Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.3.2024

Alumni: Eikka Alatalo syttyy yleisön reaktioista ja unelmoi sirkuskiertueesta Euroopassa

Turun ammattikorkeakoulun tupla-alumni Eikka Alatalo on teatteri-ilmaisun ohjaaja (YAMK) ja sirkustaiteilija. Hän yhdistää musiikin sirkukseen ja mainitsee valttikortikseen kitaransoiton korkeilla tasapainotikkailla. Opinnoista hän sai varmuutta tuotantotyöhön ja vauhtia uralla etenemiseen.

Teksti ja kuvat: Minna Salakari

Eikka Alatalo valmistui sirkustaiteilijaksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Viiden vuoden kuluttua valmistumisestaan hän suoritti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon samalta alalta. 

Master School -opinnäytetyössään Alatalo tutki musiikin ja sirkuksen yhdistämistä – miten akrobaattisesta liikkeestä voi tehdä musiikkia? Opinnäytetyön tuloksena luotiin AudioVisual CircuitCircus -esityskonsepti. Tutkimustyö jatkuu, ja vuoden päästä edessä on ensi-ilta.

Musiikin yhdistäminen sirkukseen on Alatalolle tyypillistä ja merkittävä osa hänen taiteilijabrändiään. 

– Ehdoton valttikorttini on kitaran soittaminen korkeilla tikkailla tasapainoillen, hän sanoo.

”Perustutkinto oli treeniä kropalle, ylempi tutkinto aivoille”

Alatalo haki Master Schooliin tahdosta kehittää itseään ja kehittyä urapolullaan. Jatko-opintojen aikana hän sai tekemiseensä ja ammattialaansa uudenlaista perspektiiviä: opiskelijat pääsivät näkemään kirjavan joukon taitelijoita monilta eri aloilta. 

Eri opintojaksoilla vierailleet ulkopuoliset asiantuntijat ja ammattitaiteilijat täydensivät ammattikorkeakoulun omaa opettajakuntaa. Se takasi opiskelijoille parhaan mahdollisen tietoperustan.

– Olin ainut sirkustaitelija omassa ryhmässäni. Oli mieletöntä nähdä, mitä muut tekivät ja millä tyylillä. Oli myös arvokasta kuulla eri asiantuntijoita ja oppia case-esimerkkien kautta. 

Opintojen aikana solmitut ystävyys- ja ammatilliset suhteet ovat johtaneet yhteistyöprojekteihin. Alatalon mukaan verkostot, moniammatillinen yhteistyö ja työelämäkontaktit ovatkin Master School -opintojen keskiössä.

Hän ajattelee, että Suomessa ylempi korkeakoulututkinto merkitsee erityisesti pätevyyttä ja urakehitystä. 

– En voi sanoa varmasti, oliko tutkinnolla vaikutuksia, mutta kummasti näiden opintojen jälkeen alkoi tapahtua.

Ura sirkusalalla, kouluttautuminen ja pitkäjänteisyys tuottivat toivotun tuloksen: Alatalo sai kaksivuotisen taiteilija-apurahan. Hän toteaa, että amk-tutkinto oli parasta treeniä kropalle, ylempi aivoille.  

Sirkusprojekteissa parannetaan maailmaa

Apurahakausi painottuu tuotantotyöhön, ja käynnissä on kolme isoa sirkusprojektia.

Motör Circus on tuotanto, jossa sähkökitara, basso ja laulu yhdistyvät tikapuuakrobatiaan ja komedian elementteihin. Tuotannon keskiössä on ekologisuus.

– Kuvaan tätä sirkusklassikoksi, jossa työskentelen sähköautoksi muunnetun hippipakun kanssa ja manifestoin ympäristöystävällisyyttä. Motör Circus on lisäksi kiusaamista vastustava kiertue, jonka aikana esiinnyn kouluissa, päiväkodeissa ja vastaanottokeskuksissa, Alatalo kertoo.

Toinen tärkeä ja paljon tuotantotyötä vaativa projekti on kuudetta kertaa järjestettävä Salo Circus Festival. Alatalo on tapahtuman perustaja ja taiteellinen johtaja. 

– Festivaali laajenee ja kansainvälistyy tänä vuonna, sillä olemme osa EU-hanketta. Sirkusteltassa nähdään heinäkuussa kymmeniä esiintyjiä sekä baltialaisia sirkusryhmiä. 

Kolmantena apurahakauden tuotantona Alatalo esittelee nykysirkusteos Retrocausalityn, joka syventyy teknologiasuhteeseen, keinoälyyn ja ihmisten välisen kommunikaation haasteisiin. 

– Tämä on kuuma aihe. Vaikka sirkusteoksessa pohditaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta kriittisesti, löytyy siitä myös toivorikas ja humoristinen sävy – se ei ole siis pelkkää dystopiaa.

Suunta kohti Eurooppaa

Tulevaisuuden visioissaan Alatalo unelmoi Euroopan-kiertueesta. Se ei kuitenkaan ole enää vain haave. Syksyllä 2025 hän suunnittelee pakkaavansa "hippipakun", sirkusvarusteet, puolison ja kaksi lastaan suureen bussiin ja suuntaavansa Motör Circus -esityksen kanssa Eurooppaan.

– Kuulostaa isolta ja aika hullulta tavoitteelta, mutta jo nyt tekeillä on bussi, josta tulee sähköauto. Hippipaku ja bussi toimivat myös näyttämönä tuleville esityksilleni.

Alatalo haluaa oppia sirkuksesta lisää. Hän ajattelee, että uuden oppiminen on hyväksi ihmiselle – kaiken kukkuraksi se on mielenkiintoista. Lopulta osaamistaan voi esitellä yleisölle ja jakaa hyvää mieltä ympärilleen. 

– Yleisön reaktiot ovat palkitsevia. Ne auttavat jatkamaan, vaikka ammatin harjoittaminen on Suomessa välillä hyvinkin vaikeaa. Saan esiintymisestä mielettömät kiksit!

Sirkuskoulutus Turun AMK:ssa

Teatteri-ilmaisun ohjaajan, sirkus (AMK) koulutus on mukana kevään yhteishaussa 13.–27.3.2024.