Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.10.2018

Taideakatemian sirkusopiskelijat palkittiin innovatiivisuudesta Portugalissa

Neljännen vuoden opiskelija Marjut Hernesniemi ja viime vuonna Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valmistunut Myrsky Rönkä palkittiin innovaatiopalkinnolla sirkus festivaali Cupulassa, Portugalissa.

Teksti: Ohto Lankila
Kuva(t): Cupula circus village festival

Cupula circus village -festivaaleille oli kutsuttu viimeisen vuoden opiskelijoita ja jo valmistuneita opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa. Tapahtumassa palkittiin esityksiä kolmessa eri kategoriassa, jotka olivat innovaatio, luovuus ja dynamiikka. Voittajat valitsivat kolmesta sirkusalan kansainvälisestä toimijasta koostunut tuomaristo.

- Vähän hämmentynyt siinä oli ensin, kun kuuli oman nimen, mutta siisti fiilis jäi voitosta, Myrsky Rönkä toteaa.

Palkittu esitys on nimeltään "Symbiosis-Mutualism”. Esityksessä pari tekee ilma-akrobatiaa yhden köyden varassa. Ensimmäinen versio esityksestä on tehty jo puolitoista vuotta sitten osana Röngän lopputyötä.

- Esitys on ajan mittaan tiivistynyt, ja olemme Marjutin kanssa koko ajan kehittäneet esitystä. Siellä on paljon hassuja ja arkipäiväisiäkin asentoja, kertoo Rönkä esityksestä.

- Duoköysi ei ole kovin yleinen ja meillä on tietynlainen ote siihen, joka on kehittynyt vuosien varrella. Olemme käyttäneet paljon aikaa siihen, että ollaan tutkittu niitä asentoja, liikkeitä ja tekniikoita, lisää Marjut Hernesniemi.

Uran kannalta merkittävä reissu

Palkinnon saamisen kumpikaan ei katso vaikuttavan työllistymiseen tulevaisuudessa, mutta itse reissua molemmat pitävät tärkeänä.

- Suomalainen nykysirkus on tunnetumpaa maailmalla kuin Suomessa. On mukavaa nähdä, että omaa tekemistä myös arvostetaan maailmalla. Itsensä markkinointi on hyvin tärkeä taito tässä ammatissa ja sitä ei juuri koulussa opetettu. Se pitää nyt oppia omalla ajalla, ja tällaiset tilaisuudet ovat hyviä siinä, kertoo Rönkä.

- Se että mentiin tuonne festareille, tavattiin ihmisiä ja verkostoiduttiin, on kaikki eteenpäin siinä omassa työllistymisessä, jatkaa Hernesniemi.

Suomessa sirkus on harrastuksena nouseva trendi, joten sirkusalan opettajille ja ohjaajille löytyy paljon töitä. Taideakatemiassa pedagoginen puoli kuuluu myös osaksi opintoja, joten mahdollisuudet tämän tapaiseen työllistymiseen tarjotaan koulutuksessa.

- Toki Suomessa esiinnytään myös paljon, mutta koska Suomen populaatio on aika pieni, niin katsojia ei välttämättä ole paljoa. Eli jos intohimo on esiintymisessä, niin jossain vaiheessa melkein pakosta pitää päästä isommille areenoille maailmalle, toteaa Hernesniemi.