Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2014

Stara: Usko siihen mitä teet

Turun AMK:n Stara-sarjassa esittelemme tällä kerralla TKI-päällikkö Esko Ovaskan ajatuksia. Tämä sosiaalipolitiikan asiantuntija on nyt siirtynyt koko talon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI:n) vetäjäksi. Nimim. ”Kokemusta on.”

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Terveyden ja hyvinvoinnin tulosalue sijaitsee Turun Peltolassa, Ruiskadulla, ja on AMK:n suurin tulosalue. Siellä Esko Ovaska on viimeksi toiminut ja niihin maisemiin hän siirtyi aikanaan Kaarinan sosiaalialan oppilaitoksesta. Nyt hänen työhuoneensa sijaitsee ICT-Cityssä, keskellä Kupittaan muita cityjä.

VTT Esko Ovaska väitteli vuonna 2003 ja aloitti työnsä hyvinvointipalvelujen TKI-toiminnan parissa seuraavana vuonna. Sosiaalipolitiikka kiinnostaa edelleen, ”meillä on paljonkin annettavaa sote-uudistukseen”.

Nykyinen TKI-päällikön työ kattaa kuitenkin koko ammattikorkeakoulun toiminta-alueen. Se ei ole ihan vähäinen. Monialaisessa talossa Ovaska ennen kaikkea toivookin, että henkilöstö oppii vielä entistä sujuvammin toimimaan yhdessä ja kaataa tarkoituksella sisäisiä raja-aitoja. On nähtävä laajemmin ja luotettava yhteistyön voimaan.

– Kaikessa toiminnassamme täytyy luottaa ihmiseen. Hanketyössä toimivan pitää saada olla vapaasti innovatiivinen. Meillä on perusasiat kunnossa ja täällä työskentelee järkeviä ihmisiä. Nyt kun menettelytapoja vähän hiotaan ja yhteinen tahtotila löytyy, teemme jatkossa ihmeitä.

Antakaa meille vuosi, niin katsotaan mihin ensi syksynä on jo päästy, yllyttää uuden TKI-palveluyksikön päällikkö.

Osaamista keskitetään nyt ja ihmiset saavat tehdä sitä, missä ovat parhaita. Hankehakemuksia on aikaisemmin tehty eri puolilla taloa ja nyt tämä työ kootaan yhteen ja samaan yksikköön. Uudessa työnjaossa hankehallinto, sisältö- ja talousosaaminen löytävät asiantuntijansa.

Laadukasta toimintaa ihmisten parhaaksi

Esko Ovaska kertoo, että hänen työuransa alkuaikoina toimipisteessä oli hieno saavutus, kun tutkimus- ja kehitystoiminnalle saatiin kasaan 30 000 € ulkoista rahoitusta. Nyt sielläkin budjetti on jo lähes 3 miljoonaa euroa, ja koko AMK:n tasolla ulkoista rahoitusta oli viime vuonna jo 7,6 milj. euroa.

Vuosien varrella tutkimus- ja kehitystoiminta on jatkuvasti kasvanut. Siitä on tullut TKI-toimintaa – eli innovaation i-kirjain tuli muutama vuosi sitten mukaan – vaikka ”Tilastokeskus ei ymmärrä sitä vieläkään”.

Turun AMK:ssa innovaatiopuhe on jokapäiväistä leipää siksi, että innovaatiopedagogiikka on yksi toimintamme kulmakivistä. Innopeda® kehittää opiskelijoiden innovaatiovalmiuksia, koska siinä yhdistetään tutkimus- ja kehitystyötä ja opetusta tiiviiseen yhteistyöhön työelämän kanssa. Tästä hyötyy hanketoiminta ja tietenkin kaikki sen osapuolet.

– Hanketoiminnassa on aina oltava antennit ulkona. Me tuotamme hyödyllisiä asioita, siitähän toiminnassamme on kysymys. Jossain on ongelma ja sille kehitetään ratkaisu. Me emme lähtökohtaisesti tuota uutta tietoa vaan saamme aikaan tuotteita ja palveluita ihmisten käyttöön, Ovaska linjaa.

Tällä hetkellä lähtökuopissaan on muun muassa iso kansainvälinen hanke, jossa on Turun AMK:n lisäksi mukana eurooppalaisia kumppaneitamme korkeakoulujen Carpe-verkostosta. Hankepartnereita on kaikkiaan 18 ja koordinaattorina toimii Manchester Metropolitan. Tämä sosiaalisiin innovaatioihin keskittyvä Horizon 2020-hanke sai juuri 2,4 miljoonan euron rahoituksen.

Miten hanketoiminnassa onnistuu parhaiten?

Hankkeita on Turun AMK:ssa vuosien varrella viety läpi jo satoja ja patenttejakin on saatu, ensimmäinen jo 10 vuotta sitten.

Esko Ovaskan kokemuksen mukaan Turun ammattikorkeakoulu on onnistunut esimerkillisesti muun muassa hyvinvointiteknologian hankkeissa. Lääkehoidon eMedic -hanke ja vanhusten kotipalvelujen modernit muodot (esimerkiksi Kylä-kanava ) puhuvat puolestaan. 

Ovaska muistuttaa myös tuotteistamisen tärkeydestä, ”siinä meillä on vielä paljon kehitettävää”. Innovaatioita ei saa jättää heitteille, kesken.

Jatkossa on yhä enemmän panostettava start up -toimintaan ja huolehdittava siitä, että hyvät tuotteet jatkavat elämäänsä eteenpäin. Opiskelijoita on tuettava ja otettava vielä enemmän mukaan toimintaan. Tuotteistamista, markkinointia ja seurantaa tarvitaan, jotta erinomaisia tuloksia syntyy.

Pyynnöstä TKI-päällikkö Ovaska määrittelee myös muita hanketoiminnan selviytymiskeinoja: 

  • Tietenkin rakastat hankettasi!
  • Luottamus, vastuutus ja yhteistyö ovat avainsanoja.
  • Työnjaon merkitys on ymmärrettävä ja joskus on välttämätöntä puskea apinan raivolla.
  • Niin ja muista sekin, että kaikki muutkin mokaavat. Älä siitä huolestu.

– Ennen kaikkea: ”Ole uskossa vahva”. Usko asiaasi ja yritä, ja jos epäonnistut, niin yritä vielä uudelleen, usuttaa TKI-päällikkö Esko Ovaska.