Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.12.2014

Lääkehoidon moniammatillinen yhteistyö

Lääkehoidon opettajien monialainen foorumi LOMF 2014 -seminaari kokosi ICT-taloon Kupittaalle kahden päivän ajaksi lääkehoidon opettajia. Tapahtuman järjesti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmä yhdessä Turun ammattikorkeakoulun, Turun ammatti-instituutin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava
Kuvat: Saija Vanhanen ja Virpi Sulosaari

Terveydenhuollon eri koulutusalojen Lääkehoidon opettajien monialainen foorumi tarjosi näkökulmia lääkehoidon opettamiseen ja opetuksen kehittämiseen farmasian, lääketieteen ja hoitotyön opettajille. Foorumissa pohdittiin ratkaisuja monialaisen lääkehoidon koulutuksen kehittämiseksi ja ammattilaisten osaamisen varmistamiseksi lääkehoitoprosessin eri vaiheissa.

Tämän vuotisen tapahtuman keskeisiä teemoja olivat moniammatillinen yhteistyö ja turvallinen lääkehoito, lääkehoidon opetus ja osaamisvaatimukset eri koulutusaloilla sekä vaikuttavat opetusmenetelmät lääkehoidon opettamisessa.

Lääkehoidon opetusta moniammatillisesti

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA:sta kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttilan mukaan foorumin tärkeintä antia oli se, että ensimmäistä kertaa Suomessa koolla oli eri ammattiryhmien lääkehoidon opettajia keskustelemassa ja kertomassa siitä, miten lääkehoitoa opetetaan tuleville terveydenhuollon ammattilaisille eri koulutusyksiköissä. Hienoa olivat myös konkreettiset esitykset siitä, miten moniammatillista yhteistyötä on jo saatu sisällytettyä lääkehoidon opetukseen.

-    Käytäväkeskusteluissa nimenomaan nämä konkreettiset esimerkit tuntuivat herättävän keskustelua ja innostusta eniten, mainitsi Hämeen-Anttila.

Lääkeinformaatiostrategiassa mainitaan yhtenä toimenpide-ehdotuksena (s. 17): ”Varmistetaan, että kaikkien alojen perus- ja täydennyskoulutuksessa on yhteisiä koulutusjaksoja muiden ammattikuntien kanssa. Opetukseen tulee sisältyä: potilaskeskeisyys ja omahoidon tukeminen, yksilöllinen lääkeneuvonta, moniammatillinen toimintamalli, ammattikunnan osaamisen tunnetuksi tekeminen muille ammattikunnille.” http://www.fimea.fi/download/20853_Fimea_KAI_JULKAISUSARJA_Laakeinformaatio-strategia_1_2012_lopullinen_verkkoon.pdf

-    LOMF oli erinomainen foorumi, joka antoi pohjaa tällaiselle yhteistyölle ja erityisesti teki eri ammattikuntien osaamista tunnetuksi muille ammattikunnille, Hämeen-Anttila totesi.

Hämeen-Anttilan mielestä tällaiset tapahtumat ovat tarpeen myös jatkossa. Foorumi toimii hienona keskustelun avauksena. Koska moniammatilliset opintojaksot tai koulutukset ovat toistaiseksi vähäisiä, tarvitaan ehdottomasti laajempaa ja jatkuvaa keskustelua moniammatillisuuden merkityksestä.

-    Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmä on yksi hyvä foorumi, jonka kautta tällaista keskustelua voidaan käydä ja ylläpitää. Toivottavasti foorumi saa jatkoa, esimerkiksi joka toinen vuosi järjestettävänä tapahtumana! toivoi Hämeen-Anttila.

-    Mielestäni tapahtuma onnistui erinomaisesti, järjestelyt olivat loistavat ja osallistujat saivat varmasti paljon pohdittavaa omiin koulutuksiinsa – toivottavasti myös konkreettisesti moniammatillisuus lisääntyisi lääkehoidon opetuksessa! totesi Katri Hämeen-Anttila tyytyväisenä loppukommenttina.