Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Turun AMK:n opiskelija World Skills –kilpailun finaaliin Sao Paoloon

Turun AMK:ssa 1. vuotta elektroniikkaa opiskeleva Niko Kinnunen on valittu World Skills -kilpailun finaaliin Brasilian Sao Paoloon. Finaali käydään loppukesästä 2015. Finaaliin valittu Kinnunen kisasi Suomen-karsintakilpailussa Kouvolassa loppuvuodesta 2014.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

Taitaja-kisat ovat suosittuja ja niissä pärjäämisestä on eittämättä hyötyä. Kyseessä on maailmanlaajuinen nuorten ammattitaidon kilpailu, joka sisältää kaikkiaan noin 50 eri lajia.

- Ammatillisten taitojen lisäksi kilpailuissa oppii paineensietokykyä. Kilpailutilanteessa on vain vähän aikaa, ja silti pitää pystyä keskittymään täysin tehtävien tekoon, miettii Kinnunen.

Elektroniikka-asennuksen kilpailulajissa arvioijina eri maiden expertit

Niko Kinnunen osallistuu elektroniikka-asennuksen kilpailulajiin (sisältää elektroniikan suunnittelua ja laitteiden rakentelua), joka on jaettu eri tehtäväalueisiin: kytkennänsuunnitteluun, piirilevyn suunnitteluun (altium designer), sulatettuun laitteen ohjelmointiin (PIC), piirilevyn käsin juottamiseen. Edelleen kilpailuun kuuluu sekä testaus ja mittaus että vian haku viallisesta demo-elektroniikkakortista.

Jokaisesta tehtäväkokonaisuudesta annetaan pisteet, laadun, toimivuuden ja kokonaisuuden perusteella. Jokaisesta maasta on kilpailussa kilpailijan lisäksi mukana vastaava expertti. Niko Kinnusen mukana Brasiliaan lähtee Jari Koskinen Kouvolan seudun ammattiopistosta. Expertit arvioivat ryhmänä kaikkien kilpailijoiden työt.

- On loistavaa, kun on meiltä elektroniikan taitaja kisassa mukana, miettii koulutusvastaava Timo Tolmunen Turun AMK:sta.

- Kun motivoitunut opiskelija yhdistää elektroniikan suunnittelutaidot kykyyn tuottaa hyvää ohjelmakoodia, niin syntyy todellinen taitaja, jolla on paljon kysyntää teollisuudessa, jatkaa Tolmunen edelleen.

Koulu tarjoaa kilpailijalle henkilökohtaista valmennusapua sekä materiaali- sekä laiteapua. Lisäksi kilpailija pääsee osallistumaan maajoukkueleireille, joissa tutustutaan eri lajien kilpailijoihin.

Valmistautuminen on mietitty jo valmiiksi

Niko Kinnunen aikoo valmistautua kisaan itsenäisellä harjoittelulla ja ottaa kaiken irti valmennuksista:

- Käytännössä aion harjoitella samantyylisiä juttuja kuin kilpailussa tulee olemaan; erilaisia projekteja sekä ohjelmointia nyt ainakin, toteaa Kinnunen.

Maailmanmestaruuskisat eli WorldSkills kisat järjestetään joka toinen vuosi, ja niissä ratkotaan mestaruuksia ainakin 40 lajissa ja elektroniikka on yksi niistä.  Maailmankisaan voi vielä osallistua sinä vuonna, kun täyttää 22.

Kisa sisältää leiritystä ja opetusta kisaorganisaation puolelta - eli paljon oppia tarjolla. Lisäksi monipäiväisessä kisaamisessa pärjääminen vaatii myös muita ulottuvuuksia, kuten henkisen valmentautumisen, johon myös kisaorganisaatiolta apua.

Niko Kinnunen on kilpaillut myös aiemmin. Vuonna 2011 hän nappasi ensimmäisen sijan Suomen taitaja -kilpailuissa. EuroSkills–kilpailussa vuonna 2012 Belgian Spa-Francorchampsissa hän sai parikilpailussa kolmannen sijan.