Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.12.2014
Iringan yliopiston kampus. Kuva Lotta Lybeck

Toimittajat kulttuurien kohtauspisteessä Tansaniassa

Kuumuus. Huono internetyhteys. Aikatauluongelmat. Kuumuus. Tällaisten ongelmien kanssa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian journalismin opiskelijat Nella Rahkonen ja Lotta Lybeck joutuivat taannoisella Tansanian matkallaan painimaan.

Teksti Antti Sevänen Kuvat Lotta Lybeck

Siitä huolimatta matka, joka toteutettiin osana Jocid projektia, oli opiskelijoille erittäin antoisa. Iringan yliopistossa kahden viikon aikana opiskeltiin digitaalista viestintää ja tehtiin juttuja myös paikalliseen mediaan.

-  Kurssi oli meille hyvin avartava kokemus. Siinä oppi hyvin paljon siitä, millaista on tehdä journalismia erilaisessa kulttuurissa ja muista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, summaa Lotta Lybeck.

- Verrattuna Suomeen, Tansaniassa pitää kiinnittää enemmän huomiota siihen mistä asiasta ja miten siitä kirjoittaa.

Matkan loppupuolella myös Suomen suurlähetystön edustajat kävivät tutustumassa projektin saavutuksiin.

Uusia näkökulmia toimittajan työhön

Kurssin aikana sekä Lybeck että Rahkonen oppivat paljon toimittajuudesta. Uudenlaiset kontaktit, näkökulmien laajentuminen, kontrastien ymmärtäminen sekä monikulttuurisessa ryhmässä työskenteleminen olivat asioita, jotka naiset toivat tuliaisina Suomeen.

Opiskelijoiden mukana ollut opettaja Pia Alanko näki matkan aikana kehitystä myös muilla alueilla:

- Tansaniassa journalismin opiskeleminen ei ole välttämättä niin käytännönläheistä. Kun taas meidän opiskelijoillamme on kuitenkin kohtuullisen paljon käytännön kokemusta toimittajan työssä.

- Tämä näkyi etenkin ryhmätyöskentelyssä, joissa Lotta ja Nella toimivat ikään kuin tutoreina.

Tansaniassa journalismi ei tarkoita käsitteenä samaa kuin Suomessa

Kun Jocid-projektiin osallistuneet Lybeck ja Rahkonen palasivat kahden viikon Tansanian reissun jälkeen Suomeen, päällimmäisenä ajatuksena oli toimittajan työn erilaisuus eri kulttuureissa.

- Journalismi ei pysty olemaan samanlainen portinvartija siellä. Kun Suomessa voi saada nuhtelut Julkisen Sanan Neuvostolta, niin Tansaniassa voi joutua oikeasti vaikeuksiin, Lybeck kertoo.

- Konkreettiset asiat kuten luvut ja hinnat jätettiin usein jutusta pois, sillä niitä ei koettu kiinnostavaksi. Toisaalta myös poliittisia ja yhteiskunnallisia asioita käsiteltiin erittäin hienovaraisesti tai ei ollenkaan, Rahkonen selvittää.

 

Opiskelijoiden kirjoittama matkablogi löytyy osoitteesta: http://nellajalottatansaniassa.wordpress.com/tag/travel-blog/

Turun ammattikorkeakoulun sivusto Jocid projektille:

http://jocid.turkuamk.fi/

http://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-palvelut/tutkimus-kehittaminen-ja-innovaatiot/hae-projekteja/jocid-iv/