Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.8.2020

Opettamisessa innostaa ammatillisen kasvun tukeminen

Syksyn myötä Turun ammattikorkeakoulussa aloittaa opiskelijoiden lisäksi joukko uusia lehtoreita. Tuotantotalouden lehtori Jenni Mansikkala siirtyy opetustehtäviin Meyerin Turun telakalta. Ajoneuvotekniikan uusi lehtori Timo Turtiainen johti aiemmin Rasekossa auto-osaston toimintaa.

Teksti ja kuva: Milla Granlund

Ensimmäisten joukossa Turun ammattikorkeakoulusta tuotantotalouden insinööriksi valmistunut Jenni Mansikkala haluaa tukea opiskelijoita ja tuoda arjessa esille, mitä kaikkea työelämä voi tuoda tullessaan tuotantotalouden insinöörille.

– Työltä odotan ennen kaikkea sitä, että pääsen tukemaan opiskelijoita heidän oppimisessaan ja ammatillisessa kasvussa, Mansikkala toteaa.

Ajoneuvotekniikan lehtorina aloittava Timo Turtiainen komppaa uutta kollegaansa ja toivoo, että uudessa työyhteisössä vallitsee hyvä yhteishenki.

– Toivon, että laboratoriokerroksissa vallitsee sellainen todella hyvä me-henki, missä otetaan toiset huomioon ja autetaan toisia. Toimitaan hyvällä, kitkattomalla fiiliksellä joka suuntaan, Turtiainen kuvailee.

Omat työelämäyhteydet ylläpitävät osaamista

Turtiainen valmistui Turun ammattikorkeakoulun auto- ja kuljetustekniikan koulutusohjelmasta vuonna 1998. Opintojen jälkeen hän työskenteli korjaamoliiketoiminnan sekä kilpailuajoneuvojen parissa.

Opettajan työ vei mukanaan vuonna 2012, jolloin Turtiainen aloitti opettajana Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekossa. Ennen siirtymistään Turun AMK:n Turtiainen toimi Rasekossa kehittämispäällikkönä. Opetustyön ohella Turtiainen on työskennellyt lisäksi vanhan työnantajansa palveluksessa korjaamoliiketoiminnassa.

– Se on pitänyt yllä yhteyden korjaamoliiketoimintaan ja osaamisen, kun tietää missä mennään, Turtiainen toteaa.

Ammatillisen koulutuksen reformi astui voimaan vuonna 2018 ja se tarkoitti suuria muutoksia toisen asteen koulutukseen. Lisäksi toisen asteen opetushenkilöstöä ryhdyttiin siirtämään kokonaistyöajan piiriin elokuussa 2018. Turtiainen onkin työskennellyt viime vuodet muutosten keskellä. Vaikka ajatus rauhallisesta vuodesta muutosten jälkeen tuntui houkuttelevat, oli mahdollisuus päästä starttaamaan autolaboratoriotoimintaa vielä houkuttelevampi.

– Kun paikka tuli auki ajattelin, että tuota täytyy kokeilla. Tässä on paljon tekemistä ja haasteita, että saa uudet tilat ja systeemit toimimaan. Se tuntui mielenkiintoiselta, Turtiainen kuvailee ja toteaa, että jo autoinssiksi opiskellessaan hän oli kiinnostunut autolaboratoriotoiminnasta.

Kouluttamisesta osa työtä jo ensimmäisessä työpaikassa

Mansikkala keskittyi insinööriopinnoissaan erityisesti varastonhallintaan, logistiikkaan ja hankintoihin. Jatko-opinnoissaan hän suuntautui tietojohtamiseen, jonka myötä ura löytyi luontevasti ohjelmistojen ja kehitysprojektien parista. Työura alkoi kuitenkin ostajana.

– En ehtinyt kauaa olla töissä, kun sain ensimmäiset koulutustehtävät vastuulleni, Mansikkala kertoo.

Mansikkala on ollut läpi työuransa tekemisissä erilaisten toiminnanohjaus- eli ERP-järjestelmien kanssa. Vuonna 2015 hän aloitti Turun telakalla materiaalinhallintajärjestelmän sekä telakalla käytössä olleen Business Intelligence -ohjelmiston pääkäyttäjänä. Pian Mansikkalan työsuhteen alettua telakalla alkoi ERP -projekti, josta hän sai vetovastuun suunnitteluosaston käyttöönoton osalta.

– Kyseessä oli hyvin antoista ja mielenkiintoinen työ, Mansikkala kuvailee.

– Telakalla olen tukenut ja kouluttanut hyvin paljon ihmisiä. Olen kouluttanut myös asiakkaita ja yhteistyökumppaneita ja saanut siitä hyvää kokemusta. Antoisinta on huomata, kun ihmiset oppivat ja näkee heidän soveltavan oppimaansa, Mansikkala kertoo.

Kouluttamisesta puhuminen saakin Mansikkalan innostumaan. Lehtorin työtä hän pitää loistohommana.

– Kun näin työpaikkailmoituksen, tiesin että tätä paikkaa haluan ehdottomasti hakea, Mansikkala kuvailee iloisesti.

Vastapainoa luonnosta ja koneiden pärinästä

Sekä Mansikkalalle että Turtiaiselle työn vastapaino löytyy luonnosta. Turtiaiselle se tarkoittaa mökkeilyä ja metsästystä, Mansikkalalle taas puuhastelua puutarhassa.


– Muutenkin tykkään liikkua ulkona. Me marjastetaan, sienestetään ja käydään uimassa, kertoo työmatkapyöräilyn aloittanut Mansikkala.

– Olen aina kulkenut autolla töihin. Nyt kun on enää viitisen kilometriä työmatkaa, ajattelin että ulkona oleminen tekee hyvää ja pyöräillessä virkistyy, Mansikkala kuvailee.

Turtiaisen toimenkuva ei paljon muutu, kun hän pääsee töistä kotiin. Siellä hän rakentaa yhdessä lastensa kanssa polttomoottorilla käyviä kulkupelejä, kuten karting-autoja. Osa vapaa-ajasta kuluu lisäksi vapaaehtoisena reserviläisenä ilmavoimissa.

– Sekin on aika teknistä. Aina kun jokin vähän pärisee, se kiinnostaa. Meni se maalla tai ilmassa, Turtiainen nauraa.

Tutustu Turun AMK:n uusii laboratorioihin.