Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.4.2014
Lämpökamerat

Hanke säästi 40 prosenttia asuntolan sähkölaskusta

Turun ammattikorkeakoulun Salon kampuksen opiskelija-asuntola nosti energia-asiat tapetille. Sähkönkulutus putosi parissa vuodessa 40 prosenttia. Nosteessa ovat myös tilojen siisteys, asukkaiden viihtyvyys ja naapurisopu.

Teksti: Päivi Savolainen, journalistiopiskelija

Puitteet parannuksille antaa Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (HEA) -hanke. Salon Hakastarontiellä sijaitseva, pääosin nuorten vaihto-opiskelijoiden käyttämä monikulttuurinen asuinyhteisö on poikkeuksellinen pilottikohde hankkeessa, joka kehittää etenkin ikäihmisten asumisolosuhteita.

Salossa päätavoite oli saada sähkö- ja vesikulut laskemaan, jotta vuokria ei tarvitsisi korottaa. Remonttitarpeiden toivottiin vähenevän ja asuntolan käyttöiän pitenevän. Asumisesta haluttiin ulkomaalaisille opiskelijoille viihtyisämpää ja sujuvampaa.

 – Tavoitteena oli saada asukkaat innostumaan oman asumisensa laadusta, HEA-hankkeen osaprojektin päällikkö, Turun ammattikorkeakoulun lehtori Tiina Ferm kertoo.

Erilaisista kulttuuritaustoista tulevien asukkaiden energiankulutustottumukset vaihtelevat. Vain muutaman kuukauden viipyvä opiskelija ei ehkä koe vastuuta kuluista tai siisteydestä. Lämmityksen ja tuuletuksen kustannukset ovat monelle ulkomaalaiselle uusi asia. Asunnon ikkuna on talvellakin jätetty auki koulupäivän ajaksi. Uunissa on paahdettu yksittäisiä leipäviipaleita tai sillä on lämmitetty huonetta. Naapurisopua ovat nakertaneet hygieniakysymykset ja toiminta öisin.

Pieniä tekoja, suuria asioita

Hankkeen loppumetreillä Ferm pohtii, että vaikka tulokset eivät ole ihan sitä mitä haettiin, paljon pieniä parannuksia on saatu aikaan. Saunan ja kuivatushuoneen käyttötapojen muutos laski koko talon vuoden sähkönkulutusta 40 prosentilla. Asuntojen pattereiden taakse ja ikkunoihin asennettiin suojakalvoja lämmityskulujen laskemiseksi ja lämpötilan tasaamiseksi. Turun ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat asensivat huoneistoihin digitaalisia älymittareita, joilla energiankulutusta ja lämpötiloja seurataan verkon kautta.

Ranskalaisen University of Lillen vaihto-opiskelija Laurene Ratajczak rakensi verkkoon asukkaita aktivoivan sähköisen info- ja palautejärjestelmän, jonka avulla vahtimestari pysyy ajan tasalla asuntolan kunnossapitotarpeista.

– Järjestelmän ansiosta opiskelijat tietävät, mitä tehdä, jos ulkona on lamppu palanut. Yhtään luunmurtumaa ei ole tullut tänä vuonna. Voisi toimia muussakin vuokra-asumisessa, Ferm toteaa.

Asumisviihtyvyys koheni siivousvälineiden, pimentävien rullaverhojen ja yhteisiin tiloihin hankitun viihde-elektroniikan myötä. Ammattikorkeakoulun tietoliikenneverkko SparkNet laajennettiin ulottumaan Hakastaronkadulle. Nyt opiskelijat voivat helposti olla yhteydessä kotimaahansa ja käyttää verkkoa opiskelussa.

Norsu syödään pala kerrallaan

Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden assistentti Reetta Partala toteutti asuntolalle opinnäytetyönään tiedotusmateriaalia, joka ohjaa huomioimaan ympäristöä, energian kulutusta, naapureita ja tulevia asukkaita. Huoneentaulut muistuttavat esimerkiksi veden turhasta juoksuttamisesta, ikkunoiden sulkemisesta sekä valojen ja sähkölaitteiden sammuttamisesta. Being part of the bigger picture and the chain -opas kannustaa ympäristöystävällisyyteen, esimerkiksi säästämään vettä ja suosimaan ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Saloon saapuu vuosittain noin 50 opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Kuten Partala visioi, muutaman opiskelijan asennemuutoksella voi olla positiiviset seuraukset tulevaisuudessa. Tietoisuus arjen valintojen merkityksestä leviää, jos kestävän kehityksen siemenet itävät kotimaahan palatessakin

Mikä HEA-hanke?

  • HEA = Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen
  • Pilotoi ikääntyvien hoito- ja palvelutaloja sekä erilaisia asuinyhteisöjä ja palveluyksiköitä eri maakunnissa.
  • Parantaa sähköisin ja teknisin ratkaisuin asukkaiden ideoimia energiatehokkuuden ja hyvinvoinnin sekä asumisviihtyvyyden, turvallisuuden ja toimivuuden kehityskohteita.
  • Kesto 3,5 vuotta (1.6.2011 - 31.12.2014).
  • Lisätietoja: HEA

Lähteet:

http://hea.metropolia.fi/

Haastattelu, Tiina Ferm 23.1.2014

Ekologisen asumisen opas – Being part of… Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö, Reetta Partala, 2013

Luokassa valmistellaan keskustelutilaisuutta
Turun ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijat Sami Alhgren, Prabhakar Dahal Sharma ja Diego Martinez valmistelevat ympäristöä HEA-hankkeen keskustelutilaisuuteen (Kuva: Olli Ojala).