Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.1.2015
SILE

Vietnamissa otetaan mallia turkulaisista

Turun ammattikorkeakoulun hankkeessa on esitelty suomalaista pedagogiikkaa ja innovatiivisia oppimisympäristöjä vietnamilaisille yliopistoille. Opettaja- ja opiskelijavierailuja sisältäneen hankkeen avulla on parannettu vietnamilaisten opiskelijoiden yhteyksiä paikalliseen työelämään.

Teksti: Johanna Rytkönen, journalistiopiskelija
Kuvat: Lea Oksanen (pääkuva) ja Janne Roslöf

Liiketalouden tuntiopettaja Markku Rajala vieraili kolmihenkisen delegaation mukana Danangissa huhtikuussa 2013. Viikon mittaisen workshopin aiheena olivat innovatiiviset opetusmenetelmät. Kolmen vietnamilaisyliopiston edustajat saivat kuulla Turun AMK:n käyttämistä ryhmätyömenetelmistä ja BisnesStartti-oppimisympäristöstä sekä insinööreille suunnatusta CDIO-opetussuunnitelmamenetelmästä.

– Esitellyt opetustavat perustuivat tiimityöskentelyyn ja tiedon lisäämiseen ryhmässä. Vastaanotto oli positiivinen ja innokas, mutta haasteita tuli siinä, että heillä opiskelijamäärät ovat huomattavasti suuremmat kuin mitä meillä täällä. On hieman haasteellisempaa käyttää menetelmiä, joilla yritetään saada oppia perille toisella tapaa, tuntiopettaja Rajala kertoo.

Vietnamin hallitusohjelmassa on koulutusuudistus, johon suomalaisella pedagogiikalla toivotaan olevan vaikutusta. Tällä hetkellä koulutussektori on iso ja byrokraattinen, ja opetus hyvin perinteistä luokkahuoneopetusta. Opettaja puhuu ja opiskelijat kuuntelevat.  Tutkintoihin ei myöskään sisälly työharjoittelua eikä muita työelämäyhteyksiä.

Uusia yrityskumppaneita Vietnamin yliopistoille

Vietnamin vierailut ovat osa Turun ammattikorkeakoulun SILE- eli Supporting Innovative Learning Environments -hanketta, jossa yhteistyökumppaneina on kolme vietnamilaista yliopistoa. Hanke on sisältänyt useita vierailuja Vietnamiin sekä yhteistyökumppaneiden vierailuja Turkuun. Lisäksi kolme opiskelijaa kummastakin maasta on ollut opiskelijavaihdossa.

SILE
Vietnamissa työpajoihin osallistui sekä hallinto- että opetushenkilökuntaa.

Hankkeen ansiosta Vietnamin yliopistot saivat ensimmäiset yrityskumppaninsa. Lisäksi opiskelijat perustivat osuuskunnan, jonka kautta he voivat tehdä työelämälle projekteja rahaa vastaan. Osuuskunnan kautta rahat tulevat projekteihin osallistuville opiskelijoille.

– Vietnamissa on pitkä osuuskuntaperinne, eli malli ja toimintatapa on heille tuttu, mutta he eivät olleet koskaan ajatelleet että sitä voisi hyödyntää opiskelun yhteydessä. Nyt Danangiin saatiin tällainen pilottiosuuskunta, koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander kertoo.

Ulkoministeriön tukemaan SILE-hankkeeseen haetaan tällä hetkellä jatkorahoitusta. Suunnitteilla on esimerkiksi opetushenkilökunnan ja hallintohenkilökunnan koulutusta.

Tutkimusryhmä yhdistää liiketoimintaosaamisen ja mobiilipalvelut

SILE-hanke on osa Turun ammattikorkeakoulun Innovatiivinen liiketoiminta ja yrittäjyys -tutkimusryhmän toimintaa. Tutkimusryhmän tarkoitus on tukea ammattikorkeakoulun henkilökuntaa hanketyössä ja sen kokoonpano vaihtelee käynnissä olevien hankkeiden mukaan. Tutkimusryhmässä on kaksi toimintalinjaa, joista toinen keskittyy liiketoiminnan ja yrittäjyyden edistämiseen pääasiassa pk-sektorilla, jossa yritysten resurssit eivät usein riitä pitkäjänteiseen kehittämiseen. Toinen toimintalinja puolestaan panostaa ICT-palveluihin ja erityisesti mobiilipalveluihin.

– Me kovasti uskomme mobiilipuoleen. Kaikenlaisia viihdesovelluksia on, mutta on toinen kysymys vaikuttavatko ne jollain tavalla helpottavasti ihmisen arkielämään. Me yritämme tuottaa todellista arkipäivän arvoa ihmisille, jotta mobiilisovelluksista tulisi oikeasti kannattavaa liiketoimintaa.

Tutkimusryhmän toiminnassa pelkkä asiaosaaminen ei kuitenkaan vielä riitä. Myös kulttuurienvälisen kommunikaation osaaminen on yhteishankkeissa tärkeää. Esimerkiksi Vietnamissa muodolliset seikat ovat tärkeitä. Samanarvoinen asioi samanarvoisen henkilön kanssa. Vietnamilaiset ovat myös hyvin kiinnostuneita yhteistyökumppanin kulttuuritaustasta. Oman kansan historiasta olisi hyvä osata kertoa.

– Vietnamilaiset ovat suorapuheisia verrattuna vaikka kiinalaisiin. He myös kyselevät ja haastavat. He ovat jännä sekoitus suorapuheisuutta ja aasialaista kohteliaisuutta. Suomalaisen on aika helppo olla siellä, Jaana Kallio-Gerlander kiteyttää.