Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.10.2014

Rumpujensoitto haltuun ilman rumpuja

Teksti Antti Sevänen

Miltä näyttäisi bändi, jonka rumpali soittaisi ilman rumpusettiä, vain kapulat käsissään? Entä sitten rumpujensoiton harjoittelu omalla kotisohvalla, apuvälineinä pelkästään kamera, kapulat ja pari peilitarraa? Hyvin pian tämäkin on mahdollista, jos on uskominen Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikin tuntiopettaja Mikko Maunulaa. Maunula on yksi puhujista ensi viikolla Linnankadun Sigyn-salissa järjestettävässä musiikkiteknologian innovaatioseminaarissa.

“Aerodrums eli ilmarumpujen käyttö on oikeastaan ollut mahdollista vasta hyvin vähän aikaa, kun tietokoneiden prosessorinopeudet ovat nousseet riittävälle tasolle”, Maunula kertoo.

Ilmarummut toimivat lyhykäisyydessään seuraavanlaisesti: rumpukapuloiden päähän kiinnitetään pienet peilipallot, kun taas jalkateriin laitetaan tarralla pienet peilit. Toinen jalka toimii bassorumpuna ja toinen hi-hattina. Tietokoneessa oleva ohjelmisto yhdessä pelikonsoleista tutun liikkeentunnistuskameran kanssa tunnistaa käyttäjän liikkeet ja muuttaa ne musiikiksi tai tässä tapauksessa kompiksi.

“Tulevaisuudessa tullaan mahdollisesti näkemään kokonaan uudenlaisia soittimia, sillä tekniikkaa voidaan soveltaa käytännössä mihin tahansa instrumenttiin.”

Soittimista mitään ymmärtämättömän on vaikea uskoa musiikin luomiseen ilman perinteisiä, konkreettisia soittimia, kun Maunula jo maalailee muitakin käyttömahdollisuuksia.

“Liikuntarajoitteiset voivat käyttää tekniikkaa liikuntaharjoitteiden tekemiseen. Mahdollisuuksia on aivan hirveä määrä, mihin sitä voi käyttää. Lisäksi käytössä oleva teknologia on suhteellisen halpaa.”

 

Ohjelmien käyttö on mullistanut soiton opiskelun

Maunulan toisen luennon aiheena on musiikkiammattilaisten käytössä olevat älylaitesovellukset. Hänen itse eniten käyttämänsä ohjelma on musiikin analysointiohjelma Capo.

“Kyseessä oleva ohjelma on musiikkiohjelmien linkkuveitsi, sillä pystyy tekemään useita, erittäin hyödyllisiä asioita. Kun ohjelmaan esimerkiksi lataa pätkän musiikkia, se näyttää missä sävellajissa mennään ja mikä tempo on kyseessä. Lisäksi musiikkia pystyy hidastamaan ilman, että sävellaji muuttuu.”

Seminaarissa toisena puhujana on Taideakatemian musiikin yliopettaja Timo Korhonen. Hän esittelee ensimmäisessä pilotointivaiheessa olevan verkko-oppimisympäristön Dadadim

“Dadamin käyttäjillä ei ole enää koskaan nuotit hukassa, sillä ne ovat verkossa. Nuotteihin voi tehdä merkintöjä, ja käyttäjän hankkima digitaalinen kirjasto  toimii soittajan työkansiona. Lisäksi Dadadim toimii selaimessa, eli se ei ole sidottu mihinkään tiettyyn laitteeseen.”

Sekä Korhonen että Maunula ovat molemmat innoissaan sovellusten tuomista mahdollisuuksista musiikin opiskeluun. Harjoitella voi ajasta ja paikasta riippumatta. Lisäksi edistymisen seuraaminen on välitöntä ja helppoa. Musiikin opettaminen on mahdollista myös etänä.

“Toivon paikalle musiikin ammattilaisia ja harrastajia, etenkin nuoria, joille uuden tekniikan mahdollisuuksien omaksuminen on helppoa”, Korhonen sanoo.

 “Uskon paikalle saapuvan opiskelijoita ja opettajia, mutta toivon ehdottomasti myös muiden saapuvan kuuntelemaan luentoja. Kyseessä on kuitenkin muutakin kuin pelkästään musiikin ammattilaisia koskevaa asiaa. Lisäksi luennot toteutetaan ‘hands-on’, eli kaikkia aiheena olevia teknologioita pääsee itse kokeilemaan ja fiilistelemään”, Maunula jatkaa.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia järjestää yhdessä Turun seudun musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Arkipelagin kanssa Teknologia musiikkityön tukena – innovaatioseminaarin  13.10.2014 klo 10-16 Sigyn-salissa, Linnankatu 60.

Ohjelma:

9.30                     Ilmoittautuminen ja aamukahvi

10.00                  Seminaarin avaus/ Eero Linjama

10.15                  Dadadim! / Timo Korhonen

Nuotit hukassa? Koirako söi? Internetissä, Dadadim!                                                 

Dadadim on yhteisön rakentama musiikin oppijoiden ja opettajien verkkopalvelu, joka auttaa nuoria harjoittelemaan ja oppimaan soittotuntien välillä aiempaa koukuttavammin. Dadadim työllistää ammattilaisia ajasta ja paikasta riippumatta.

11.00                  Omat koneet käyttöön, Dadadim käytännössä

12.00                  Lounas (omakustanteinen)

13.00                  Musiikkipedagogien parhaat iPad-sovellukset / Mikko Maunula

Onko teknologia tullut jäädäkseen? Opettamisen uusi kulttuuri on täällä. Ota koppi.

13.30                  Aerodrum - rumpali rummutta/ Mikko Maunula

Ilman rumpuja soitetaan ilmarumpuja. Onko tämä tulevaisuuden soitinympäristö? 

14.00                  Omat koneet käyttöön, myös lainakoneita kokeiltavaksi

15.00                  Yhteenveto päivästä / Eero Linjama

Hanke päättymässä, minne mennään seuraavaksi?

15.30                  Keskustelua  

16:00                  Seminaarin päätös

Tilaisuus on osallistujille maksuton

Alla linkki ilmoittautumiseen.

https://www.lyyti.fi/reg/Teknologia_musiikkityon_tukena__innovaatioseminaari_2_0055