Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.4.2020

Luksuselämää vai turhautunutta tuhinaa? − Etätyö herättää tunteiden kirjon

Etätyöskentely on yhdelle kuin luksuselämää ja toiselle taas jatkuvaa itsensä niskasta kiinniottamista. Tunnelmat kotona etätöiden äärellä keräävät monenlaisen tunteiden kirjon. Turun AMK:n tekniikan ja liiketoiminnan opiskelijat ja henkilökunta kertovat, kuinka uusi etäarki rullaa.

Teksti: Mari Loikkanen

Miten uusi arki on pyörähtänyt käyntiin? Huolestuttaako koronatilanne? Muun muassa näitä kysyttiin Turun AMK:n tekniikan ja liiketoiminnan opiskelijoilta ja henkilökunnalta, kun koronatilanteen vuoksi siirryttiin kokonaisvaltaiseen etätyöskentelyyn. Vastaajien etätyötarinat julkaistiin Facebookissa tilillä ”Tekniikka ja liiketoiminta – Turun AMK”.

Toisen onni on mitä ilmeisimmin toisen turhautunutta tuhinaa, sillä etätyöskentely taipuu toimivaksi hyvin eri tavalla riippuen alasta, tehtävästä ja henkilöstä. Käytännön tehtävien suorittaminen etänä on luonnollisesti haasteellisempaa kuin teorian käsitteleminen.

Etätyöhön sopivat ohjelmat, kuten Teams ja Zoom, on valjastettu käyttöön ja palaverit pyörivät ahkerasti. Moni on onnessaan säästyneestä matka-ajasta. Parrat rehottavat ja meikit on jätetty kaappiin.

Itse työnteko ja opiskelu vaikuttavat sujuvan hienosti. Yllättävän monelle ei ole ollut suurikaan hyppäys siirtyä sorvin äärelle kotiin. Tuotantoautomaation koulutusvastaava Merja Peltokoski ja tuotantotalouden koulutusvastaava Rauni Jaskari kertovat, että voisivat harkita joitain elementtejä etäopetuksesta pysyvämmiksikin ratkaisuiksi. Niin hyvin ne ovat toimineet.

Osa kertoo ottaneensa arjen rytmittämisen avuksi pienet kävelylenkit: kävellessä ikään kuin siirtyy töihin. Virtuaaliset kahvihetket pitävät yllä sosiaalisia kontakteja ja hyvää tunnelmaa.

Tässä maistiaisia etätyötarinoista! Kaikki etätarinat ovat luettavissa kokonaisina Facebook-tililtä ”Tekniikka ja liiketoiminta – Turun AMK” .

 

RauniJaskari.jpg
Tuotantotalouden koulutusvastaava Rauni Jaskari

Kehitystä digiopettamisessa

”Olen kehittynyt huomattavasti digiopettamisessa, ja opiskelijat ovat todella näppäriä ja auttavat minuakin. Etäarjessa oppitunnit ja palaverit tulee valmisteltua jopa normaalia paremmin.”

- Rauni Jaskari, lehtori ja tuotantotalouden koulutusvastaava
 

SamiKaaranen.jpg
Konetekniikan opiskelija Sami Kaaranen

Käytännön uupuminen harmittaa

”Harmillista on, että opinnoissa käytäntö jää nyt korontatilanteen takia vähemmälle. Omilta kursseiltani en pääse suorittamaan sellaisia laboratorioharjoituksia, missä olisi päässyt skannaamaan valitun kappaleen 3D-skannerilla ja sitten tulostamaan sen skannatun kappaleen. Tämä harmittaa, koska olisin kovasti halunnut nähdä, miten laite toimii käytännössä sen lisäksi, että tiedän, miten laite toimii teoriassa.”

- Sami Kaaranen, konetekniikan opiskelija

 

JussiLiikkanen_netti.jpg
Konetekniikan koulutusvastaava Jussi Liikkanen

Lastenhoidon vuorottelua

"Vaimon kanssa jaamme kotivuoroja, jotta molemmat saavat työnsä tehtyä. Kolmen lapsen perheenä säädimme kaksi etäkoulupistettä ja yhden Youtube Kids -kanavan kuntoon. Parhaimmillaan kotona on menossa neljä Teams-palaveria ja yksi Youtube Kids. Arjen pyörityksessä ruokahuolto on myös yllättävän työllistävää. Etätyön yksi etu on, ettei partaa tarvitse ajaa niin usein."

- Jussi Liikkanen, konetekniikan koulutusvastaava

 

Sanna_Räikkönen_netti.jpg
Digitaalisen liiketalouden opiskelija Sanna Räikkönen

Kuin luksuselämää

”Itse pidän tästä etätyöskentelystä todella, mutta ymmärrän, ettei se kaikille sovi. Kun olen saanut mahdollisuuden hitaisiin aamuihin ja siihen, ettei sosiaalinen paine paina koko ajan niskassa, voisin sanoa eläväni luksuselämää tällä hetkellä, jos niin tässä tilanteessa voi edes sanoa. Elämä on nyt leppoisaa ja toivon, että opiskelulinjamme tarjoaisi meille opiskelijoille tätä etätyöskentelyä jatkossakin.”

- Sanna Räikkönen, digitaalisen liiketalouden opiskelija 

 

Merja_Peltokoski_netti.jpg
Tuotantoautomaation koulutusvastaava Merja Peltokoski

Arjen rutiineista apua

”Joskus tuntuu vaikealta orientoitua itse työtehtäviin, koska kotoa ei tule poistuttua. Tähän on kuitenkin auttanut se, että pyrin pitämään normaalit rutiinit pystyssä. Samaan aikaan herätään kuin töihin normaalistikin ja ruokaillaan samaan aikaan.

Etuina etätyössä on se, että tarvitsee vaan raahautua yläkerran kotitoimistoon eikä ole niin väliä miltä näyttää. Työtehtäväni soveltuvat etätyöskentelyyn hyvin. Apuna on ollut edellisestä työpaikastani saama kokemus etäopetuksesta ja sen ratkaisuista.”

- Merja Peltokoski, tuotantoautomaation koulutusvastaava
 

TaruKankaanpää_netti.jpg
Liiketalouden lehtori Taru Kankaanpää

Kaikilla kova ääni

”Koko perhe työskentelee/opiskelee kotona eli vanhemmat ja kolme lasta. Jokaisella on oma läppäri tai tietokone ja oma pieni työtila. Yhteiseloa silti harjoitellaan, sillä meillä kaikilla on kova ääni. Mukavia työkavereita tulee ikävä, mutta onneksi meillä on virtuaalikahvit, jolloin voimme jutella asiasta ja asian vierestä.”

- Taru Kankaanpää, liiketalouden lehtori

 

Henna Jalo_netti.jpg
Kemiantekniikan opiskelija Henna Jalo

Lähiopetuksen arvo korostuu

”Opetus verkossa on ollut osittain hyvin haastavaa, sillä kärsin migreenistä ja koneen näytön tuijottaminen monta tuntia putkeen voi tehdä oloni erittäin huonoksi. Kuitenkin olen sopeutunut tilanteeseen yllättävänkin hyvin. Olen myös oppinut arvostamaan täysin eri tavalla lähiopetusta.” 

- Henna Jalo, kemiantekniikan opiskelija

 

SakariKoivunen_netti.jpg
Konetekniikan lehtori Sakari Koivunen

Olo on etuoikeutettu

”Fiilis on edelleen hyvä, omalta osalta muutokset ovat olleet pieniä ja helppoja. Tämänkin kriisin osalta olen niin etuoikeutettu, että pitää aina välillä ihan istua alas miettimään, miten oma osa ei ole kovinkaan väkevästi minun ansiotani, vaan elämä vain sattuu tapahtumaan suosiollisesti suuntaani. Itsen ulkopuolelle katsominen vie vähän vaikeampien ajatusten äärelle. On paljon ihmisryhmiä, joille tämä on tavalla tai toisella merkittävän raskas vaihe, eikä ole hetkeen helpommaksi muuttumassa.”

- Sakari Koivunen, konetekniikan lehtori
 

Lue lisää etätyötarinoita  Facebook-tililtä ”Tekniikka ja liiketoiminta – Turun AMK"

Tutustu etäopetuksen käytännönratkaisuihin:  Koneenpiirustuksen opettaminen onnistuu myös verkossa