Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.3.2020

Tekoälyn yliopettaja näkee tekoälyn mahdollisuuksia kaikkialla

Turun ammattikorkeakoulussa helmikuun 2020 alussa tekoälyn yliopettajana aloittanut Mojtaba Jafari Tadi ei tiedä, miten pitkälle ja laajalle tekoäly voi kehittyä. Esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä on kuitenkin jo nyt hänen sanojensa mukaan loputon määrä.

Tekoälyä on kaikkialla. Se personoi näkemäämme sisältöä sosiaalisessa mediassa ja auttaa terveydenhoitoalan henkilökuntaa tekemään diagnooseja. Tekoälyä on vaikea määritellä tarkasti, mutta sitä kuvaavia avaintermejä ovat autonomisuus, eli kyky toimia ilman jatkuvaa ohjausta, sekä adaptiivisuus, eli kyky oppia kokemuksesta.

– Elämämme on kietoutunut tekoälyyn päivittäisessä toiminnassamme. Yritän jatkuvasti oppia siitä enemmän ja käyttää sitä erilaisiin ja uusiin tarkoituksiin, Jafari Tadi kertoo.

Jafari Tadin kiinnostus tekoälyyn alkoi noin kuusi vuotta sitten hänen aloittaessaan väitöskirjatutkimuksensa Turun yliopistossa. Jafari Tadi totesi väitöskirjassaan Multidimensional embedded MEMS motion detectors for wearable mechanocardiography and 4D medical imaging älypuhelimen liikeanturin havaitsevan eteisvärinän tai sydänkohtauksen. 

– Tein internetissä Stanfordin yliopiston kurssin nimeltä Machine Learning, jossa opetti Andrew Ng. Sen jälkeen aloin lukea ja opiskella aiheesta lisää itsenäisesti. Innostuttuani otin tarjolla olleita tekoälyyn liittyviä kursseja niin paljon kuin mahdollista, Jafari Tadi kertoo.

Väitöskirjansa jälkeen Jafari Tadi on työskennellyt terveysteknologian erityistutkijana Turun yliopistossa sekä start up yrityksessä Precordior Oy, jossa hän oli mukana kehittämässä CardioSignal -älypuhelinsovellusta, joka tunnistaa sydämen rytmihäiriöt. Jafari Tadin tehtävänä oli biosignaalien prosessointi, syväoppimisen algoritmien suunnittelu, toteutus ja kehittäminen. 
 

Tekoälyn tulevaisuutta vaikea ennustaa


Jafari Tadin vastuulla Turun ammattikorkeakoulun tekoälyn yliopettajana on laajasti tehtäviä opettamisesta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, linkittyen pääasiassa terveysteknologiaan, pelillistämiseen sekä automaatioon teollisessa ympäristössä.

– Opettaminen on vaikea työ. Pidän siitä ja siksi olen nyt täällä Turun ammattikorkeakoulussa. Mutta opettamisessa on myös omat haasteensa, joten saa nähdä mitä sanon ensi vuonna, Jafari Tadi hymyilee.

Tekoälyn suhteen maailma kehittyy tällä hetkellä hurjaa vauhtia ja paljon asioita on meneillään. Jafari Tadi nimeää kuumimmaksi aiheeksi paljon mediassakin esillä olleet autonomiset ajoneuvot.

Terveysteknologian puolella tekoälyä hyödynnetään lääkäreiden apuna suunniteltaessa parhaita mahdollisia hoitoyhdistelmiä potilaalle. Tekoäly pystyy tekemään sen työn muutamassa minuutissa mihin lääkäreillä menee tunteja. Jafari Tadi ei kuitenkaan näe tekoälyä uhkana terveydenhoitoalan työpaikoille, vaan nimenomaan apuna hoitohenkilökunnalle tekemään työnsä paremmin ja löytämään paremmat tulokset. 

– Turussa kuuma aihe ovat myös autonomiset laivat ja älykäs merenkulku. Joten ylipäätään autonomisia kulkuvälineitä tulemme näkemään pian ja paljon lisää, Jafari Tadi ennustaa.

Kysyttäessä, voiko tekoäly jonain päivänä olla jopa liian älykäs, Jafari Tadi vastaa, että on vaikea vastata ei. 

– Uskoakseni tekoäly voi kehittyä todella päteväksi ihmisen toiminnan tehostamisessa, mutta olen huolissani sen pitkän aikavälin vaikutuksista siihen, mitä ihminen perimmiltään on. Jonain päivänä tekoäly voi olla niin älykäs, että jokapäiväinen elämämme on siitä riippuvaista. 

Innostus tekoälyyn ei ole laantunut ja vapaa-aika kuluu myös pitkälti aiheen parissa lukien, opiskellen, koodaten ja netissä surffaillen. Jafari Tadi seuraa monia tekoälyyn liittyviä materiaaleja päivittäin, mutta pitää innostuksensa alkutaipaleella käymiään kursseja Stanfordin yliopistosta yhä yhtenä parhaista.

– Tykkään myös kokata, vaikka en tiedä olenko siinä niin hyvä. Bravuurini taitaa tällä hetkellä olla pasta, Jafari Tadi kertoo.

Teksti ja kuva: Heta Laiho