Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.11.2014

Susanna Saari on ammattikorkeakoulun ensimmäinen Stara!

Turun AMK:ssa aloitetaan nyt juttusarja, jossa nostetaan esiin oman talon huippuosaajia, staroja. Starat ovat tähtiä, jotka toimivat keskuudessamme erityisen loistavasti. He tuikkivat, erottuvat ja saavat paljon aikaan.

Teksti ja arjen kuva: Anne Lehikoinen
Juhlakuvat: SKÅL International/Kenny Koala

AMK:n restonomeja kouluttava lehtori Susanna Saari on juuri kotiutunut Mexico Citystä. Hän osallistui siellä SKÅL Internationalin (Association of Travel and Tourism Professionals) maailmankongressiin. Saari valittiin tämän arvostetun ja maailmanlaajuisen järjestön hallitukseen.

– Olen toteuttamassa visiotani. Minulla on päämäärä, sillä haluan järjestömme maailmanpresidentiksi. Aion  sanoa Amerikan silloiselle presidentille: I’m the World President, Susanna Saari, nauraa määrätietoinen tähtemme.

Tuleva tapaaminen ei ole ollenkaan mahdoton visio. Susanna Saari on neljäs suomalainen ja ensimmäinen suomalainen nainen, joka on valittu järjestön hallitukseen. Skåliin kuuluu kaikkiaan noin 17 000 jäsentä 399 klubista ja 87 maasta. Valinta on siis merkittävä saavutus 55 jäsenen turkulaiselle matkailualan klubille ja ennen kaikkea Susannalle itselleen.

Hienosti täällä järjestettiin jo kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 järjestön maailmankongressi ”– 72nd SKÅL International World Congress”. Silloin Turussa vieraili 600 matkailualan ammattilaista yli 50 maasta, ja puikoissa oli tietenkin myös Susanna Suski Saari.

– Teemme paljon työtä kestävän kehityksen puolesta. Joka vuosi tapaamisissamme jaetaan myös matkailun kestävän kehityksen palkinnot seitsemässä eri kategoriassa. Tänä vuonna toiseksi sarjassa ”Major Tourist Attractions” sijoittui turkulainen Flowpark. Kenellekään ei varmaan jäänyt epäselväksi, että minäkin tulen Turusta, sanoo Saari iloisena.

Restonomikouluttaja Susanna Saari

Susanna Saari liittyi Skål-klubiin kymmenen vuotta sitten. Matkailualan kouluttajana hän on viihtynyt vielä pitempään,sillä hän tuli Turun ammattikorkeakoulun palvelukseen jo viime vuosisadalla, vuonna 1998. Saari toimi välillä Nokialla kouluttajana ja työskenteli myös pari kuukautta Hilton Internationalin pääkonttorissa Lontoossa.

– Hankin sieltä itselleni mahdollisuuden viimeistellä graduni kylpyläkonseptien kehittämisestä. Minun on helppo ottaa yhteyttä ihmisiin, sillä olen hyvin sosiaalinen. Hotellinjohtajat ovat tuttujani ja sanommekin matkailualalla Skålin sloganin mukaan, että parhaat tulokset saadaan ”doing business among friends”. Tämä on minusta tärkeää. Pitää hankkia suhteita ja käyttää niitä opetustyössään. Me ”myymme” opiskelijoiden työvoimaa yrityksiin, ja meidän kuuluu opettajina huolehtia siitä, että kaikki toimii hyvin molempiin suuntiin.

Saari muistuttaa vielä, että matkailualalla ympäristöasiat ovat nyt paljon esillä. Kierrätysajatus ja yhteiskuntavastuulliset, ekologiset teot huomataan. Niillä on todella vahva merkitys maailmalla.

Skål on mukana Diverseyn eri ohjelmissa, mm. ”Soap for Hope”. Siinä kerätään käytetyt saippuat hotelleista ja niistä tehdään uusia saippuoita vähäosaisten myytäväksi ja heidän käyttöönsä. Huippuhotellit vaihtavat myös lakanansa uusiin jopa kerran vuodessa ja esimerkiksi yhdestä isosta lakanasta saa monta koulupukua.

– Ikävä kyllä lapsiseksiturismi on nyt aihe, joka on noussut esille ja puhuttaa alan ihmisiä. On pidettävä silmät auki. Yhteyksieni ja matkojeni kautta voin tuoda opetukseen asioita, jotka muuten ovat ehkä vasta tulossa Suomeen. Kansainväliset kontaktit ovat arvokkaita, eikä hassumpaa ole sekään, että matkustellessa näkee itsekin maailmaa ja vieläpä paikallisten asiantuntijoiden avustuksella.