Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.12.2014
Yrityskeidas innosti

Yrityskeidas toteuttamassa alueen yritysten toimeksiantoja

Syksyn 2014 Yrityskeidas-projektitiimit lopettivat syyskuussa paikallisilta yrittäjiltä saamansa toimeksiannot esittelemällä tuotoksensa päätösfoorumissa. Tilaisuudessa projektit käytiin läpi tarkastelemalla toteutettuja tuotoksia sekä sitä, mitä asiakasprojekteja tehden oli opittu. No oliko sitä oppia tullut?

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio

Turun AMK:n yrittäjyyden opiskelijat ovat syksyn ajan hankkineet osaamista alueen yrittäjien antamissa toimeksiannoissa. Yhden opiskelijaryhmän vastuutiimissä oli mukana opiskelija Sinikka Mäkinen, joka kertoo pitäneensä tällaisesta ”luonnollisesta tavasta” oppia:

- Pääsimme tutustumaan eri yrittäjiin ja heidän toimintaympäristöihinsä, kuulemaan yrittäjien näkemyksiä eri asioista ja tätä kautta lähemmäs työelämää, hän miettii.

Sinikka Mäkisen projektiryhmä sai syyskuussa kaikkiaan kolme toimeksiantoa, joissa toimeksiantajia olivat Sallan Paja, Kaarinan Kehitys Oy sekä Auran hiuspalvelu.

Kullakin yrityksellä oli omat toiveensa projektin suhteen, mutta opiskelijanäkökulmasta katsoen kaikki tehdyt projektit opettivat työelämästä tuttuja asioita kuten aikataulutusta, tavoitteiden asettelua ja niihin pääsemistä:

- Tällaisissa projekteissa on hankalankin paikan tullen "pakko" suoriutua ja tieto ja osaaminen on hankittava, jos sitä ei vielä ole. Nämä tilanteet saattavat viedä epämukavuusalueelle, mutta juuri silloinhan me opimme. Pidän tärkeänä sitä, että tietoa ei tankata kirjasta etukäteen, vaan se hankitaan tarpeeseen, jolloin oppimista oikeasti tapahtuu, mietti Mäkinen.

Yrityskeidas-projektista tehdään pysyvä toimintamalli

Yrityskeidas-projektissa toteutetut projektit on viety eteenpäin opettaja-valmentaja-asiantuntijoiden ohjauksessa.  Kukin projektiryhmä on kuitenkin itse saanut muodostaa omat toimintatapansa, eikä liikoja rajauksia siis ole ohjaajien suunnalta laadittu.

Rakenteilla on pysyvä toimintamalli, joka mahdollistaa osaamisen siirtämisen Turun ammattikorkeakoulun ja yrityselämän välillä molempiin suuntiin. Projektipäällikkö Sinikka Leino ja lehtori Kari Juhala kertovat:

- Oppilaitoksissa olevan osaamisen siirron konkreettisena välineenä tällaiset opiskelijaprojektit ovat omiaan. Näin mahdollistetaan opittujen taitojen ja tietojen soveltaminen aitoon työelämän projektiin.

Opiskelijoiden puolelta kuultuna mahtavaa on ollut se, että tietoa on jaettu yli projektiryhmien rajojen ja kaikki ovat oppineet toistensa toimeksiannoista.

- Saadut kokemukset toimivat opiskelijoilla jatkossa referensseinä ja ovat varmasti hyödyksi työnhaussa. Näitä asioita me koulutukselta juuri odotammekin, miettii Sinikka Mäkinen.

Syyskuussa ideoitiin nyt esiteltyjä juttuja