Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.11.2014

Opiskelijat löysivät jätteelle hyödyntämismahdollisuuksia

Challenge Turku Green -leiri keräsi yhteensä 24 osallistujaa viidestä eri Turun alueen korkeakoulusta. Opiskelijat työskentelivät monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä tehtävänään miettiä jätteelle uusia hyödyntämismahdollisuuksia.

Teksti: Sonja Vikberg

"Keksi romutettaville komposiittirakenteisille nestekaasupulloille käyttömahdollisuuksia, aikaa on seuraavat 24 tuntia”. Tämä haaste annettiin reilulle parillekymmenelle korkeakouluopiskelijalle lokakuussa järjestetyllä Challenge Turku Green 24h innovaatioleirillä. Haaste oli vaikea, mutta vei osallistujat mennessään - useammalla opiskelijalla jäi unet muutamaan tuntiin.

- Kun komposiittipullo on poistunut käytöstä, siitä tulee jäte ja se viedään kaatopaikalle, mikä on kallista ja tyhmää. Käytöstä poistunutta pulloa ei saa käyttää tämän jälkeen omassa tarkoituksessa. Annoin opiskelijoille tehtäväksi miettiä, mitä tästä jätteestä voisi valmistaa tai voisiko sitä esimerkiksi myydä eteenpäin raaka-aineena, kertoo Ari Ruoho Vakka-Kaasu Oy:sta.

Opiskelijoista voimavara yritysten resurssien viisaampaan käyttöön

Leiri keräsi yhteensä 24 osallistujaa viidestä eri Turun alueen korkeakoulusta. Opiskelijat työskentelivät monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä. Challenge Turku Greenin kaltaiset uudet opiskelu- ja innovointitavat ovat osa Turun ammattikorkeakoulun innovaatiopedagogiikan keinoja, joilla pk-yritykset voivat hyödyntää opiskelijoiden kekseliäisyyttä esimerkiksi resurssitehokkuustyössä. Leirin tuloksena asiakasyritys saa käyttöönsä tuoreita ideoita ja käyttökelpoisia ratkaisuja.

- Kävin alkusyksystä haastattelemassa yritystä osana Turun ammattikorkeakoulun Kierrätysliiketoiminta ja resurssitehokkuus Varsinais-Suomen vahvuudeksi – RESU-hanketta, jossa kartoitetaan Varsinais-Suomen alueen yritysten materiaalivirtoja haastatteluiden avulla. Silloin syntyi idea yrityksen ja ammattikorkeakoulun välisestä yhteistyöstä. Tilaisuus yhteistyölle tuli jo samalla viikolla, kun ammattikorkeakoululle tuli mahdollisuus toteuttaa leiri Challenge Turku -leiri konseptilla, kertoo projektipäällikkö ja leirin kapteeni Henna Knuutila.

Voittajajoukkueen ratkaisun voi viedä heti käytäntöön

Voittajajoukkueeseen kuuluivat iranilainen Sara Moqaddamerad, vietnamilainen Kim Nguyen, intialainen Vinod Jose sekä suomalaiset Jasmine Nedergård ja Viljam Haarala. Opiskelijat ovat Turun ammattikorkeakoulusta, Turun kauppakorkeakoulusta, Turun yliopistosta ja Åbo Akademista, ja heidän taustansa vaihtelivat liiketoiminnasta tietokoneinsinöörikoulutukseen.

- Leiristä jäi hyvä fiilis, kun näki kuinka lyhyessä ajassa ideat muotoutuivat toteuttamiskelpoisiksi ratkaisuiksi. On palkitsevaa sekä motivoivaa työskennellä tosielämän casen kanssa, kertoo voittajaryhmän tuutori Lasse Rintakumpu Turun yliopistosta.

Voittajajoukkue päätyi ehdottamaan yritykselle, että pullot murskattaisiin jauheeksi ja sitä myytäisiin eteenpäin. Tätä varten yrityksen tulee investoida murskauslaitteeseen. Ratkaisu erottautui edukseen, koska se on oikeasti toteuttamiskelpoinen. Ryhmä oli myös kartoittanut yritykselle potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Leiri päättyi ryhmien esityksiin. Tuomaristoon kuuluivat toimeksiantajan lisäksi Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila, Martin Brandt Valoniasta, Johanna Ollila Turun yliopistolta sekä leirikapteeni Turun ammattikorkeakoulun opettaja Sami Lyytinen. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota ratkaisun innovatiivisuuteen, toteutettavuuteen, idean business-malliin sekä taitoon myydä idea toimeksiantajalle. Eniten painoarvoa oli yrityksen arvioinnilla. Yritys arvioi ratkaisujen käyttökelpoisuutta ja jatkojalostamisen mahdollisuutta.

Leiri järjestelyistä vastasi Turun ammattikorkeakoulun Kestävän kehityksen ja yritysvastuun tutkimusryhmä 28.–29.10.2014 Boost Turku ry:n tiloissa ja se on osa Ready, Study, Go Turku -projektia.