Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.5.2015

Ympäristötietous on nuorilla hallussa

Turun ammattikorkeakoulun Kestävän kehityksen opiskelijat pitivät Taitaja2015-tapahtumassa ständiä, jonka tarkoituksena oli lisätä nuorten ympäristötietoutta rennolla otteella.

Neljännen vuoden opiskelija Anni Lilja kertoo, etteivät ständillä käsiteltävät asiat olleet kaikista tyypillisimpiä. 

Ständillä nuoret pääsivät polkemaan sähköpyörää ja lataamaan tuottamallaan sähköllä vaikkapa omaa puhelintaan tai sytyttämään ständin valot päälle. Visuaalisten tehtävien avulla nuoret lisäksi pohtivat mitä tavaroita he oikeasti tarvitsevat, mitä he haluavat ja mitä he eivät tarvitse. Lisäksi maailmankartan avulla arvuuteltiin eri maiden keskimääräistä päivittäistä vedenkulutusta henkilöä kohden.

– Haitin keskimääräinen vedenkulutus on päivässä noin 15 litraa per henkilö. Saimme nuoret pohtimaan millaisia päivittäisiä askareita he pystyisivät itse tekemään sillä vesimäärällä, Lilja kertoo.

Ständillä tutustuttiin myös vaatteiden valmistukseen ja materiaaleihin liittyviin ympäristöasioihin. Ständillä oli esillä esimerkkivaatteita, kuten puuvillaiset farkut, silkkipaita ja PVC-muovista tehty sadetakki. Jokaiseen vaatteeseen oli ripustettu kuvien avulla tyypillisiä ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi PVC-muovin valmistuksessa ja käsittelyssä käytetään usein paljon kemikaaleja ja tehtaiden työolot ovat tyypillisesti kyseenalaiset.

– Vaikka ständillä esillä olleet asiat eivät olleet kaikista tutuimpia, niin nuorilla meni tehtävät tosi hyvin, Lilja hymyilee.

Ständillä pyöri myös opiskelijoiden tekemä video, jossa on käsitelty humoristisella otteella liikkumista, jätteiden käsittelyä sekä ruokahävikkiä. Tiesitkö, että alle yhden kilometrin matkoista 23 prosenttia tehdään autolla?

Kestävän kehityksen opiskelijoiden videon pääset katsomaan tästä.