Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.2.2015

Ammatillinen identiteetti voi löytyä ulkomailta

Vaihto-opiskelu tai työharjoittelu ulkomailla on mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kv-iltapäivässä kuultiin muun muassa vaihdossa olleita opiskelijoita, Taideakatemiassa vaihtonsa suorittavia ulkomaalaisia opiskelijoita ja kv-järjestöjä.

Teksti ja kuvat: Vesa Siltanen

Taideakatemiassa vierailevana tanssinopettajana toimiva espanjalainen Sebastián G-Lozano pitää vaihto-opiskelua hyvänä keinona oman ammatillisen identiteetin löytämiseen.

– Jokaisessa meissä on sisällä pieni sankari, jonka kykyjä ja taitoja ei lähipiiri välttämättä tunnista. Täytyy astua ulos omalta mukavuusalueelta, jotta kyvyt ja osaaminen tulevat esiin. Ulkomailla voit siis löytää sisäisen sankarisi, G-Lozano muotoilee.

Taideakatemian kv-koordinaattori Antonella Storti muistuttaa, että Suomessa on lisäksi harvinainen mahdollisuus saada tukea vaihto-opiskeluihin. Raha ei siis ole este.

Hakuprosessi raskain osuus

Neljännen vuoden journalistiopiskelija Katja Mäenpää palasi vuodenvaihteessa Skotlannista, jossa hän oli vaihto-opiskelemassa. Mäenpää kertoo opiskelupaikan hakuprosessin olleen vaihdon raskain osuus.

– Pieni epätoivo meinasi kieltämättä välillä tulla kaikkien niiden papereiden kanssa, Mäenpää muistelee.

Vaikka paperisota saattaa tuntua pelottavalta, liikaa ei kuitenkaan kannata stressata.

– Kannattaa valmistautua ja aloittaa hakuprosessi tarpeeksi ajoissa. Noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoa on melko hyvä aika aloittaa, Storti neuvoo.

Mäenpää neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota asumisjärjestelyihin.

– Itse jouduin vaihtamaan jo kerran lukkoon lyötyä koulua, koska en yksinkertaisesti saanut enää yksityiseltä puolelta tai asuntolasta kämppää. Asuntoloitakaan ei kannata pelätä, niissä on hyvä meininki.

Hakuaika syksyn ulkomaanvaihtoon on käynnissä ja päättyy 15. helmikuuta.

Kaveritoiminta tutustuttaa suomalaiseen kulttuuriin

Kansainväliselle toiminnalle löytyy myös vaihtoehtoja, jotka eivät vaadi matkustamista. Ulkomailta Turkuun tulevat vaihto-opiskelijat kaipaavat usein opastusta niin opinnoissaan kuin arjessa. Tukea he saavat muun muassa kv-tuutoreilta sekä Friendship Programme -hankkeesta.

– Friendship Programmen kautta ulkomailta tullut vaihto-opiskelija saa paikallisista vapaaehtoisista opiskelijoista ja perheistä tukea nimenomaan koulun ulkopuolella, koordinaattori Joonas Niemi Turun ammattikorkeakoulusta avaa hankkeen tarkoitusta.

Hanke on vaihto-opiskelijalle hyvä tapa oppia suomalaista kulttuuria. Uusia vapaaehtoisia kaivataan lisää koko ajan. Henkilökohtaisia ystäviä ei tällä hetkellä riitä kaikille vaihto-opiskelijoille.

– Minä jaan oman ystäväni kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa, kertoo belgialainen Claudia Dominicus. Dominicus on journalismin vaihto-opiskelijana Taideakatemiassa.