Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.5.2018

Dokumenttiteatteriesitykset nostattivat keskustelua

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kolme dokumenttiteatteriesitystä käsittelivät ajankohtaisia ja osin raskaitakin aiheita. Dokumenttiteatteriviikolla esityksiä oli nähtävillä joka päivä.

Teksti: Anniina Virtanen
Kuvat: Emma Jääskeläinen

Dokumenttiteatteriviikon starttasi Nämä eivät ole faktoja naiseudesta -esitykset, jotka pohjautuvat kuuden naisen haastatteluihin.

Toinen esitys nimeltä Aikaraja – ”sehän on susta kiinni, miten sä sen aikas käytät” käsitteli ajan käsitettä. Ryhmä haastatteli esitystään varten kymmentä eri-ikäistä ihmistä 10-vuotiaasta 100-vuotiaaseen.

Viimeinen esitys käsitteli raskasta ja mielipiteitä jakavaa aihetta. Vastoin lakia ja hyviä tapoja -esitys käsitteli Vastarintaliikkeen lakkauttamista. Esitys pohjautui lakkauttamista käsitteleviin asiakirjoihin.

– Olemme saaneet Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion, joka on kokonaisvaltaisesti kattava paketti siitä, mitä tämä vastarintaliikkeen lakkauttamiskäsittely on sisältänyt, yksi esityksen tekijä, Emma Jääskeläinen kertoo.

Hänen ja muun työryhmän, Henna Nuutisen, Ville Sarimaan ja Helmi Hytösen haasteena oli lukea kiemuraista oikeusasiatekstiä. Välillä apua tekstin tulkintaan pyydettiin lakia opiskelevilta.

Yleisö pureskeli raskaan aiheen hyvin

Vastoin lakia ja hyviä tapoja -näytelmän kolme esityskertaa veti yleisöä. Kiitosta tuli ajankohtaisesta aiheesta.

– Tämä aihe koskettaa ihmisiä. Kaikilla on joku mielipide tästä aiheesta. Tarkoituksenamme oli saada näytelmästä mahdollisimman moniääninen, Jääskeläinen kertoo.

Aihe herätti kyllä paljon keskustelua yleisön keskuudessa. Työryhmä on halunnutkin, että oikeusprosesseja voitaisiin käsitellä myös arkikeskustelussa.

– Yleisöltä tuli heti palautetta siitä, että olemme käsitelleet aihetta hyvin. He totesivat myös, että on todella raskas aihe. Teatteri on mielstäni hyvä keino kommentoida yhteiskunnallista ilmiötä, Jääskeläinen toteaa.

Naruteatterin katsomo oli täynnä

Työryhmä on tutkinut sitä, milloin on oikeus lakkauttaa yhdistys ja milloin toimitaan vastoin lakia ja hyviä tapoja. Jääskeläinen muistuttaa, että hyvät tavat ovat kuitenkin hyvin laaja käsite.

– Lopputulemanamme oli se, että oikeusprosessi on kesken ja oikeusvaltio varmasti pystyy tekemään päätöksen parhaalla katsomallaan tavalla. Jäädään oikein mielenkiinnolla seurailemaan, miten prosessi tästä kehittyy, Jääskeläinen kertoo.

Dokumenttiteatteri pohjautuu nimensä mukaisesti aina johonkin dokumenttiin, kuten asiakirjoihin, haastatteluihin tai vaikkapa päiväkirjoihin. Neljän hengen työryhmästä kaikki ohjasivat, näyttelivät ja suunnittelivat äänimaailman, lavasteet ja puvustuksen.

– Kyllä esiintyminen jännitti, varsinkin kun oli täysi katsomo ensi-illassa. Se myös anto hyvin potkua tuohon vetoon. Uskon, että olemme pystyneet rakentamaan esityksen moniääniseksi, Jääskeläinen tuumaa.

Helmi Hytönen näytteli Vastoin lakia ja hyviä tapoja -esityksessä koomista pelleä, jolle oikeusprosessi ja koko aihe oli vieras sekä vaikea ymmärtää.
Helmi Hytönen näytteli Vastoin lakia ja hyviä tapoja -esityksessä koomista pelleä, jolle oikeusprosessi ja koko aihe olivat vieras sekä vaikea ymmärtää.