Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.1.2015

Mondragonissa tiedetään missä on Salo ja Turun AMK:n BisnesAkatemia

Turun AMK:n Salon kampuksella toimiva BisnesAkatemia on tehnyt yhteistyötä baskien kanssa ja vuodesta 2012 alkaen. Jäljet johtavat Turun AMK:n BisnesAkatemian ja Mondragonin yliopiston välillä tuolloin allekirjoitettuun yhteistyösopimukseen.

Aluksi kyse oli viattomasti ”vain” tietovaihdosta korkeakoulujen välillä, yhteisen EU-hankkeen pohjustusta sekä muutaman opiskelijan opiskelijavaihtoa maiden välillä.

Teksti: Jaana Kallio-Gerlander, koulutus- ja tutkimuspäällikkö ja Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

- Alkuunhan hoidimme asioita paljon Skypen välityksellä. Näin pääsimme yhteisymmärrykseen tieto- ja opiskelijavaihdosta yksiköiden kesken, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander Turun AMK:sta.

Pienistä mittasuhteista alkanut yhteistyö muuttui ja laajeni kesällä 2013, kun Kallio-Gerlanderin puhelin heinäkuussa soi ja baskivalmentaja Ander Ferran soitti kysyäkseen, että josko olisi mahdollista hieman laajentaa hyvin alkanutta opiskelijavaihtoa.

- Hän kysyi, voisivatko he lähettää 30 opiskelijaa meille!, muistelee sopimusta edistämässä ollut Kallio-Gerlander ja naurahtaa. Sehän on valtava määrä nuoria opiskelijoita Salon kokoiselle kampukselle.

Salossa henki oli kuitenkin sellainen, että siellä päätettiin kokeilla tällaista yhteistyön muotoa. Tällainen usean viikkoa kestävä 30 hengen vierailu asetti tietysti monenlaisia haasteita henkilökunnalle.

Mutta niin vain baskit saapuivat pimeään Saloon lokakuussa 2013. Ja kuten huomattua on, he tulevat Saloon yhä vain uudelleen.

- Saloon on mukava tulla, sillä kaikki järjestelyt on hoidettu hienosti, paikka on sopivan kokoinen ja ihmiset jopa puhuvat jotakin, oli Ander Ferran todennut.

Toiminta jo vakiintunutta

Nyt on jo kolmas kerta, kun isompi joukko baskeja on saapunut BisnesAkatemian vieraiksi. Yhteensä 56 yrittäjyyttä kotimaassaan opiskelevaa nuorta saapui Saloon 20.1.2015 mukanaan kaksi henkilökunnan jäsentä. Baskit ovat Salossa kolmisen kuukautta.

- Aiemmin olemme järjestäneet mondragonilaisille mm. innovaatiopäiviä, joissa toimeksiannot ovat olleet paikallisilta yrityksiltä. Tällaisia aktiivisia salolaisyrityksiä ovat olleet mm. Dimentech, Nordic ID ja Muurlan Lasi. Näistä yrityksistä on saatu toimeksiantoja ja lisäksi yrittäjät ovat toimineet opiskelijoiden sparraajina, miettii Kallio-Gerlander.

Vastaavanlaista yritysyhteistyötä on myös tällä kerralla. Lisäksi yhteistä tiedonjakamista toteutetaan lukupiireissä ja teoriatreeneissä. Suomi-baskivalmentajatiimi toimii aktiivisessa yhteistyössä koko vierailun ajan.

Klassisista henkilökuntavaihdoista onkin nyt siirrytty todelliseen yhdessä tekemiseen, ja baskiopiskelijatiimi on osa jokapäiväistä opiskelua myös suomalaisten opiskelijoiden arjessa.

- Tietysti olemme kohdanneet myös haasteita, ja erityisesti suomalainen vapaus ja epämuodollisuus saattaa varsinkin aluksi hämätä nuoria baskiopiskelijoita, jotka sitten välillä vetävät ”mutkia suoriksi” siellä missä ei pitäisi. Kaikesta on kuitenkin selvitty, hymyilee Kallio-Gerlander.

Hankeyhteistyötä viritellään samalla

Isompi tutkimus- ja kehityshanke on valmisteilla baskien kanssa kevään aikana. Mukana on myös Krakowan yliopisto ja baskien Bilbaossa sijaitseva pienyrityskaupunki.

- Hanke keskittyy erityisesti kaikkien kolmen maan akateemisen työttömyyden helpottamiseen, kertoo Kallio-Gerlander.

Mondragonin yliopisto

Mondragonin yliopiston budjetti on n. 51 miljoonaa ja henkilökuntaa hieman alle 500. Perustutkinnon suorittavia opiskelijoita on noin 3500 ja maisteri- ja tohtoriopiskelijoita noin 700. Selkeänä erona esim. Turun AMK:hon on se, että yliopisto on yksityinen. Sloganina toimii seuraava lause ” The University of Knowledge Transfer”. 

Yliopisto noudattaa pääosin active learning-lähestymistapaa (vrt. innopedagogiikka Turun AMK:ssa) ja on hyvin kiinnostunut yhteistyöstä kanssamme sekä tutkimuksen että opetuksen saroilla. Yliopiston täydennyskoulutukselta on paljon opittavaa sillä perusopiskelijoiden lukukausimaksut kattavat vain n. 30 % budjetista, technology transfer n. 25 %, täydennyskoulutus ja vastaava n. 25 %. Technology transfer on kasvava osa ja siihen erityisesti panostetaan tällä hetkellä.

- Lisämausteensa yliopiston toimintaan tuo se, että se on osa Mondragon Corporationia, johon kuuluu 83 000 erilaisten osuustoiminnallisten yritysten työntekijää. Näin ollen tuotekehitys, -konseptointi ja –arvoketjut ovat oleellisesti vaikuttamassa myös yliopiston tiedekuntiin. Opiskelijat myös suorittavat projektiopintojaan ja työharjoittelua yrityksissä ja tekevät sinne gradujaan, kertoo Kallio-Gerlander.

Bilbao (baskiksi Bilbo) sijaitsee Pohjois-Espanjassa Biskajan lahden rannalla. Se on Baskimaan itsehallintoalueen suurin kaupunki ja tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki. Bilbaon väkiluku on noin 350 000. Bilbao on 2000-luvun alussa käynyt läpi suuria kunnallisteknisiä muutoksia ja kaupunkikuvaa on siistitty ja uutta rakennettu esim. metro ja Guggenheimin taidemuseo, jonka on suunnitellut maailmankuulu arkkitehti Frank Gehry. Baskit ovat oman arvon tuntoisia ”baskeja” eivät espanjalaisia. Baskeilla on myös oma kieli euskadi.