automaattisesti päivittyvää lähdeluetteloa ja lähdeviittauksia, mutta ohjelman tyylit eivät vastaa Turun AMK:n käytäntöjä. Tähän mennessä olemme siis joutuneet kirjoittamaan viitteet ja lähteet käsin saadaksemme ne oikeannäköisiksi. Tämän työkalun myötä pystyy käyttämään Wordin automatiikkaa mikä vähentää opiskelijoiden työtä huomattavasti, Rosenlund kertoo.

Idea syntyi Project Management Frameworks -luennolla

Opiskelijatiimi kuuli kilpailusta Project Management Frameworks -luennolla, kun TurkuLabin edustaja oli kertomassa innovaatiokilpailusta ja haastoi kurssilaiset mukaan kilpailuun.

-  Varsinainen työ projektin suhteen tehtiin opintojakson aikana, koska opintojakson ja kisan aikataulut osuivat hyvin yksiin. Emme kuitenkaan odottaneet pääsevämme finaaliin, jota varten piti tehdä hyvä pitch eli myyntipuhe. Kolmen minuutin pitchiä suunnittelimme ja harjoittelimme useita tunteja varsinaisen opiskeluajan ulkopuolella, Rosenlund muistelee.

Kisa oli opiskelijoiden mielestä mahtava ja sen aikana opittiin valtavasti innovoinnista ja start up -hengestä.

- Erityisesti karsintapäivänä saimme runsaasti oppeja ja apuja paitsi sarjamme valmentajalta, myös tuomareilta ja muilta osallistujilta. Tärkeintä oli osata kiteyttää ideansa mahdollisimman selväksi katsomalla sitä useasta eri vinkkelistä, kertoo Rosenlund.

Jos tiimi osallistuisi kisaan uudelleen, he treenaisivat pitchiään vieläkin enemmän. Lisäksi harjoiteltaisiin siten, että kuka tahansa ryhmästä pystyisi esittämään saman pitchin.

- Useilla oli vaikeuksia kolmen minuutin rajan kanssa. Kun kolme minuuttia tuli täyteen, niin kello soi ja tuomarit lakkasivat kuuntelemasta, riippumatta siitä, paljonko kisaajilla oli vielä asiaa, kertoo Rosenlund.

Saimme Project Management Frameworks -opintojakson ohjaajalta Matti Kuikalta runsaasti kannustusta ja rohkaisua kisaan. Idean toteuttamisessa saimme myös apua Ilari Suomiselta, Ilona Tanskaselta ja Mari Hartemolta erilaisten neuvojen ja kysymysten kautta.  

Sefie Rosenlund innostaa kaikkia opiskelijoita osallistumaan erilaisiin kisoihin.

- Vaikka omasta mielestä idea saattaisi tuntua ihan tyhmältä tai liian helpolta tai liian yksinkertaiselta, osallistukaa silti. Vaikka voitto ei osuisi kohdalle, saa tällaisista tapahtumasta hurjasti kokemusta, neuvoja ja kontakteja. Ottakaa kaikki tarjottu apu vastaan ja olkaa valmiit muokkaamaan esitystänne vaikka tuntuisi rasittavalta opetella myyntipuhe uudestaan, toteaa Rosenlund.


Avoimen haasteen voittotuotos, Turun AMK:n oma lähdeluettelotyyli Wordiin, on nyt myös hyväksytty koulun käyttöön ja se ollaan laittamassa kaikille opiskelijoille jakoon.

Malttamattomat voivat ladata tyylin jo ryhmän blogista.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuvat: Sefie Rosenlund